Tramvaiul din Strasbourg

Tramvaiul din Strasbourg
Ana-Maria Păunescu
Publicat: 04/10/2023, 14:05

Eram mică, aveam aproape vârsta fetiţei mele de astăzi. România era departe de lumea din vest, toate se mişcau încetinel, maşinile nu erau nici pe departe moderne, traiul în Bucureşti era încă blocat în atmosfere gri şi greoaie. Am venit cu tata la Strasbourg, unde el era reprezentant al României în Consiliul Europei. Am călătorit cu toată familia, cu maşina, până în orăşelul de la margine de Franţă, pentru că unii părinţi aşa sunt: îşi iau copiii peste tot după ei, ca să le arate, ca să îi înveţe, ca să le ofere combustibil pentru viaţa ce va să vină.

Aveam, aşadar, cinci-şase ani. Copil norocos. Nu-mi amintesc atât de multe din acele drumuri, însă mi-e foarte clară o imagine: aceea a tramvaiului din Strasbourg, care n-avea nicio legătură cu tramvaiele de la Bucureşti, de care mai mult îmi era frică decât dor.

Am fost atât de impresionată de ce vedeam în centrul destinaţiei noastre, încât, de fiecare dată când simţeam că e loc de un răsfăţ, îl rugam pe tata să mă plimbe cu tramvaiul.

Semăna cu un tren, dar nu ştiam, pentru că şi trenurile noastre, ale CFR, tot fixate în modele vechi erau (şi multe încă sunt!). Zis şi făcut. Aveam program la Strasbourg: mâncam îngheţată din parcul de lângă Consiliul Europei (stabilisem cu tata că acolo e cea mai bună îngheţată din lume) şi mă plimbam cu fraţii mei, cu Ioana şi cu Andrei, cu tramvaiul.

Anii au trecut şi au şi Bucureştii mijloace de transport ceva mai moderne. Avem şi maşini frumoase, câte vrem!, pe toate bulevardele slab luminate ale capitalei. Avem elemente moderne destule, există grupuri de tineri care gustă din evenimente care promovează arta, muzica şi alte tipuri de cultură, în general.

Am revăzut tramvaiul din Strasbourg şi nu mi s-a mai părut din altă lume, de pe o planetă pe care lucrurile se fabrică bine şi repede, în linii bine conturate şi cu intenţii stabilite dinainte cu folos. Şi, totuşi, ceva România nu a reuşit să câştige, în aproape treizeci de ani, în care s-ar fi putut lua viaţa de la început, în colţul acela de lume în care prea puţini îndrăznesc să se întoarcă: relaxarea, dreptul la existenţă, sentimentul că, pentru anii aceştia de supravieţuire, nu datorăm nimic nimănui, doar lui Dumnezeu, la ora închinăciunii. Oricât de frumoase ar fi autobuzele şi maşinile mici prin Bucureşti, din aerul nostru încărcat lipseşte totdeauna ceva.

Sigur că lipsesc şi primari, care să împrospăteze atmosfera, sigur că lipsesc şi deputaţi şi senatori, care să îşi aducă aminte că au promis şi să încerce (sau chiar şi să reşească!) să facă, sigur că lipsesc şi prim-miniştri care să aibă, înainte de orice, un strop în plus de curaj pentru a acţiona şi a aduce ţara pe drumul mare, sigur că lipseşte un preşedinte, pe care să-l interseze şi care să nu creadă că frâiele unei naţii sunt bice de strunit sau de potolit caii.

Doar atât? Mă temeam, privind tramvaiul din Strasbourg plin de lume, cu ochii mei plini de o copilărie blândă, că din ţara noastră, tot mai mult, au început să lipsească şi oamenii. Oamenii buni, oamenii blânzi care să lupte pentru ceva. Care să lupte pentru ceva.

Citește și:

Și, totuși, de unde prețurile astea?

Reflex de civilizație

Cazul Halep, cazul România

Flori pentru doamna învățătoare

Gara refugiaților, țara nimănui

Despre literatura română și autorii ei

Ana-Maria Păunescu
Ana-Maria Păunescu s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. După ce a terminat liceul Cervantes mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic