Eugen Tomac, după discursul lui Viktor Orban: UDMR nu mai are ce căuta în Guvernul României. „Dincolo de calculele politice discutăm de demnitatea statului român”

Eugen Tomac, după discursul lui Viktor Orban: UDMR nu mai are ce căuta în Guvernul României. „Dincolo de calculele politice discutăm de demnitatea statului român”
Eugen Tomac / Foto - Facebook
Publicat: 16/08/2022, 10:38

Uniunea Democrată Maghiară din România trebuia invitată să iasă de la guvernare, după ce a refuzat să se delimiteze clar de declarațiile rasiste ale premierului ungar, Viktor Orban, de la Băile Tușnad, consideră președintele Partidului Mișcarea Populară, eurodeputatul Eugen Tomac, într-o declatație la RFI.

Eugen Tomac spune că este unul dintre deputații din Parlamentul European care au votat împotriva excluderii formațiunii ungare Fidesz din Grupul Partidului Popular European (Grupul PPE), cel mai numeros grup din Parlamentul European, și că a și încercat oficial să îi convingă pe liderii PPE să nu-l excludă pe Viktor Orban, pentru că a sperat într-un dialog cu liderii de la Budapesta. Președinteșle PMP spune că mereu s-a abținut de la vot când se decideau rezoluții privind sancțiuni grave la adresa guvernului ungar, dar nu se abține de la declarații în urma discursului premierului din țara vecină.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a vorbit în discursul său de la Băile Tușnad despre puritatea rasei maghiare, lucru ce a scandalizat opinia publică internațională, dar UDMR-ul nu s-a delimitat oficial până la această oră nu s-a delimitat de retorica liderului de la Budapesta.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, susține că nu este nevoie ca partidul din care face parte să dea explicații în legătură cu discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad. „Nu comentăm declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tuşnad, au fost scoase din context şi nu e cazul ca noi să dăm explicaţii”, a transmis, vineri, purtătorul de cuvânt al UDMR.

„Consider că de această dată Orban a trecut orice linie roșie. Este inadmisibil să ai un asemenea discurs în secolul nostru, în care să vii cu teze cu iz nazist, teze condamnate în Parlamentul European, de Statele Unite, de Comisia Europeană, mai puțin de UDMR, un partid care este la guvernare în România, un partid care a organizat acest eveniment și cu fonduri publice românești”, a afirmat președintele PMP.

UDMR-ul trebuia invitat să părăsească guvernarea

În opinia liderului PMP, în acest context, UDMR ar trebuia invitat să părăsească guvernarea.

„Este inacceptabil că UDMR nu s-a pronunțat decât în favoarea lui Orban, până la această oră, o singură declarație a avut liderul UDMR, prin care a încercat să justifice un discurs inacceptabil în vremurile noastre”, a afirmat Eugen Tomac, considerând că actuala coaliție încearcă să amâne subiectul și nu dezbate această temă cu seriozitate.

„UDMR-ul, prin această lipsă de transparență și de asumare politică pe un subiect atât de clar, s-a poziționat foarte limpede lângă Viktor Orban și nu mai are ce căuta în Guvernul României. UDMR-ul trebuia invitat să părăsească guvernarea. Din păcate, liderii coaliției nu au această tărie, încearcă să mimeze și să scoată la suprafață noi teme politice, într-un context extrem de complicat. PSD și PNL pot guverna și singure, iar UDMR-ului o perioadă de Opoziție nu i-ar face rău, în condițiile în care, subliniez, afirmațiile cu iz nazist, această postură de avocat a lui Putin în Uniunea Europeană sunt condamnabile și inadmisibile”, a declarat Eugen Tomac.

Întrebat despre atitudinea PML și PSD despre UDMR, „un rău necesar în coaliția de guvernare”, Eugen Tomac este de părere că „există lucruri în viața politică pe care trebuie să le faci în numele demnității statului român – dacă pentru PNL și PSD mai există acest principiu – pentru că dincolo de calculele politice discutăm de demnitatea statului român, care a fost pusă într-o situație extrem de complicată”.

Eugen Tomac consideră că nimic, nici în contextul războiului din apropierea granițelor, nu justifică „un derapaj antidemocratic” precum cel comis de Viktor Orban în România, „cu largul concurs al UDMR”, conform declarațiilor de la RFI.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult