TRAIAN BĂSESCU A FOST SUSPENDAT. „Vreau să cred că românii nu-și doresc liniștea din vremea lui Iliescu. Marele argument al suspendacilor este că nu am popularitate”

TRAIAN BĂSESCU A FOST SUSPENDAT. Vreau să cred că românii nu-și doresc liniștea din vremea lui Iliescu. Marele argument al suspendacilor este că nu am popularitate
Publicat: 07/07/2012, 10:54
Actualizat: 09/07/2012, 02:42

Președintele Traian Băsescu a fost suspendat de parlament cu 256 de voturi „pentru”. Referendumul pentru demiterea președintelui va avea loc pe 29 iulie. În această perioadă, președinte interimar este șeful senatului Crin Antonescu.

Băsescu va fi demis dacă la referendum votează în acest sens 50 la sută plus unu dintre cei care merg la urne.

Președintele suspendat a sesizat Curtea Constituțională, reclamând un conflict juridic de natură constituțională între președinte și Parlament. „Nu apăr scaunul, ci vreau să apăr funcția”, a explicat șeful statului. Totodată, el a reluat acuzațiile la adresa USL și a liderilor săi, acuzându-i că mint și că doresc să-și subordoneze justiția. „Dacă voi reveni în funcșția de președinte va fi în contunuare imposibil ca hoții și impostorii din politică să negocieze cu mine liniștea lor. Vreau să cred că românii nu-și doresc liniștea din vremea guvernului Iliescu. Eu nu le pot garanta că voi continua să fiu o nucă tare pentru cei care cred că România poate merge înainte cu o justiție care protejează hoții”, a spus Băsescu.

El a adăugat că „marele argument al suspendacilor este că nu am popularitate”, iar dacă va fi reconfirmat în funcție la referendum și-l va găsi în funcție pe Victor Ponta niciodată nu-i va mai încredința funcția de premier.

De cealaltă parte, liderii USL Crin Antonescu și Victor Ponta au asigurat că nu vor face nicio presiune la adresa justiției și a celorlate instituții ale statului.

Victor Ponta a afirmat că în toată această perioadă de criză politică familia sa a primit amenințări, fiind nevoit să apeleze la instituțiile statului pentru protecție.

Gândul a transmis LIVE VIDEO desfășurarea evenimentelor. Editorialiștii Gândul Claudiu Pândaru și Cristian Tudor Popescu și Cristian Hostiuc, director editorial ZF, au comentat, într-o ediție specială GÂNDUL LIVE, evoluțiile politice de la București.

DESCARCĂ AVIZUL CONSULTATIV AL CCR

UPDATE 22:50 Băsescu: În tot acest interval, nu am vorbit cu nimeni, nici cu ziariști străini, nici cu politicieni. Nu are nimeni nevoie de îndrumare. Reacțiile din capitale și instituții europene sunt generate de ambasadele de la București.

UPDATE 22:49 Hotărârea de suspendare din funcție a lui Traian Băsescu a fost publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 22:44 Băsescu: „N-am mințit niciodată, nu cu intenție. Am avut informație proastă, mi s-a întâmplat”

UPDATE 22:40 Băsescu: Victor Ponta este un om despre care toată Europa știe că plagiază. Poate Victor Ponta gândește o altă soluție pentru viața lui. El s-a redesenat pe el însuși în propriul său CV. A vrut să-l credem de toate, numai Victor Ponta nu. Nu regret că l-am pus premier, asta era situația politică. Dacă voi reveni la Cotroceni, în cazul în care îl mai găsesc îm funcție, niciodată nu-i voi mai pune în mână un mandat de premier.

UPDATE 22:39 Băsescu: La masterul de la Universitatea din Catania mă refeream când spuneam „dottore”

UPDATE 22:38 Băsescu: Ponta minte cu o seninătate incredibilă. Eu nu am plecat la Bruxelles dintr-un singur motiv: din ordinul lui Ponta, MAE a refuzat să transmită delegația președintelui. Pe mine nu mă recunoștea guvernul României. Ponta nu poate fi un politician,pentru că are impresia că se poate minți cu seninătate.

UPDATE 22:37 Băsescu: Dacă voi reveni în funcșția de președinte va fi în contunuare imposibil ca hoții și impostorii din politică să negocieze cu mine liniștea lor. Vreau să cred că românii nu-și doresc liniștea din vremea guvernului Iliescu. Eu nu le pot garanta că voi continua să fiu o nucă tare pentru cei care cred că România poate merge înainte cu o justiție care protejează hoții. Mi-a fost extrem de greu în perioada de criză, dar am conștiința împăcată că am reușit să trec cu guvernul și majoritatea parlamentară țara de momentul de risc maxim.

UPDATE 22:32 Băsescu: Eu nu sunt președintele României ca să fiu laș. Cu adevărul și Constituția mergem la referendum.

UPDATE 22:31 Băsescu: „Ideea de președinte care poate fi suspendat când are în parlament o majoritate ostilă este o sursă de instabilitate pe termen lung. Aș mai face o ultimă observație: în declarațiile care s-au făcut azi în Parlament n-am găsit vreo acuzație pentru fapte ale președintelui, ci doar false imputări, false reproșuri care dacă ar fi luate în considerație de un președinte ar face un președinte mut, care nu se implică, ci doar beneficiază de avantajele funcției. Președintele ales nu poate fi mut”

UPDATE 22:24 Băsescu: Am considerat că am obligația să utilizez toate instrumentele constituționale pentru apărarea funcției. Aș face o observație, conflictul juridic izvorăște din art. 95, articol care spune foarte clar”în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele poate fi suspendat”. Nu există fapte, ci doar declarații. Declarațiile așa cum au fost analizate de CCR nu relevă niciuna fapte grave în înțelesul Curții Constituționale”

UPDATE 22:23 Băsescu: „Marele argument al suspendacilor este că nu am popularitate”

UPDATE 22:20 Traian Băsescu: „Observ un salt calitativ în clasa politică. În 2007 am fost suspendat cu 322 de voturi, astăzi cu 256. În conformitate cu articolul 146, am depus cerere de soluționare a conflictului juridic cu parlamentul României. Nu țin de scaun, dar ca în 2007, când am atacat hotărârea de suspendare și acum am obligația să utilizez toate soluțiile constituționale pentru același abuz ca în 2007. Cu certitudine, concluzia rămâne aceeași: mergem la referendum”

UPDATE 21:54 Președintele Traian Băsescu a transmis, vineri, președintelui Curții Constituționale o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și președintele României, pe de altă parte.

UPDATE 21:38 Victor Ponta: Familia mea a primit amenințări. Copilul meu a fost amenințat. Am sesizat structurile statului. Am primit protecția necesară pentru mine și familia mea”

UPDATE 21:34 Crin Antonescu: Cred că voi merge la Cotroceni, nu se poate în fond altfel. Dacă este întâlnirea unui șef de stat se poate face doar la Cotroceni. NU am niciun fel de nerăbdare să dau buzna acolo, o voi face cu responsabilitate și discreție.

UPDATE 21:30 TRAIAN BĂSESCU SUSȚINE O CONFERINȚĂ DE PRESĂ LA ORA 22,00

UPDATE 21:30 Victor Ponta: „Au fost acuzații dure până în momentul votului din Parlament, doresc ca toți cei implicați în campania pentru referendum că acuzele nu pot fi făcute împotriva interesului național”

UPDATE 21:28 Victor Ponta: „Din acest moment, în săptămânile următoare voi face toate eforturile pentru a exprima prietenilor și partenerilor europeni că România funcționează ca stat de drept. Este important să dovedim pas cu pas că acuzațiile aduse României ca țară nu se confirmă

UPDATE 21:26 Victor Ponta: „Garantez sprijinul total pentru președinte și pentru declarația făcută. Voi sprijini în calitate de prim-ministru independența și buna funcționare a instituțiilor statului Curtea Constituțională, parchetele, instanțele, serviciile de informații. Președintele interimar va avea din partea Guvernului o garanție și un sprijin constant

UPDATE 21:22 Crin Antonescu:” Reafirm atașamentul meu personal și al parlamentarilor care au votat pentru USL pentru statul de drept și o justiție independentă. Parchetul General, DNA, Serviciile speciale, ANI, justiția, Curtea Constituțională toate vor avea o funcționare corectă, nu se va exercita niciun fel de presiune politică asupra lor”

UPDATE 21:15 Cristian Tudor Popescu, despre rezultatul votului

UPDATE 21:06 Crin Antonescu a anunțat că referendumul pentru demiterea președintelui va avea loc pe 29 iulie.

UPDATE 21:04 Pesedistul Georgian Pop a anunțat de la tribuna parlamentului că pentru suspendarea președintelui s-au înregistrat 256 de voturi „pentru”. Împotrivă s-au pronunțat 114 parlamentari.

UPDATE 21:01 Crin Antonescu și Victor Ponta susțin o conferință de presă la ora 21:30

UPDATE 20:50 Dan Radu Rușanu a anunțat că președintele a fost suspendat cu 258 de voturi „pentru”

UPDATE 20:45 Votul s-a încheiat, useliștii au facut deja semn ca au voturile necesare suspendării. USL susține că pentru suspendare au votat 259 de parlamentari.

UPDATE 20:16 Votul este secret, cu bile. Parlamentarii USL, dar și cei ai PDL, în frunte cu Elena Udrea, supraveghează votul.

UPDATE 20:03 Începe votul pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu.

UPDATE 19:58 Băsescu a părăsit clădirea Parlamentului.

UPDATE 19:56 Băsescu: „Voi aștepta decizia la Cotroceni. Domnule Antonescu, vă las o foaie să vă scrieți de pe acum ce ați promis: demisia dacă voi câștiga referendumul

UPDATE 19:51 Băsescu:”O să vă spun un regret. Am numit doi prim-miniștri, unul se numește Călin Popescu Tăriceanu, altul Victor Ponta. După ce au ajuns la Palatul Victoria, amândoi și-au făcut obiectiv suspendarea. I-am văzut cu ochii blânzi și umezi înainte de a le da mandatul și apoi marionete ale corupției din propriile partide. (…) Vă rog să aveți grijă de țară și oamenii ei”

UPDATE 19:49 Băsescu: „Ați văzut vreun dictator care să dea opoziției funcția de premier, să dea opoziției funcția de șef al SIE. Dacă n-ați văzut, mai căutați dictatori”.

UPDATE 19:48 Băsescu: „Atâta timp cât voi fi președintele României nu va reuși nimeni să facă cu mine un compromis pentru că eu nu fac intervenoii nici la procurori, nici la judecători, nici la polițiști. Uneori s-au supărat și unii din PDL, dar asta-i viața”

UPDATE 19:45 Traian Băsescu a luat din nou cuvântul amintind că toate partidele au semnat Pactul pentru Educație. „După aceea ați înțeles dezastrul unei cooperări în imaginea dumneavoastră”, a spus Băsescu.

UPDATE 19:35 Traian Băsescu a revenit în sala de plen.

UPDATE 19:22 Cristian Tudor Popescu i-a făcut portretul lui Crin Antonescu.

UPDATE 19:19 Președintele Traian Băsescu a ieșit din nou din sala de plen când a început să vorbească liberalul Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE 19:16 Dezbaterea GÂNDUL LIVE continuă.

UPDATE 19:08 Mircea Geoană a susținut un discurs. Din sală i s-a strigat „Mihaela, dragostea mea”. „Important e ce lecție învățăm din această seară. În seara aceasta, un nou președinte interimar și un nou președinte al României vor putea să dovedească că se poate mai mult și mai bine. Fac un apel și pentru cei care sunt azi în Opoziție. Nimeni nu este la putere pentru eternitate. România este un stat serios, o democrație europeană, chiar dacă acum e frământată. Trebuie să ținem minte, că atunci când vrei să fii conducător sau lider, trebuie să încerci să scoți ce e mai bun din oameni, nu ce e mai rău. Apelul meu este să învățăm din greșelile din mandatul lui Traian Băsescu. E nevoie de un nou început.„, a spus Geoană.

UPDATE 19:00 Președintele Traian Băsescu s-a reîntors în sala de plen.

UPDATE 18:48 Parlamentarul Daniel Oajdea(PP-DD) a anunțat că nu va vota pentru suspendarea președintelui: ” Într-un stat democratic, orice cetățean are dreptul de a fi judecat. Graba USL de a judeca președintele încălcând legile reprezintă un derapaj de la democrație. Nu voi susține prin votul meu încălcarea legii”. De asemenea, parlamentarii UNPR și cei ai minorităților naționale au anunțat că nu vor lua cuvântul în fața Parlamentul, o decizie referitoare la suspendarea președintelui nefiind luată.

UPDATE 18:44 Comentarii la cald: Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru și Cristian Hostiuc.

UPDATE 18:40 Pedelistul Cezar Preda l-a atacat dur pe Crin Antonescu:”Domnule președinte, mă așteptam ca măcar azi, dacă vă duceți la Cotroceni, să aveți un discurs mai cald și mai uman. Și păpușa Chucky a fost concepută să fie bună, dar nu a fost, domnule Antonescu. Dvs. v-ați aliat cu acea parte a FSN-ului cu care nu trebuia. România este lovită crunt a doua oară (…)”Toți sunteți legați ombilical de același lucru, frica de justiție, de dreptate. De aceea vă grăbiți să demiteți președintele”

UPDATE 18:37 UDMR a anunțat că parlamentarii Uniunii vor vota cum le dictează conștiința. „Activitatea președintelui României este cunsocută. Expunerea suspendării lui nu are elemente noi, iar poziția CCR este interpretabilă. UDMR nu au luat o hotărâre cu susținerea sau nesusținerea cererii de suspendare. Lăsăm pe fiecare să voteze cum crede”, a anunțat Marton Arpad.

UPDATE 18:34 Crin Antonescu: „Unii fac comparații cu minerida din 1990. În 1990 au fost cel mai grav atentat la statul de drept. Știm că Ion Iliescu era președintele României și știm că va fi însoțit toată viața de responsabilitatea acelui moment, știm că în acel moment Tăriceanu, eu eram membri PNL aveam sediile atacate, dar nu încetam să susținem valorile libertății. Victor Ponta era elev de liceu, Zgonea era student, Dragnea era inginer. Băsescu, Berceanu, Blaga erau deputați în partidului Iliescu care cauționau mineriada. Singura mea rugăminte către domnul președinte Băsescu este ca atunci când își va scrie memoriile sau i le va dicta lui Cărtărescu să ne spună ce făcea în zilele de 13, 14, 15 iunie 1990. (…) Dacă nu veți fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viața politică

UPDATE 18:26 Crin Antonescu îl acuză pe Traian Băsescu că a patronat un sistem discreționar. „Domnul Traian Băsescu, susținătorii săi politici, din alte instituții au încercat să transforme România într-un regim unipersonal și discreționar. În anumite împrejurări vorba, declarația, înseamnă faptă. A dat ordine directe și în mod public unor instituții care nu i-au fost subordonate. Căror instituții? Tuturor! u le-ați spus românilor tot adevărul pentru că în timp ce pentru milioane impuneați măsuri de austeritate un grup restrâns de camarilă politică a prosperat la cote nemaiîntâlnite”

UPDATE 18:20 Parlamentarii PDL au părăsit și ei sala în timpul dicursului lui Antonescu.

UPDATE 18:15 Președintele Traian Băsescu a părăsit sala de plen când Crin Antonescu și-a început discursul.

UPDATE 18:12 Vasile Blaga: „E un lucru clar: președintele nu a încălcat Constituția, pe când Victor Ponta da. Acești oameni vor să suspende un om care a respectat Constituția. Ați devenit maeștri în fărădelege. Asaltați toate instituțiile țării și credeți că veți scăpa nepedepsiți, dar vă înșelați amarnic”

UPDATE 18:08 Vasile Blaga: „Ponta, copy-paste, a făcut înconjurul lumii făcând de rușine țara. Nu mai încercați să-i prostiți pe români. Trompetele USL au mințit că România are bani, dar când ați venit la guvernare v-ați trezit că e criză

UPDATE 18:04 Vasile Blaga: „Nu ați dorit să respectați ordinea de zi pentru că nu ați dorit ca românii să audă avizul CCR, ăsta a fost motivul. România trece în aceste zile prin momente dificile, poate cele mai dificile. Aceasta numai pentru un grup de politicieni uniți de minciună încearcă să confiște țara

