BĂSESCU ÎL ACCEPTĂ PE PUIU HAȘOTTI pentru postul de MINISTRU AL CULTURII

BĂSESCU ÎL ACCEPTĂ PE PUIU HAȘOTTI pentru postul de MINISTRU AL CULTURII
Publicat: 23/07/2012, 17:49
Actualizat: 24/07/2012, 04:13

Amenințat cu suspendarea de Crin Antonescu și Victor Ponta, președintele Traian Băsescu califică drept răuvoitoare interpretarea USL potrivit căreia Cotroceniul condiționează învestirea ca ministru al Culturii a lui Puiu Hașotti. În replică, guvernul îl acuză pe șeful statului de sabotaj.

URMĂREȘTE AICI DEZBATEREA GÂNDUL LIVE

După schimbul de replici între palate, Administrația Prezidențială a precizat că atâta vreme cât Puiu Hașotti a depus la Guvern declarația pe propria răspundere că nu a plagiat, nu este niciun impediment privind învestitura. „Se consideră că declarația există, se află în posesia unei instituții a statului, ceea ce înseamnă că președintele este mulțumit”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea.

Solicitarea președintelui, motivată cazurile de plagiat

„Interpretarea că președintele României condiționează învestirea domnului Puiu Hașotti în funcția de ministru al Culturii și Patrimoniului Național este rău-voitoare și neconformă cu textul scrisorii prin care președintele României a solicitat prezentarea unei asumări scrise de către domnul Puiu Hașotti care să ateste că teza sa de doctorat și celelalte opere științifice nu constituie plagiat”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, semnat de purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

Potrivit documentului „solicitarea președintelui României are la bază impactul major negativ asupra României în plan intern și internațional generat de recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzați o parte dintre membrii Guvernului României”.

Totodată, Băsescu salută declarația lui Puiu Hașotti care a anunțat că a semnat o declarație pe proprie răspundere în care a garantat că publicațiile menționate în propriul său curriculum vitae nu sunt susceptibile de plagiat.

De ce poate să ceară Băsescu declarația lui Hașotti

Cum premierul Victor Ponta a cerut șefului statului să precizeze temeiul legal în virtutea căruia i-a cerut ca ministrul desemnat al Culturii să depună o declarație pe proprie răspundere că nu a plagiat, Băsescu invocă o decizie a Curții Constituționale, dată în 2007, în cazul Cioroianu.

Potrivit acestei decizii, în caz de remaniere guvernamentală, deoarece candidatul la funcția de ministru nu trece prin filtrul parlamentului la audieri, șeful statului preia practic această atribuție. Audierile din Parlament, se arată în decizia Curții, „privesc corespunderea pentru funcție a candidaților propuși de primul-ministru privitor la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea, condiții necesare și indispensabile funcției de ministru”. Aceleași proceduri, precizează magistrații trebuie avute în vedere și de președinte în cazul remanierii.

„Președintele României are îndreptățirea de a verifica corespunderea candidatului pentru funcția propusă, în raport de aceleași condiționări-criterii menționate anterior, și poate solicita motivat o altă propunere din partea primului-ministru. Curtea mai constată că, după cum Parlamentul nu exercită un drept de veto, ci o activitate de verificare a îndeplinirii condițiilor de corespundere în funcție, tot astfel nici Președintele României nu are drept de veto față de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru funcție a candidatului și poate cere primului-ministru o altă propunere de candidat la funcție”, se arată în decizia 356/2007.

De asemenea, magistrații au mai judecat o situație de conflict instituțional între președinție și guvern în 2008, când Traian Băsescu a refuzat să o numească pe Norica Nicolai în funcția de ministru al Justiției, invocând problemele acesteia din mapa profesională.

În caz de remaniere, „Președintele nu execută o hotărâre a Parlamentului, ci se află în situația de a decide el însuși numirea unor miniștri, la propunerea primului – ministru. Actul de decizie în această fază fiind prin definiție un act de voință, este evident că Președintele are libertatea de a primi propunerea primului-ministru sau de a-i cere să facă o altă propunere”, a reiterat Curtea, statuând că „Președintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană”.

Replica Palatului Victoria

Solicitarea președintelui Traian Băsescu în cazul Hașotti a fost o acțiune menită „a arunca dubii” asupra celui desemnat, cu rol vădit de sabotaj, reprezentând o formă de împiedicare a bunei funcționari a Guvernului, transmite Executivul.

Într-un comunicat transmis vineri, Guvernul arată că președintele României poate verifica tot ceea ce dorește legat de compatibilitatea lui Hașotti cu funcția de ministru, „cu structurile pe care le controlează”, fără a iniția acțiuni preliminare de tipul acestei solicitări, cu rol vădit de sabotaj, și îi solicită președintelui să pună capăt campaniei furibunde de discreditare a Executivului.

Guvernul precizează încă o dată că solicitarea înaintată de președintele României către Guvern, ca „precondiție” pentru învestirea în funcția de ministru a lui Puiu Hașotti, reprezintă un abuz căruia nu i se va da curs.

„Guvernul a luat act de poziția Administrației Prezidențiale privind prerogativele constituționale care ar da dreptul președintelui să facă o solicitare precum cea înaintată în cazul domnului Puiu Hașotti. Solicitarea făcută de președintele României, domnul Traian Băsescu, nu reprezintă o verificare a modului în care domnul Hașotti corespunde funcției pentru care este propus, ci o acțiune menită a arunca dubii asupra celui desemnat. Aceasta este o formă de împiedicare a bunei funcționari a Guvernului”, susține Executivul.

Sursa citată amintește că Puiu Hașotti a redactat o declarație pe proprie răspundere în sensul solicitării președintelui, dar aceasta nu va fi înaintată Administrației Prezidențiale, pentru că solicitarea a fost făcută fără temei legal.

„Președintele României poate verifica tot ceea ce dorește legat de compatibilitatea domnului Hașotti cu funcția de ministru, cu structurile pe care le controlează, fără a iniția acțiuni preliminare, de tipul acestei solicitări, cu rol vădit de sabotaj. Totodată, pe această cale, Guvernul solicită președintelui să pună capăt campaniei furibunde de discreditare a Guvernului legitim al României”, se mai arată în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate