DECLARAȚIE SURPRIZĂ a lui Victor Ponta, în „Le Monde”: Eu am hotărât să pun capăt luptei politice cu Băsescu

DECLARAȚIE SURPRIZĂ a lui Victor Ponta, în „Le Monde”: Eu am hotărât să pun capăt luptei politice cu Băsescu
Primul-ministru, Victor Ponta, a declarat într-un interviu acordat "Le Monde" că a decis să normalizeze relația cu președintele și să pună capăt luptei politice.

Primul-ministru, Victor Ponta, a declarat, într-un interviu acordat „Le Monde”, că a decis să normalizeze relația cu președintele și să pună capăt luptei politice.

„Înțeleg că războiul politic a rănit ambele părți și chiar și întreaga țară. Această afacere nu este însă una în alb și negru, nu există un inocent și un vinovat, a fost o bătălie sângeroasă. Interesele națiunii trebuie însă să primeze, iar în cele din urmă, eu am fost cel care am decis să normalizez situația cu președintele, eu am hotărât să pun capăt luptei politice. Sondajele de opinie ne dau mari învingători la alegerile din decembrie, voi da deci mai puțină atenție sfârșitului mandatului președintelui Băsescu. El își termină cariera politică, eu de-abia mi-o încep pe a mea”, a spus Ponta în Le Monde, citat de RFI.

Premierul susține că are „regrete” după suspendare și că va „lucra de două ori mai mult pentru a repara reputația României”.
„Am acționat conform culturii noastre politice și normelor noastre în vigoare. Evident deci că agresivitatea luptelor noastre politice a surprins Comisia și pe europeni, în general. Pe de altă parte, participarea și rezultatul referendumului mă fac să spun că poate am acționat de o manieră impetuoasă și grăbită, dar care răspundea așteptărilor populației”, a declarat premierul.

El a explicat că președintele Băsescu a acaparat „prea multe puteri” și că la sosirea sa la Palatul Victoria a încercat să separe aceste puteri.

Întrebat despre aderarea României la zona euro în 2015, Victor Ponta a răspuns: „România trebuie să fie pregătită, economia să o ducă mai bine ca acum. Vom vedea în 2015”.

Despre acuzațiile de plagiat, premierul a spus că totul a fost „o minciună” și că a făcut parte din conflictul cu președintele Băsescu. „Comisia de etică a spus că potrivit criteriilor din 1999, teza mea era conformă. Problema este însă ca și cu notele date mașinilor: normele de securitate din 2012 nu sunt la fel cu cele din 1999”, a spus Victor Ponta.

Dezvăluirea din Wall Street Journal

Premierul român Victor Ponta i-ar fi spus președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că este de acord ca șeful statului Traian Băsescu să reprezinte România la următorul summit UE de la Bruxelles, potrivit unei surse europene, relatează Wall Street Journal, în ediția electronică. Un oficial apropiat Guvernului român a confirmat această informație.

„Domnul Ponta nu vrea să creeze niciun conflict cu președintele”, a declarat oficialul român. „Totuși, este absolut evident dintr-o perspectivă europeană că persoana care ar trebui să meargă la Consiliul European este premierul. Este vorba despre probleme economice. Președintele nu are nicio competență în această privință”, a adăugat acesta.

Inchide