Cu ce s-a întors acasă Cătălin Predoiu de la Bruxelles? Consiliul JAI a agreat un regulament privind migrația

Publicat: 29/09/2023, 12:09

Ministrul liberal Cătălin Predoiu, a participat pe 28 septembrie la reuniunea Consiliului JAI, de la Bruxelles, reuniune la care participă miniștrii de interne din fiecare stat membru UE. Predoiu a spus că în cadrul Consiliului s-a adoptat un „important regulament privind migrația”.

În condițiile în care la Roma, miniștrii de externe nu au ajuns la o concluzie privind migrația, Italia blocând politica de azil, la Bruxelles lucrurile par să fi mers destul de bine. Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a spus la întoarcerea în țară că în cadrul JAI s-a aprobat un regulament care face parte dintr-un „pachet” de 5 regulamente privind fenomenul migrației, care vor constitui noul cadru legislativ al UE privind migrația, cadru legislativ aflat în negocieri de nu mai puțin de 8 ani la nivelul instituțiilor europene.

Recent, Parlamentul European a blocat discuțiile pe celelalte patru regulamente, condiționând adoptarea lor de deblocarea la nivelul Consiliului JAI a discuțiilor pe cel de-al cincilea, regulamentul de criză agreat ieri, astfel încât Parlamentul să dezbată și să adopte împreună toate cele 5 regulamente interconectate privind migrația.

Discuția din Consiliului JAI a fost importantă, pentru că a deblocat practic întregul proces la nivelul Parlamentului European. Foaia de Parcurs privind adoptarea noului cadru legislativ la nivelul UE privind migrația prevede aprobarea tuturor regulamentelor cel târziu în luna februarie a anului 2024, a precizat ministrul de interne român.

Pe agendă au figurat subiecte referitoare la dimensiunea externă a migrației, Pactul privind migrația și azilul, cooperarea cu America Latină pentru combaterea crimei organizate și a traficului de droguri, dar și consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Am discutat despre securitatea europeană și necesitatea cooperării internaționale în lupta împotriva criminalității organizate și a traficului de droguri, a subliniat Predoiu.

În afară de noul regulament privind migrația, despre extinderea spațiului Schengen și veto-ul Austriei, dat de Nehammer și Karner, ministrul Predoiu nu a spus nimic. Nici pe pagina sa de socializare, nici în comunciatul emis de MAI. Asta deși România și-a demonstrat eficiența în protecția frontierelor şi politica de azil şi migraţie şi este gata să pună la dispoziție expertiza sa, de exemplu pe cea privind procedurile de azil şi returnare, domeniu în care a fost deja solicitată în acest sens de un important stat membru al UE, precizează MAI.

Recent, premierul Marcel Ciolacu declara că va ataca Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) dacă țara vecină nu deblochează veto-ul privind aderarea României. (detalii AICI)

Deși discuțiile din acest Consiliu JAI au fost mai mult tehnice, următoarele întâlniri programate pentru 19 octombrie și 4 decembrie, ar putea fi decisive în ceea ce privește admiterea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație al mărfurilor și persoanelor – Schengen.

 CITIȚI ȘI:

VIDEO | Nicolae Ciucă, discurs împotriva populismului la Dublin: „Politicienii trebuie să recâştige încrederea oamenilor”

Marcel Ciolacu merge să discute cu minerii din Hunedoara. PLANUL guvernului pentru a rezolva problema salariilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Codul Rutier, modificat pentru șoferii de categoria B. Klaus Iohannis a promulgat legea
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale