Tentativă de lovitură de stat în Germania. Zeci de persoane, arestate după ce ar fi plănuit să ia cu asalt Parlamentul / Cine e capul grupării, căruia i se spune „Prințul”

Tentativă de lovitură de stat în Germania. Zeci de persoane, arestate după ce ar fi plănuit să ia cu asalt Parlamentul / Cine e capul grupării, căruia i se spune „Prințul”
Sursa: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 07/12/2022, 10:53
Actualizat: 07/12/2022, 11:17

Douăzeci și cinci de persoane au fost arestate în cadrul mai multor raiduri făcute pe teritoriul Germaniei. Există suspiciunea că plănuiau o lovitură de stat pentru a da jos parlamentul și a prelua puterea.

Informațiile transmise de presa germană arată că grupul de extremă-dreapta, din care fac parte și foști militari, ar fi plănuit să ia cu asalt clădirea parlamentului, Reichstag, și să preia puterea.

Șeful grupului ar fi un cetățean german în vârstă de 71 de ani, numit Heinrich XIII și căruia i se spune „prinț”, scrie BBC.

Potrivit procurorilor federali, din rețea fac parte membri ai mișcării extremiste Reichsbürger [Cetățeni ai Reichului], care a fost mult timp în vizorul poliției germane din cauza atacurilor violente și a teoriilor conspirației rasiste. De asemenea, ei refuză să recunoască statul german modern.

Voiau să răstoarne republica și să o înlocuiască cu o nouă formă de stat pe modelul Germaniei de la 1871

Se estimează că aproximativ 50 de bărbați și femei au făcut parte din grupul despre care se spune că au complotat pentru a răsturna republica și a o înlocui cu un nou stat modelat după modelul Germaniei din 1871 – un imperiu numit Al Doilea Reich.

„Nu avem încă un nume pentru această grupare”, a declarat un purtător de cuvânt al parchetului federal.

Percheziții au avut loc în mare parte din țară și două persoane au fost arestate în Austria și Italia, a informat agenția de presă DPA din Germania. Cei reținuți urmează să fie audiați în cursul zilei de miercuri.

Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a anunțat pe Twitter că are loc o importantă operațiune antiteroristă și că „un atac armat asupra corpurilor constituționale a fost plănuit”.

Complotiștii aveau deja stabilite planuri pentru a conduce Germania

Procurorul federal a spus că gruparea a pus la cale o lovitură de stat violentă din noiembrie 2021.

Complotiștii aveau deja stabilite planuri pentru a conduce Germania, a declarat parchetul federal.

Membrii au înțeles că își pot realiza obiectivele doar prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului” și care includea comiterea de crime.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase