Grevă generală

Grevă generală
Publicat: 24/05/2023, 12:03

Când eram mică și se anunța grevă generală, mă bucuram că pot rămâne acasă mai multe zile, cu mama, cu tata, că pot pleca în deplasări cu ei, că am timp să mă uit la televizor până mai târziu, seara, că nu mă leagă nimic de neplăcutele treziri de dimineață, că am telefon fix să pot vorbi oricât cu prietenele  la telefon, chiar dacă nu suntem zi de zi la ore, că materia pierdută se recuperează pe nesimțite și că, una peste alta, greva aduce o binemeritată vacanță școlarilor de orice vârstă. Pe măsură ce am început să cresc, grevele au încetat să-mi mai placă. Voiam să mă bucur de anii de liceu, să nu ratez nicio secundă, să fiu la fiecare oră și să răspund prezent oricărei provocări. Dar tot am avut parte de proteste…

E 2023 și profesorii din România intră iarăși în grevă. Pe rețelele de socializare se întrec oamenii în păreri despre salariile dascălilor și competențele lor, despre cât de multe știu ei sau nu despre materia pe care ar trebui să o dea mai departe.

  • Unii spun că există profesori care merită bani puțini, ba mai mult, care ar merita să fie dați afară din învățământ, dacă nu sunt în stare să dovedească, fără echivoc, că știu destule cât să ocupe scaunul de la catedră.
  • Alții, mai îngăduitori, îi plâng pe aceia care sunt zilnic batjocoriți de elevi prost-crescuți, care au de dus, în fiecare dimineață, o luptă cu propria demnitate pentru a se prezenta în sala de clasă.

Toate părerile care au o fărâmă de argument merită ascultate.

Între timp, greva merge înainte. Guvernanții nu par să se ocupe de acest aspect atât de fragil al societății noastre, numit simplu: educație.

Adolescenții care dau bacalaureatul peste vreo lună sunt bucuroși că stau câteva zile acasă, că se pot odihni, că mai pot recapitula materia, dar se întreabă dacă li se va încheia situația la timp cât să poată intra în examen. Părinții lor?! Numai părinte de adolescent să nu te trezești că ești acum, într-un 2023 care trebuia să fie al progresului, dar care arată fix ca anii de când eram noi copii – sau mai rău. Nici în străinătate lucrurile nu stau perfect.

Admirăm Vestul, îl idolatrizăm, ne mutăm acolo, cu cățel și purcel, dar în multe țări depărtate de România profesorii fac des grevă, ies în stradă, în număr chiar mare, se luptă pentru niște drepturi pe care, se pare, clasa politică de peste tot le-a uitat.

România e în grevă generală. Ne trezim, vreodată? Punem banii pentru educație și sănătate înainte să ne declare duși cei care au stiloul în mână și pot semna orice verdict? Luptăm și noi, așa cum au luptat părinții și bunicii noștri, pentru copiii care mâine vor avea drept de vot? Îi învățăm ceva pe acești copii? Îi învățăm altceva pe aceia care au ajuns în funcții ca să își bată joc de noi și de viitorul acestei țări mari cu speranțe mici?

Trezirea! E dimineață!


Citește și:

Micul 1 mai

Oameni care mor de două ori

Dezordinea din viața celor ordonați

De ce mor oamenii tineri?

Inimi care pot fi frânte

”Învierea nu e pentru noi”

Paște pe datorie

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Denise Rifai, umilită în cel mai crunt mod de Cazacu. Mesaj special și pentru Ramona...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Se întâmplă la TOATE BANCOMATELE din România! Este informația momentului pentru toți cei care au...
Cătălin Cazacu a spus totul despre relația cu Denise Rifai. Declarațiile care o vor irita...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...