Coaliţia se reuneşte luni pentru a analiza măsurile anunțate de Nicolae Ciucă și ministrul Virgil Popescu în domeniul energiei

Coaliţia se reuneşte luni pentru a analiza măsurile anunțate de Nicolae Ciucă și ministrul Virgil Popescu în domeniul energiei
Conducerea actualei coaliții, la prezentarea mandatului pentru conducerea Guvernului, la Palatul Cotroceni. în 22 noiembrie 2021 / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 17/01/2022, 10:28
Actualizat: 17/01/2022, 11:14

Coaliţia de guvernare se reunește luni după-amiză, la Parlament, pentru a discuta despre măsurile în domeniul energiei, enunțate săptămâna trecută de Nicolae Ciucă și detaliate de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Premierul a anunțat, marțea trecută, în 11 ianuarie, propuneri de soluții pentru reducerea facturilor, pe care a spus că le va prezenta în următoarea ședință a coaliției.

Potrivit șefului Executivului, de la 1 aprilie – deci data de la care ar expira actuala schemă de ajutor,  la energie electrică, consumatorii casnici cu un consum lunar de  până la 300 Kwh  vor beneficia de o  nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum.

„În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom reduce costul energiei electrice  la consumator prin  compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, a spus premierul.

„Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem”, a conchis Nicolae Ciucă, precizând că va prezenta aceste toate măsuri în următoarea ședință a coaliției.

„După ce va fi agreat la nivelul coaliției, va face obiectul unei ordonanțe de urgență, cu efecte rapide”

Ulterior, din 13 ianuarie, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat, în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, noul set de măsuri analizate pentru a sprijini atât cetățenii, precum și mediul economic afectat de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale, care, „după ce va fi agreat la nivelul coaliției, va face obiectul unei ordonanțe de urgență, cu efecte rapide”. Premierul a menționat și nevoia de a extinde măsurile de protecție și după data de 1 aprilie, în baza unui pachet elaborat în acest sens.

Și ministrul Virgil Popescu a detaliat marți, un prim plan de schimbare a schemei, care, pentru lunile noiembrie și decembrie la nivel de energie electrică consumatori casnici aproximativ 80% din beneficiari din total gospodării care au beneficiat de compensare și plafonare și în jur de 60% la gaze naturale.

Ministrul a avertizat că furnizorii de energie electrică și gaze naturale care au emis facturi uriașe către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi ar trebui să returneze din oficiu banii încasați , nu să-i rețină din facturile următoare, precizând că operatorii în cauză au beneficiat de acești bani încălcând legea. „Nu poți să îţi bați joc de oameni”, a spus ministrul, marți seara.

Ulterior, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, 12 ianuarie, într-o intervenție telefonică la România TV, că problema creșterii necontrolate a prețurilor la energie electrică și gaze naturale reprezintă o problemă de siguranță națională și trebuie discutată la nivel de CSAT. El a precizat că Guvernul trebuie să adopte urgent măsuri care să vină în sprijinul românilor.

Duminică, Virgil Popescu a declarat, la Profit TV, că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie. „Nu vom face o schemă care va fi mai dezavantajoasă decât schema existentă”, a afirmat ministrul.

Virgil Popescu a mai afirmat că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie, dar aceasta trebuie să fie agreată în coaliţie. „Avem o schemă de sprijin pentru populaţie ca să nu mai trecem prin aceste situaţii. (…) Nu vom face o schemă care va fi mai dezavantajoasă decât schema existentă. Vom discuta de la 1 februarie pachet pentru industria alimentară, pentru agricultură, vom putea discuta eventual de la 1 februarie o suplimentare a discountului la gaze naturale, ori mărim discountul de la 33 la 50% sau scădem TVA-ul pentru gaze naturale, deci găsim soluţii”, a detaliat ministrul Energiei, citat de News.ro

Oficialul a admis că aceste soluţii presupun o presiune suplimentară, deci trebuie făcută o analiză de către Ministerul de Finanţe.

Referitor la solicitarea PSD privind TVA zero, Virgil Popescu a explicat că Ministerul de Finanţe trebuie să  spună dacă se poate în Uniunea Europeană TVA zero. „Ştiu că se discută o directivă la nivelul miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene prin care ar putea exista în viitor TVA zero pentru alimente. Ministrul de Finanţe care este mult mai updatat la nivelul miniştrilor de Finanţe ai statelor membre ale Uniunii Europene ar trebui să ne spună dacă se poate acest lucru sau nu se poate acest lucru. Eu sunt de acord cu orice schemă care ajută oamenii, din punctul nostru, al Ministerului Energiei”, a spus spus Virgil Popescu, care s-a declarat convins că se va ajunge la o înţelegere în şedinţa coaliţiei.

Conform unor surse politice, şedinţa coaliţiei va avea loc la ora 17.00, la Parlament, scrie News.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?