Simona Tudorache
08.11.2016
Magazin

Ce beneficii poate avea ananasul pentru organism

Ce beneficii poate avea ananasul pentru organism
Ananasul facilitează secreția gastrică și ameliorează durerile de stomac, are proprietăți inflamatorii, dar poate juca un rol important și in depresie.

”’Ananasul este un fruct bogat în vitaminele A și C, nefiind indicat a fi consumat crud, deoarece conține ace fine de oxalat de calciu, iar acestea au un efect dezagreabil la nivelul limbii.

Bromelina conținută de ananas este o enzimă ce scindează proteinele în peptide, accelerând digestia acestora. Ea stimulează digestia și activitatea intestinului subțire, permițând digerarea rapidă a proteinelor și albuminelor. Prin acest mecanism, ananasul este implicat în curele de slăbire, ducând la scăderea celulitei. 

Bromelina împiedică creșterea nivelului de insulină, hormon al cărui nivel în sînge crește atunci când îngerăm zaharuri sub formă de grăsimi. De aceea, persoanele diabetice trebuie să îl consume cu moderație.

Bromelina este distrusă prin fierbere, așa că ananasul trebuie consumat proaspăt pentru a avea aceste efecte””, precizează doctorul George Sirețeanu pentru Gândul.

1. Ananasul combate inflamația și scade edemele care se formează după operație sau un traumatism.

2. Are rol diuretic și detoxifiant, normalizează flora microbiană a colonului și are proprietăți antiinflamatorii asupra hemoroizilor, fiind indicat în cazul constipației. Datorită proprietăților diuretice, este utilizat în cazul afecțiunilor renale, ale vezicii urinare (cistite) și ale prostatei.

3. Ananasul normalizează secrețiile mucoaselor inflamate, din acest motiv este utilizat pentru durerile de gât, pentru cele de la nivelul gurii, în bronșite, răceli și astm.

4. Sucul proaspăt de ananas este recomandat în cazul difteriei, deoarece dizolvă falsele membrane ce se formează la nivelul mucoasei gâtului. Este recomandat a se bea câteva guri la fiecare două ore.

5. De asemenea, ananasul scade febra, distruge germenii infecțioși și elimină toxinele.

6. Conținutul crescut în iod al ananasului permite o bună funcționare a glandei tiroide.

7. Ananasul are rol vermifug (de distrugere a viermilor intestinali) mai ales pentru ascarizi.

8. Totodată, ananasul are o acțiune antianemică și luptă împotriva artritei, gutei, calculilor biliari și renali, fiind recomandat la copiii în plină creștere.

9. În cazul depresiei, ananasul determină o stimulare viguroasă a sistemului nervos, fiind de asemenea benefic în cazul pierderilor de memorie, bolilor hepatice (mai ales icter) și ale splinei. De asemenea, reglează pierderile menstruale în cazul amenoreei.

”’Este indicat a se evita consumul de ananas de către persoanele care suferă de aciditate gastrică, ulcere și alergii.

Femeile gravide și cele care alăptează ar trebui să consume ananas cu moderație.

Ananasul trebuie mâncat copt și singur. Substanțele acide pe care le conține nu sunt compatibile cu alte fructe””, subliniază dr. George Sirețeanu.

 

Inchide