Eugen Tomac, după discursul lui Viktor Orban: UDMR nu mai are ce căuta în Guvernul României. „Dincolo de calculele politice discutăm de demnitatea statului român”

Eugen Tomac, după discursul lui Viktor Orban: UDMR nu mai are ce căuta în Guvernul României. „Dincolo de calculele politice discutăm de demnitatea statului român”
Eugen Tomac / Foto - Facebook
Publicat: 16/08/2022, 10:38

Uniunea Democrată Maghiară din România trebuia invitată să iasă de la guvernare, după ce a refuzat să se delimiteze clar de declarațiile rasiste ale premierului ungar, Viktor Orban, de la Băile Tușnad, consideră președintele Partidului Mișcarea Populară, eurodeputatul Eugen Tomac, într-o declatație la RFI.

Eugen Tomac spune că este unul dintre deputații din Parlamentul European care au votat împotriva excluderii formațiunii ungare Fidesz din Grupul Partidului Popular European (Grupul PPE), cel mai numeros grup din Parlamentul European, și că a și încercat oficial să îi convingă pe liderii PPE să nu-l excludă pe Viktor Orban, pentru că a sperat într-un dialog cu liderii de la Budapesta. Președinteșle PMP spune că mereu s-a abținut de la vot când se decideau rezoluții privind sancțiuni grave la adresa guvernului ungar, dar nu se abține de la declarații în urma discursului premierului din țara vecină.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a vorbit în discursul său de la Băile Tușnad despre puritatea rasei maghiare, lucru ce a scandalizat opinia publică internațională, dar UDMR-ul nu s-a delimitat oficial până la această oră nu s-a delimitat de retorica liderului de la Budapesta.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, susține că nu este nevoie ca partidul din care face parte să dea explicații în legătură cu discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad. „Nu comentăm declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tuşnad, au fost scoase din context şi nu e cazul ca noi să dăm explicaţii”, a transmis, vineri, purtătorul de cuvânt al UDMR.

„Consider că de această dată Orban a trecut orice linie roșie. Este inadmisibil să ai un asemenea discurs în secolul nostru, în care să vii cu teze cu iz nazist, teze condamnate în Parlamentul European, de Statele Unite, de Comisia Europeană, mai puțin de UDMR, un partid care este la guvernare în România, un partid care a organizat acest eveniment și cu fonduri publice românești”, a afirmat președintele PMP.

UDMR-ul trebuia invitat să părăsească guvernarea

În opinia liderului PMP, în acest context, UDMR ar trebuia invitat să părăsească guvernarea.

„Este inacceptabil că UDMR nu s-a pronunțat decât în favoarea lui Orban, până la această oră, o singură declarație a avut liderul UDMR, prin care a încercat să justifice un discurs inacceptabil în vremurile noastre”, a afirmat Eugen Tomac, considerând că actuala coaliție încearcă să amâne subiectul și nu dezbate această temă cu seriozitate.

„UDMR-ul, prin această lipsă de transparență și de asumare politică pe un subiect atât de clar, s-a poziționat foarte limpede lângă Viktor Orban și nu mai are ce căuta în Guvernul României. UDMR-ul trebuia invitat să părăsească guvernarea. Din păcate, liderii coaliției nu au această tărie, încearcă să mimeze și să scoată la suprafață noi teme politice, într-un context extrem de complicat. PSD și PNL pot guverna și singure, iar UDMR-ului o perioadă de Opoziție nu i-ar face rău, în condițiile în care, subliniez, afirmațiile cu iz nazist, această postură de avocat a lui Putin în Uniunea Europeană sunt condamnabile și inadmisibile”, a declarat Eugen Tomac.

Întrebat despre atitudinea PML și PSD despre UDMR, „un rău necesar în coaliția de guvernare”, Eugen Tomac este de părere că „există lucruri în viața politică pe care trebuie să le faci în numele demnității statului român – dacă pentru PNL și PSD mai există acest principiu – pentru că dincolo de calculele politice discutăm de demnitatea statului român, care a fost pusă într-o situație extrem de complicată”.

Eugen Tomac consideră că nimic, nici în contextul războiului din apropierea granițelor, nu justifică „un derapaj antidemocratic” precum cel comis de Viktor Orban în România, „cu largul concurs al UDMR”, conform declarațiilor de la RFI.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Neatenția care îi lasă pe șoferi fără bani. Amenda este uriașă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York