Proiect: votul multiplu să fie sancționat cu suspendarea până la un an a parlamentarului

Proiect: votul multiplu să fie sancționat cu suspendarea până la un an a parlamentarului
Publicat: 23/05/2012, 14:17
Actualizat: 23/05/2012, 15:28

Senatorul independent Tudor Ciuhodaru a depus la Parlament un proiect de lege prin care parlamentarul care votează de mai multe ori aceeași lege să fie suspendat, pe o perioadă de la trei luni până la un an, și să i se rețină și salariul.

Potrivit proiectului pentru modificarea Legii 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor, republicată, fapta unui parlamentar de a vota de două sau mai multe ori asupra aceleiași propuneri sau proiect de lege, în plenul uneia dintre Camere, în ședințele de plen reunit sau în ședințele de comisii permanente, speciale sau de anchetă se pedepsește cu suspendarea de la lucrările parlamentare și a tuturor drepturilor bănești aferente activității parlamentare pentru trei luni la prima abatere, șase luni la a doua și 12 luni la următoarele.

Potrivit inițiatorului, sancționarea votului multiplu va duce la respectarea intereselor cetățeanului ce a votat parlamentarii în sistem uninominal.

„Este o dovadă de normalitate ca aleșii uninominali să respecte voința cetățenilor și să nu se ascundă după degetul liderului de grup. (…) Sper ca acest nou proiect să confere omului obișnuit speranța că parlamentarul pe care l-a ales votează pentru binele celor care l-au ales”, precizează Tudor Ciuhodaru în expunerea de motive.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase