UPDATE | CCR: Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor e neconstituțională

UPDATE | CCR: Legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor e neconstituțională
Publicat: 05/05/2022, 18:10
Actualizat: 05/05/2022, 18:15

Curtea Constituţională a României a stabilit, joi, că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, au spus, pentru GÂNDUL, surse din interiorul CCR.

UPDATE – Votul a fost de 6 la 2, după discuții aprinse, iar în urma acestor dezbateri furtunoase judecătorul Daniel Morar s-a ridicat și a părăsit ședința fără mai voteze, fiind trecut absent. Informația, distribuită inițial, indica un vot de 6 la 3, iar în comunicatul CCR, publicat joi, se arată doar că votul a fost majoritar.

Drept urmare a acestui vot, legea prin care se abrogau pensiile parlamentarilor a fost declarată neconstituțională, fără a se intra pe fondul cauzei, ci doar din punct de vedere al nerespectării normelor și procedurii, ceea ce se explică și în comunicatul CCR.

Drept urmare, se revine la legea de dinainte, care fusese abrogată. Parlamentarii care au atacat în instanță această lege și care au ridicat și excepțiile de neconstituționalitate dezbătute de CCR astăzi ar putea solicita plata pensiilor care nu le-au mai fost plătite în baza legii declarate neconstituțională.

CCR invocă în decizia sa faptul că legea a fost adoptată mult prea rapid, într-o singură zi, ceea ce ar afecta însăși caracterul „democratic” al statului.

Argumentele invocate de CCR:

  • Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”.
  • Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75].
  • Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său.
  • Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională.
  • Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice.

Știrea inițială: Șase judecători au votat „pentru”, iar alți trei „împotrivă”.

Peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, scrie Agerpres.

Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în 24 februarie 2021, Legea pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, care a eliminat pensiile speciale pentru parlamentari, după ce a trecut în Legislativ, în 17 februarie, cu voturi 357 „pentru” şi niciun vot împotrivă, în timp ce parlamentarii UDMR, 30 prezenți în sală, nu au votat.

Deputaţii şi senatorii votaseră pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, proiectul adoptat fiind iniţiat de PSD.

Decizia a fost luată cu voturi 357 „pentru” şi niciun vot împotrivă, în timp ce parlamentarii UDMR nu au votat.

Ulterior, mai mulți foști parlamentari au dat în judecată statul

După ce Parlamentul a decis eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților, pe rolurile instanțelor au început să fie înregistrate contestații și cereri de repunere în plată a indemnizațiilor pentru limită de vârstă. Printre sutele de aleși care au rămas fără pensie și care au cerut judecătorilor să le acorde din nou se numără și fostul premier Adrian Năstase.

Printre numele de notorietate se numără foști premieri, miniștri și lideri politici, precum Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu sau Vasile Blaga, dar și Dan Matei Agathon, Victor Paul Dobre, Nicolae Bacalbașa, Anton Anton, Anghel Stanciu, Puiu Hasotti, Ion Ariton sau Ioan Oltean.


Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase