„CINE E URMĂTORUL?” Sub presiunea procurorilor DNA, șefii locali ai PSD vin marți la București să-i ceară lui Ponta SOLIDARITATE PÂNĂ LA CAPĂT

„CINE E URMĂTORUL? Sub presiunea procurorilor DNA, șefii locali ai PSD vin marți la București să-i ceară lui Ponta SOLIDARITATE PÂNĂ LA CAPĂT
Publicat: 08/04/2014, 13:40
Actualizat: 20/05/2015, 16:12

Liderii din teritoriu vin marți la București pentru a discuta cu premierul problemele cu justiția, dar și cele legate de finanțarea unor proiecte locale. Întâlnirea are loc după ce premierul Victor Ponta a evitat să participe, la sfârșitul săptămânii trecute, la Brașov, la o întâlnire informală cu liderii din teritoriu. El a preferat să plece în Israel, într-o vizită privată, motivând că aceasta era programată anterior reuniunii de partid. Pe lângă subfinanțarea administrației publice locale și problema incompatibilităților, liderii județeni vor să discute direct cu premierul despre anchetele DNA din ultima perioadă, o discuție preliminară având loc la Brașov cu vicepremierul Liviu Dragnea.

Premierul este invitat marți la două întâlniri organizate de Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România la Palatul Parlamentului, printre temele anunțate oficial fiind cele legate de infrastructură și modificări ale legislației administrației publice locale. Neoficial, pe agenda discuțiilor, se vor afla și problemele pe care le au cu justiția șefii din teritoriu din partea PSD.

Victor Ponta si Daciana Sarbu in Israel – sursa foto: Facebook

Pentru că liderii din teritoriu i s-au plâns vicepremierului Dragnea de problemele pe care le au cu DNA, premierul Ponta a ținut să transmită un mesaj de solidaritate cu colegii săi.

Ponta: Eu nu mă dezic de șefii de CJ care au probleme

Victor Ponta a declarat că nu se dezice de președintele CJ Mehedinți, Adrian Duicu, și nici de alți șefi de consilii județene aflați în atenția DNA, precizând că aceștia au probleme ” doar pentru că sunt din județe unde PSD stă foarte bine”.

„Eu cred că vom lua mai multe voturi, pentru că oamenii știu foarte bine. Eu nu mă dezic nici de Adrian Duicu, nici de Prioteasa (președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, urmărit penal într-un dosar privind licitațiile trucate-n.r.), nici de toți ceilalți care, doar pentru că sunt din județe unde PSD-ul stă foarte bine, au probleme, știam cu toții acest lucru că asta se va întâmpla până în noiembrie”, a precizat Ponta.

Adrian Duicu, un apropiat în partid al vicepremierului Liviu Dragnea, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzat de fapte de corupție.

Duicu promitea că va interveni pentru niște numiri pe lângă premierul Victor Ponta, în schimb dorind să obțină unele avantaje în justiție. Acesta era și șeful Ligii Aleșilor locali ai PSD.

Pe lista celor care au probleme cu justiția se numără Constantin Nicolescu – Argeș, Nicușor Constantinescu – Constanța, Mircea Cosma – Prahova, Ion Prioteasa – Dolj, Marian Oprișan – Vrancea, Gheorghe Bunea Stancu – Brăila, Gheorghe Nichita – Iași.

Neoficial, liderii din teritoriu susțin că anchetele DNA vor afecta scorul partidului la europarlamentare. Radu Mazăre a dat deja semnalul că nu este interesat de această campanie și că nu îi cunoaște pe candidații partidului. Și alți lideri din teritoriu susțin că fără finanțarea unor proiecte locale, cu care oameni să fie convinși să vină la vot, scorul la europarlamentare nu poate ajunge la 45%, așa cum își doresc liderii PSD.

CINE E URMĂTORUL? Președintele CJ Dâmbovița: Și eu am aflat că sunt pe o listă a celor care urmează să fie anchetați

Starea de incertitudine care există printre liderii din teritoriu este evidențiată de declarația președintelui CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.
„Vreau să vă spun că sunt și eu unul dintre cei care apar pe listele care circulă pe la televiziuni. Sunt oameni care mă întreabă în fiecare zi ce se întâmplă, dar sunt și oameni care îmi spun: domnule, dacă au ceva cu dumneata, cu cel care a fost înaintea dumneata și a condus Consiliul Județean, de ce nu se întâmplă nimic? Eu nu știu la momentul acesta să am vreo lucrare în curs, dar eu știu?”, a afirmat pentru gândul Țuțuianu.

Cu toate acestea, liderul PSD Dâmbovița susține că aceste acțiuni nu fac decât să motive suplimentar electoratul social-democrat.

„Dincolo ce este sau nu într-un dosar, oamenii observă un lucru foarte clar: pe o parte a spectrului politic instituțiile de forță ale statului construiesc dosare, încep urmăriri penale, fac tot felul de activități care vin să lase organizațiile fără lideri, iar pe cealaltă parte a eșicherului politic sunt foarte multe plângeri, sute de plângeri trimise de guvern la DNA, iar lucrurile nu se mișcă absolut deloc și oamenii sesizează această diferență de abordare”, a afirmat Țuțuianu.

El a precizat că după întâlnirea de la Brașov în partid se consideră „că dosarele se fac la comandă”.

„Observați că acțiunile de forță sunt derulate de DNA, iar măsurile care se propun instanțelor de judecată par uneori departe de ceea ce ar putea reprezenta pericolul social. Nu are treabă ministrul Justiției cu ce se întâmplă. Premierul a spus că nu se dezice de cei asupra se fac anchete și eu nu cred că premierul nu are destule date și informații și în al doilea rând trebuie să învățăm și în România că prezumția de nevinovăție se aplică tuturor”, a adăugat președintele CJ Dâmbovița.

Social-democratul a declarat că la reuniunea de la Brașov s-a discutat și despre legea incompatibilităților, dar că nu se poate modifica legea din cauza presiunilor existente.

„Orice încercare de a modifica cadrul juridic în ceea ce privește instituții de genul CSM, ANI, DNA, ÎCCJ este considerată într-un fel politicianist ca o încercare de a submina puterea acestor instituții fără a se observa că anumite lucruri trebuie clarificate. Oricine va încerca un asemenea demers se va spune că baronii PSD nu lasă justiția să lucreze”, a subliniat social-democratul.

În nume personal, el a propus să existe prescripții pentru incompatibilităților care au fost sesizate după șapte – opt ani de la săvârșirea lor.

„Există prescripție pentru contravenții, pentru faptele constatate de ANI, de incompatibilitate nu există o asemenea reglementare. Vi se pare normal? Este normal să-i spui unuia după șase – șapte ani că a fost în situație de incompatibilitate? Stai încă doi ani în justiție și după 10 ani îi incetezi mandatul”, a declarat pentru gândul Țuțuianu.

Ponta este prezidențiabilul PSD

Adrian Țuțuianu a spus că președintele PSD, premierul Victor Ponta, se află pe primul loc în toate sondajele de opinie și că are șanse foarte mari să câștige alegerile prezidențiale dacă va candida.

„Cred că premierul poate fi un foarte bun candidat pentru funcția de președinte al României. Cel puțin pe toate sondajele se află pe primul loc, în județul Dâmbovița are 72%, în competiție cu Crin Antonescu”, a spus Țuțuianu.

Președintele CJ Vaslui: PSD are organizații puternice, care se pot adapta la situații speciale

Îngrijorarea multor șefi de CJ ai PSD nu este împărtășită și de președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

„Nu șefii de CJ au probleme cu procurorii, ci unele persoane, și în funcție de finalizarea anchetelor vom vedea dacă aceste probleme sunt reale sau pur și simplu sunt inventate. Nu au nici o legătură anchetele cu scorul PSD la europarlamentare. Partidele solide, care au organizații sunt capabile să-și asigure un scor bun și dacă întâmplător unul dintre membri suferă o condamnare sau iese din circuitul normal al activității politice. Organizațiile noastre sunt puternice și se pot adapta și la aceste situații mai speciale”, a spus pentru gândul Buzatu.

Gluma lui Ponta

Dumitru Buzatu susține că premierul Ponta a glumit atunci când a scris pe Facebook că există posibilitatea să se retragă din viața politică în această toamnă.

„Cred că premierul a glumit că se retrage din viața politică. Dacă dorește să candideze îl voi susține la prezidențiale”, a afirmat Buzatu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii