„Primenire” la PSD Vaslui după arestarea lui Dumitru Buzatu. „Trebuie să găsim mijloacele și oamenii după acest pumn în plex”

Primenire la PSD Vaslui după arestarea lui Dumitru Buzatu. „Trebuie să găsim mijloacele și oamenii după acest pumn în plex
Publicat: 28/09/2023, 16:32
Actualizat: 28/09/2023, 16:41

Organizația PSD Vaslui, rămasă fără lider după excluderea lui Dumitru Buzatu, s-a reunit joi sub comanda lui Dragoș Benea, europarlamentar și lider PSD Bacău, trimis de la centru să conducă interimar organizația județeană. Reamintim că Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a fost prins, în flagrant – de procurorii DNA Iași -, în timp ce primea 1,25 milioane lei mită.

Ulterior, după șase ore de percheziții la locuința sa, acesta a fost dus la DNA Iași pentru audieri, iar dimineață a fost reținut pentru 24 de ore. Ulterior, Tribunalul Vaslui a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

„Trebuie să găsim mijloacele și oamenii ca după acest pumn în plex pe care l-a primit organizația PSD să fim primii la grila de start și la finish și după aceea să continuăm proiectele pentru județul Vaslui. Ăsta este obiectivul”, a declarat liderul interimar.

El a spus că deși nu știe exact cât va sta PSD Vaslui fără lider ales, această situație va rămâne „cât va fi nevoie, probabil până la primul scrutin”, anume alegerile europarlamentare.

„Le-am spus în sală că nu le sunt dator, nu îmi sunt datori, așa că putem realiza o analiză chirurgicală care să poată să ajute organizația să traverseze acest moment delicat. Eu sper să am parte de colegi care să-mi dea sfaturi și sugestii sincere și oneste și să venim cu cea mai bună garnitură la start. Sunt 86 de UAT-uri plus președintele de CJ, deci 87 de candidaturi unde va trebui să prezentăm cea mai bună garnitură posibilă”, a explicat Dragoș Benea.

Liderul interimar a precizat că este nevoie de o „primenire” a organizației PSD Vaslui.

„Și evident că trebuie unele lucruri schimbate, oricât place sau nu place acest cuvânt, știu că mai degrabă nu place la organizația PSD Vaslui, dar sunt lucruri care trebuie schimbate, probabil o frecvență a întâlnirilor, probabil găsiți și oameni noi, va trebui să parcurgă pe repede-înainte un proces de primenire pe o viteză mai ridicată decât s-a produs în ultimii ani”, a mai spus Dragoș Benea.

Președintele CJ Vaslui a fost exclus din PSD

Procurorii DNA îl acuză pe „baronul” PSD din Vaslui de luare de mită şi trafic de influenţă.

Pentru fapta sa, Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, iar avocații săi au contestat deja această măsură, care va fi judecată de Curtea de Apel Iași, cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare.

Președintele CJ Vaslui a fost exclus din PSD, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, iar în locul său a fost numit interimar Dragoș Benea.

De asemenea, Tudor Buzatu, fiul liderului vasluian, a demisionat din funcția de secretar de stat.

Dumitru Buzatu a fost reţinut, sâmbătă dimineaţa, de procurorii DNA Iaşi, după ce a fost prins vineri seara în timp ce primea 1,25 milioane de lei mită pentru a ajuta o companie să obţină un contract.

Dumitru Buzatu, presiuni pentru a primi mită

Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor săi, potrivit procurorilor DNA, care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene, pentru ca unele sume de bani să fie decontate către firmele care aveau contracte, în funcţie de propriile interese.

În dosarul în care a fost prins în flagrant primind mită, Buzatu ar fi făcut, iniţial, presiuni pentru ca o expertiză să fie în defavoarea constructorului, pentru ca, ulterior, să se intereseze personal de modul în care se derulau contractele şi plăţile, după ce omul de afaceri care l-a denunţat i-a promis mita.

Potrivit documentelor DNA, proiectul derulat de firma omului de afaceri care l-a denunţat pe Dumitru Buzatu la DNA era finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 şi viza reabilitatea mai multor tronsoane de drum, întregul proiect depăşind, ca valoare, 222 de milioane de lei şi fiind împărţit în trei loturi.

În anul 2019, firma şi-a adjudecat, ca ofertant unic, două dintre cele trei loturi, unul în valoare de 50,4 milioane lei, celălalt în valoare de puţin peste 20 de milioane de lei.

”În cursul anului 2021, pe fondul deteriorării relaţiei dintre Buzatu Dumitru şi (…..), care controlează (…..) SRL şi (…..) SRL (CUI (…..), există indicii privind intervenţiile preşedintelui CJ Vaslui pe linia influenţării conducerilor unor autorităţi publice cu atribuţii de verificare şi control pentru defavorizarea (…..) SRL, care execută lucrări pe două din cele trei loturi componente ale proiectului POR 2014 – 2020 REGIUNEA NORD-EST – AXA RUTIERĂ STRATEGICĂ 4: Vaslui – Reabilitare şi modernizare drum strategic judeţean Bârlad – Laza – Codăeşti (DJ 245, DJ 245M, DJ 247, DJ 246).

Ulterior, în cadrul execuţiilor subsecvente au fost vehiculate suspiciuni cu privire la încălcarea criteriilor calitative asumate de (…..) SRL, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra-Neamţ recomandând realizarea unei expertize tehnice pentru determinarea cantităţii şi calităţii materialelor utilizate, cu ocazia controlului realizat la data de 06.07.2021 la obiectivul investiţional”, se arată în documentele DNA.

DNA: ”Demersurile lui BUZATU DUMITRU vizau persuadarea reprezentantului societăţii”

În acest context, în luna august a anului 2021, o firmă din Piatra Neamţ a încheiat cu Consiliul Judeţean Vaslui un contract care prevedea realizarea unei expertize care să arate în ce măsură prevederile din caietul de sarcini pentru realizarea celor două loturi au fost respectate.

Procurorii DNA au reţinut, pe parcursul anchetei, că Buzatu a făcut presiuni asupra reprezentanţilor firmei pentru a modifica rezultatele expertizei, deşi primele concluzii arătau că cerinţele fuseseră respectate.

„Demersurile lui BUZATU DUMITRU vizau persuadarea reprezentantului societăţii (…..) SRL Neamţ, (…..), de a modifica rezultatele expertizei tehnice în cadrul lucrărilor executate de (…..) SRL în proiectul POR, în sensul confirmării indiciilor de fraudă cu privire la cantitatea şi calitatea materialelor utilizate de constructor pentru lucrările ascunse. Rezultatele parţiale ale expertizei indicau respectarea cerinţelor contractuale de către (…..) SRL, expertul solicitând, ulterior, rezilierea contractului încheiat cu CJ Vaslui invocând o serie de probleme de natură personală”, precizează DNA.

”Expertiza a declanşat un diferend între părţile implicate”

În cele din urmă, expertiza realizată de o asociere formată din alte societăţi – controlate însă de către acelaşi expert, la începutul anului 2022 – a condus la concluzia că firma care realizase lucrările trebuia să primească cu câteva milioane de lei mai puţin decât prevedea contractul.

”Expertiza a declanşat un diferend între părţile implicate, privind măsurile necesare în urma constatărilor din teren, care prevedeau şi înlocuirea ultimului strat de asfalt executat de (…..) SRL.

Urmare a efectuării acestei expertize, activităţile de execuţie din cadrul proiectului POR – Cod SMIS 108704 au fost oprite în cursul lunii iunie 2022. (…..) În fapt, de la momentul depunerii expertizei, respectiv de la începutul anului 2022, SC (…..) SRL trebuia să primească de la CJ Vaslui suma de aprox. 15.000.000 lei aferentă lucrărilor executate pe loturile 1 şi 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui, ulterior urmând a-i fi imputate sumele de bani conform concluziilor expertizei, sume comunicate prin actul adiţional nr.(…..)28.02.2023.

În perioada 2022-2023 (…..) a luat legătura de mai multe ori cu reprezentanţii SC (…..) SRL, inclusiv cu numitul (…..), cărora le-a pretins sume de bani pentru a modifica în interesul lor concluziile expertizei pe care a depus-o la CJ Vaslui privind obiectivul de investiţii. (…..) le-a promis reprezentanţilor SC (…..) SRL faptul că aceste concluzii adaptate vor fi primite de către factorii de decizie din cadrul CJ Vaslui”, se arată în documentele procurorilor DNA.

”Suma pretinsă de (…..) drept mită a fost de 600.000 lei plus 114.00 lei TVA, urmând ca această activitatea să fie disimulată prin încheierea unui contract de prestări servicii. Totodată numitul (…..) a promis reprezentanţilor SC (…..) SRL faptul că concluziile adaptate vor fi acceptate de către reprezentanţii CJ Vaslui”

Extras din referatul DNA

”Preşedintele CJ Vaslui şi managerii de proiect au început să întârzie decontarea sumelor pentru lucrări”

La jumătatea lunii februarie, a fost încheiat un contract privind ”adaptarea concluziilor” primei expertize.

”În cursul lunii mai 2023 (…..) a înaintat către reprezentanţii CJ Vaslui concluziile adaptate ale expertizei depuse iniţial, activitate prin care a redus la aprx. 1.5 cm stratul de asfalt pe care antreprenorul SC (…..) SRL trebuie să-l mai toarne pe suprafaţa loturilor 1 şi 2 a Drumului Strategic.

De asemenea (…..) a calculat şi sumele de bani pe care autoritatea contractantă, CJ Vaslui, trebuie să le impute antreprenorului ca urmare a noilor concluzii emise, respectiv suma de 1.793.720,50 lei faţă de suma iniţială de 5.206.954 lei. Aceste concluzii cât şi centralizatorul cu sumele pe care l-a emis (…..) au fost acceptate de către CJ Vaslui”, precizează anchetatorii.

Ulterior acestui fapt, preşedintele CJ Vaslui şi managerii de proiect au început să întârzie decontarea sumelor pentru lucrări, argumentând faptul că lista de cantităţi ale materialelor folosite pe loturile 1 şi 2 a Drumului Strategic întocmită de către antreprenor nu se încadrează în cerinţele supervizorului”.

”Drept urmare, antreprenorul SC (…..) SRL a trebuit să accepte suma de 12.337.087 faţă de suma de aprox. 15.000.00 lei, cât se estima iniţial. Tergiversarea decontării sumelor de bani către antreprenorul SC (…..) SRL de către reprezentanţii CJ Vaslui reprezintă o presiune asupra numitului (…..) de a accepta condiţiile impuse de aceştia. Este de menţionat faptul că antreprenorul a executat lucrările la obiectivul de investiţie, respectiv lot 1 şi 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui în cursul anului 2021 iar până în cursul lunii septembrie 2023 nu i-a fost achitată această sumă”, se arată în referatul DNA.


Citește și:

Prefectul de Vaslui va emite un ordin de suspendare a lui Dumitru Buzatu din funcția de președinte al Consiliului Județean

Încă o persoană a fost reținută în dosarul lui Dumitru Buzatu. Un expert este acuzat că ar fi luat peste 700 de mii de lei mită

Fosta soție a lui Dumitru Buzatu crede că politicianului i s-a înscenat totul. Senatoarea Gabriela Crețu: „Nu cred că are așa mare avere”

Senatoarea Gabriela Crețu, fosta soție a lui Dumitru Buzatu, a răbufnit după ce și ea a fost exclusă din partid

Cinci clădiri, nouă terenuri, zeci de mii de lei . Averea declarată a lui Dumitru Buzatu, de trei ori deputat și președinte al CJ Vaslui de 12 ani

Lucian Romașcanu, despre excluderea lui Dumitru Buzatu din partid: „Decizie corectă. Toleranță zero față de astfel de fapte”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai