33 de ani

33 de ani
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 25/12/2023, 12:33

Pentru mine, anul nou începe azi. În prima zi de Crăciun în care, printr-o întâmplare pe care numai Dumnezeu ar putea să o provoace, mama m-a adus pe lume. Şi mă uit în urmă, spre anul care tocmai a trecut şi încerc să înţeleg dacă am meritat sau nu bune şi rele, dacă m-am luptat destul, în bătăliile pe care mi le-a scos în faţă destinul, dacă m-am apărat destul, în loviturile pe care mi le-au dat chiar oameni la care ţin şi în care am crezut. Pentru mine, anul nou începe azi.

Când ceilalţi pun masa de Crăciun, când copiii se bucură de cadouri de la Moşul, când inimile se chinuie să creadă şi să protejeze cele câteva speranţe care ne ţin vii şi care ne fac înapoi mici. Când în Biserici se cântă slujbe despre Naşterea Domnului, sub închinăciunea credincioşilor, iar copii încercaţi de soartă îşi duc la groapă vreunul din părinţi.

Pentru mine, anul nou începe azi. Am reuşit, de când aveam 32 de ani şi până azi, să mai lansez un volum de versuri, al doilea de om mare, pe care l-am numit, din dorinţa de a fi auzită, „ai vreme să vorbim?”. Am organizat, spre invidia multora, încă o ediție de Festival Internațional Adrian Păunescu, la Craiova, într-o vară care m-a depărtat, emoțional, de oameni de care credeam că n-are cine să mă despartă vreodată.

Am ajutat la reeditarea volumului „Cele mai frumoase poezii de dragoste”, semnat de Adrian Păunescu, închinându-mă, totdeauna, la aceleași idealuri și uitând să mă tem de aceia care n-au altceva de făcut decât să chinuie opere și poeți care nu se mai pot apăra singuri. Am mai învățat-o câte ceva pe Alexandra mea, de aproape 7 ani și jumătate, care are nevoie, în fiecare zi a vieții noastre împreună, de câte un sfat, de câte o soluție la problemele mărunte care ei îi par atât de complicate.

Am primit, de la oameni care știu că ar fi putut și să mă respecte, dovada că nu însemn mare lucru, în mare socoteală a timpurilor, în registrele bogate care m-au cuprins. Și am fost scoasă, pe o ușă despre care nici măcar nu știam că există, din locuri în care îmi plăcea să fiu și de unde știam că pot ajunge tot mai departe. Dar nu m-am supărat. Nu am judecat. Nici măcar n-am plâns. Am încercat să cred că, poate, fără să-mi dau seama, undeva am greșit și eu, undeva am ales calea care, iată, s-a înfundat. Și am continuat să cred în oameni și în prietenia care nu se termină niciodată. În promisiunile care, oricât ar fi de zdruncinate, nu se pot rupe.

Am cunoscut, în cele aproape cincisprezece lansări de carte făcute prin țară, ființe de care, dintr-o dată, m-a legat un sentiment anume. Oameni la care abia aștept să mă întorc și pentru care abia aștept să mai scriu. Și am redescoperit dragul de a intra în casele acelora care fac totul pentru ca timpul să se consume cu cât mai mult folos.

Nu mă plâng de nimic și nu reclam pe nimeni. Pentru mine, anul nou începe azi. Ca o lacrimă nouă care așteaptă să cadă, de emoție sau de tristețe, într-o zi în care numai ochii, văzând, mai pot recupera din lumină. Mă rog doar să nu se mai schimbe nimic în rău, în această ecuație fragilă a vieții. Să nu mai aud de oameni care pierd oameni, să ne ferească Dumnezeu de despărțire și de ziua în care, paralizând de frică, simțim că nu mai există nicio soluție.

Despre Crăciun, despre români, despre România o să mai vorbim, o să mai scriem. Azi mi-a fost dor de mărturisiri, azi mi-a fost dor de mine, de gândul meu. Și de anii mei noi care încep, dintotdeauna, pe 25 decembrie. Și pe care uit să-i număr și pe care mă mint că-i pierd printre degete, la pariuri făcute prost. Vă salut de la vârsta nouă, cu aceeași inimă pe care eu, măcar eu, încă o consider bună. Sărbători luminoase!


Citește și:

Îl ştiţi pe Miguel? Dar pe Mihai?

Unde-i miliardul?

Atenție la veștile bune!

Evadarea din paradis

Cine are grijă de România? Cine are grijă de români?

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică