Un post de televiziune din Taiwan a anunțat, din greșeală, invazia chineză: ”Orașul New Taipei este lovit de rachete ghidate ale armatei comuniste”

Un post de televiziune din Taiwan a anunțat, din greșeală, invazia chineză: ”Orașul New Taipei este lovit de rachete ghidate ale armatei comuniste”
Un post de televiziune din Taiwan a anunțat, din greșeală, invazia chineză | Foto - Profimedia Images
Publicat: 20/04/2022, 12:40
Actualizat: 20/04/2022, 13:37

Chinese Television Systems (CTS), cu sediul la Taipei – o rețea de televiziune deținută parțial de guvernul taiwanez – a reușit să provoace panică după ce a difuzat, în cadrul știrilor dimineții, mai multe alerte care transmiteau că armata Chinei a invadat Taiwanul.

Cu doar câteva zile în urmă, în timp ce oficiali americani efectuau o vizită în Taiwan, Beijingul a trimis fregate, bombardiere și avioane de luptă către Marea Chinei de Est și în zona din jurul Taiwanului, transmițând că este vorba doar despre un exercițiu militar. Însă oficialii chinezi au mai declarat și că acest exercițiu este, practic, un răspuns către SUA, Washingtonul fiind acuzat de Beijing că propagă ”semnale greșite” în legătură cu tensiunile dintre China și Taiwan.

”Această operațiune este un răspuns la semnalele greșite transmise de către Statele Unite în problema Taiwanului”, a precizat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului.

Într-o declarație separată, Ministerul chinez al Apărării a ținut să precizeze că vizita americanilor poate fi considerată ”în mod deliberat provocatoare” și a avut ca rezultat ”o escaladare suplimentară a tensiunii în strâmtoarea Taiwan”.

Postul TV și-a cerut scuze telespectatorilor

Firește că, într-un context atât de tensionat, anunțuri potrivit cărora chinezii au lansat rachete asupra orașului New Taipei au alarmat populația. Ultrior, postul de televiziune CTS și-a cerut scuze.

”CTS își cere sincer scuze pentru greșeala gravă care a provocat panică în rândul publicului”, au transmis reprezentanții postului de televiziune prin intermediul unui comunicat.

”Orașul New Taipei este lovit de rachete ghidate ale armatei comuniste” și ”Navele au explodat, instalațiile și bărcile au fost avariate în portul Taipei”, au fost două dintre alertele difuzate pe post, potrivit Le Figaro.

Reprezentanții Chinese Television Systems (CTS) au mai precizat că această gafă de proporții a aparținut personalului care ”a difuzat din greșeală conținutul unor exerciții preventive”. Postul TV fusese însărcinat să producă aceste exerciții preventive de alertă pentru brigada de pompieri din New Taipei City.

Beijingul și-a intensificat presiunea asupra Taiwanului din momentul în care președintele Tsai Ing-wen (n.red. – prima femeie președinte a acestei țări) a venit la putere, în 2016, considerând insula o țară suverană. Tacticile chineze de intimidare au crescut dramatic în ultimul an, iar avioanele militare au încălcat zona de apărare aeriană a Taiwanului aproape zilnic.

Taiwanul a înregistrat 969 de astfel de incursiuni în 2021, conform unor informații compilate de AFP, mai mult decât dublu față de 2020, atunci când au fost înregistrate  aproximativ 380 de incursiuni. În primele patru luni ale anului 2022, au fost deja înregistrate aproximativ 300 de incursiuni ale avioanelor militare chineze.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Inteligență Artificială a ținut pasul cu un pilot uman în timpul unui zbor istoric