FOTO: Laura Codruța KOVESI, întâlnire cu Volodimir Zelenski în Ucraina: „Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”

FOTO: Laura Codruța KOVESI, întâlnire cu Volodimir Zelenski în Ucraina: „Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”
Laura Codruța Kovesi, întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa foto: EPPO
Publicat: 05/03/2023, 07:28
Actualizat: 05/03/2023, 07:44

Laura Codruţa Kovesi, procurosul-şef european, s-a întâlnit la Lviv cu preşedintele Volodimir Zelenski şi procurorul general ucrainean Andriy Kostin, în cadrul conferinţei United4Justice. „Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”, a spus ea în cadrul reuniunii.

Kovesi a dat asigurări că Parchetul European este „cel mai puternic instrument de investigare şi urmărire penală disponibil în prezent în UE atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră”.

„Prietenii noştri ucraineni au voinţa necesară, dar puterea rezistenţei lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să o declari, iar alta este să o oferi. Una este să îţi exprimi solidaritatea, iar alta este să îţi exprime un comun al destinului”, a spus Laura Codruța Kovesi în discurs.

În acest context, a amintit că, în iunie 1940, guvernul lui Winston Churchill a propus crearea unei uniuni franco-britanice, cu organe comune de apărare, politici externe, financiare şi economice.

„Această ultimă încercare de a preveni prăbuşirea iminentă a Franţei sub agresiunea nazistă a venit prea târziu. Una dintre explicaţiile prezentate de Jean Monnet în Memoriile sale a fost că „Ambele naţiuni, şi chiar şi cetăţenii lor individuali, încă mai credeau în inima lor că pot scăpa şi supravieţui singuri, prin propriile lor eforturi separate”.

Astăzi, asistăm din nou la o încercare de dominare, punând lumea în pericol de moarte. Suntem mai înţelepţi decât predecesorii noştri? Peste ani, istoria va examina fiecare alegere pe care nu o vom fi făcut; fiecare fapt pe care vom fi ales să ignorăm, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat. Cu toate acestea, nepoţii noştri vor afla şi despre alegerile pe care le vom fi făcut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper că se vor inspira din modul în care ne-am îndeplinit responsabilităţile”, a spus liderul EPPO.

Laura Codruța Kovesi, întâlnire cu procurorul general al Ucrainei / Sursa foto: EPPO
Laura Codruța Kovesi, întâlnire cu procurorul general al Ucrainei / Sursa foto: EPPO

„Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”

„În zilele următoare, colegi mult mai calificaţi vor expune ororile agresiunii ruse. Veţi discuta despre cum să-i trageţi la răspundere pe autorii tuturor acestor crime. Există un fapt pe care nu îl pot ignora: Federaţia Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportare! Numai acest fapt ne readuce la cele mai întunecate ore ale istoriei europene. De aceea am vrut să fiu aici astăzi. Nu doar pentru că vieţile ucrainene sunt sacrificate pentru ca noi ceilalţi să trăim în pace. Nu doar pentru că dacă Ucraina va cădea, Rusia nu se va opri. Nu doar pentru că obiectivul real al agresorilor nu este câştigul teritorial, ci şi împărţirea Europei în sfere de influenţă, ceea ce ar însemna sfârşitul integrării europene”, a spus Kovesi.

„Sunt aici pentru a lua atitudine, alături de voi, împotriva noului avatar al răului radical”, a subliniat procurorul-şef european.

Parchetul European „poate ajuta autorităţile ucrainene cu investigaţii privind fraudele care afectează interesele financiare ale UE”, a explicat șefa EPPO.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase