Reacția ANP, după declarațiile referitoare la transferul lui Liviu Dragnea: Penitenciarele Ploiești și Timișoara vor asigura custodierea deținuților care nu mai prezintă risc de contagiune

Reacția ANP, după declarațiile referitoare la transferul lui Liviu Dragnea: Penitenciarele Ploiești și Timișoara vor asigura custodierea deținuților care nu mai prezintă risc de contagiune
Publicat: 22/12/2020, 22:46
Actualizat: 22/12/2020, 23:24

ANP a emis un comunicat de presă, după ce, atât Irina Tănase, cât și apropiații fostului lider PSD au acuzat conducerea  de tratament discriminatoriu.

Deținuții din Penitenciarul-spital București-Jilava, bolnavi de COVID-19, care nu mai au risc de contagiune, sunt mutați în penitenciarele din Ploiești și Timișoara, a anunțat, marți, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

Într-un comunicat de presă, ANP face următoarele precizări, reiterate în data de 11.11.2020. Astfel, în comunicatul emis se precizează că „pentru creșterea capacității Penitenciarului Spital București-Jilava, Penitenciarele Ploiești și Timișoara vor asigura custodierea persoanelor private de libertate care nu mai prezintă risc de contagiune după perioada de 14 zile de spitalizare în penitenciar-spital.” „Monitorizare post-tratament presupune analizarea criteriului proximităţii faţă de penitenciarul care asigura executarea pedepsei privative de libertate.”

Precizare de presă ANP: 

„Având în vedere informațiile recent vehiculate în spațiul public, cu privire la procedura aplicată de sistemul administraţiei penitenciare în gestionarea cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul populaţiei carcerale, precizăm:

Componenta de diagnosticare şi tratament în cazurile asociate actualului context epidemiologic este unitară şi nediscriminatorie, fiind asigurată în conformitate cu prevederile legale, în mod gratuit, pentru toate persoanele private de libertate. Posibilitatea solicitării unor servicii medicale contra cost este prevăzută de art. 71, alin. (6) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, respectiv de art. 145, alin. (1) din Ordinul nr.429/2012 privind asigurarea asistenţei medicale persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi este independentă de conduita stabilită la nivel de sistem pentru parcursul terapeutic specific cazurilor confirmate COVID-19”.

Irina Tănase a precizat, marți, la Antena 3, că Dragnea și-a plătit toate testele făcute pentru a vedea dacă este infectat și că i s-a transmis că îl va plăti și pe ultimul pe care îl va efectua. ANP spune că fiecare condamnat poate solicita, contra cost, servicii medicale.

„Referitor la aspectul monitorizării medicale a persoanelor care au beneficiat de tratament specific, timp de 14 zile, în penitenciar-spital, reiterăm informaţiile comunicate public în data de 11.11.2020:

„Având în vedere evoluția situației epidemiologice pe plan național și evaluarea modalității optime de gestionare a cazurilor de infectare cu virusul SARSCoV-2 în rândul persoanelor custodiate, pentru creșterea capacității PenitenciaruluiSpital București-Jilava, în urma analizei efectuate de Administrația Națională a Penitenciarelor, în temeiul Ordinului C.N.C.C.I. nr. 4649288/09.11.2020 și a art. 15 din Legea nr. 254/2013, Penitenciarele Ploiești și Timișoara vor asigura custodierea persoanelor private de libertate care nu mai prezintă risc de contagiune după perioada de 14 zile de spitalizare în penitenciar-spital.”

Potrivit ANP, stabilirea unităţii de detenţie pentru perioada de monitorizare post-tratament presupune analizarea criteriului proximităţii faţă de penitenciarul care asigura executarea pedepsei privative de libertate, fiind vizat interesul superior al persoanelor condamnate.

„Stabilirea unităţii de detenţie pentru perioada de monitorizare post-tratament presupune analizarea criteriului proximităţii faţă de penitenciarul care asigura executarea pedepsei privative de libertate, fiind vizat interesul superior al persoanelor condamnate.

În acelaşi registru, subliniem că nicio persoană privată de libertate pentru care Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava asigură protocolul de tratament COVID-19 nu prezintă alterări ale stării de sănătate sau modificări de natură a necesita intervenţii medicale externe sistemului penitenciar”.

Totodatăîn data de 11.11.2020, ANP preciza că „în același registru, pentru tratarea potențialelor cazuri de îmbolnăvire din rândul persoanelor private de libertate, au fost operaționalizate și Penitenciarul-Spital Mioveni (pentru persoane private de libertate-femei), respectiv Penitenciarul-Spital ConstanțaPoarta Albă (pentru persoane private de libertate-bărbați)” .

De asemenea, la aceeași dată, ANP specifica că „monitorizarea medicală a persoanelor private de libertate confirmate pozitiv SARS-CoV-2, ulterior perioadei de 14 zile de spitalizare în penitenciar-spital, se va realiza de către personalul medical al Penitenciarelor Ploiești și Timișoara, sub coordonarea Penitenciarului-Spital București-Jilava, unitățile dispunând de baza materială necesară protecției individuale și de o metodologie de intervenție” .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?