UPDATE 17:57 Scandal în Parlament. Liderul PDL Mircea Toader a cerut ca avizul CCR să fie citit în plenul reunit. „Ați uitat sau ați schimbat foaia, că în Birourile Permanent reunite s-a stabilit că trebuia perezentat avizul consultativ al CCR. Dacă luați stenograma ședinței o să vedeți că un membru al comisiei juridice să citească o sinteză a acestui aviz. Corect era să se prezinte ca să avem un punct de vedere corect. Vă cer să respectați ce s-a hotărât”

UPDATE 17:50 Traian Băsescu și-a încheiat discursul. „Vă urez succes”, a spus el în final.

UPDATE 17:48 Băsescu a spus că regretă afirmațiile care i-au fost imputate ca fiind xenofobe.

UPDATE 17:43De doi ani nu m-ați auzit criticând justiția pentru că a început să meargă. Asta îi sperie pe mulți infractori din politică sau din afara politicii, dar cu bune legături în politică„, a spus Băsescu.

UPDATE 17:41 „Dacă veți tergiversa proiecte, dacă nu veți da drumul la investiții străine în minerit, vă asigur că nu există soluție de a alimenta corespunzător bugetul fondului de pensii”, a spus Băsescu.

UPDATE 17:39 Băsescu l-a acuzat pe Ponta că a sfidat deciziile Curții Constituționale care a spus că nu el este cel care poate reprezinta România la Consiliul European.

UPDATE 17:34 Președintele Traian Băsescu a declarat că a luat notă de avizul Curții Constituționale, „m-am bucurat că CCR nu constată nicio abatere care să justifice suspendarea. Se pare că eu nu reușesc să coabitez cu PSD și PNL. Atunci când guvernul PNL era în parteneriat cu PSD ați recurs la suspendare. Acum vă aflați la guvernare împreună și primul lucru de care ați considerat că trebuie să-l faceți este suspendarea președintelui. Un lucru care este infinit mai important este stabilitatea țării. Ceea ce faceți de două săptămâni nu reprezintă decât o puternică zdruncinare a statului de drept pentru a-l pune la dispoziția USL. Va avea consecințe pe termen lung. Ori nu aveți o evaluare corectă a ceea ce faceți, ori o aveți și nu vă pasă„, a spus Băsescu.

UPDATE 17:31 În timpul citirii cererii de suspendare, președintele Traian Băsescu a luat notițe.

UPDATE 17:23 Ce crede Cristian Tudor Popescu despre suspendarea lui Băsescu.

UPDATE 17:19 Deputatul PNL Eugen Nicolăescu citește un rezumat al cererii de suspendare a președintelui Traian Băsescu, spunând că șeful statului a încalcat Constituția.

UPDATE 17:14 Cum comentează Cristian Hostiuc, director editorial ZF, suspendarea lui Traian Băsescu

UPDATE 17:09 Președintele Senatului Crin Antonescu a anunțat că PDL are alocate în dezbateri 24 de minute, PSD-22, PNL-13, UDMR-5, UNPR-5, minorități -3 minute. Traian Băsescu nu are limită de timp pentru intervenția sa.

UPDATE 17:05 A început ședința în care se discută și votează suspendarea lui Traian Băsescu. Participă 318 parlamentari. Cvorumul este de 217.

UPDATE 16:51 Președintele Traian Băsescu a ajuns la Parlament: „Sunt gata. Să-i dăm drumul”

UPDATE 16:41 Președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenți la dezbaterea și votul pe cererea de suspendare a președintelui, poziția UDMR urmând a fi anunțată în plen.

UPDATE 16:04 Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că a discutat cu președintele Traian Băsescu în ultimele 24 de ore și a arătat că parlamentarii PDL vor vota împotriva suspendării, dar că nu poate face pronosticuri politice nici măcar în campania electorală.

UPDATE 15:56 Președintele Parlamentului European, Herman van Rompuy, scrie, pe contul său de Twitter, că este „foarte îngrijorat” de evoluțiile din România privind statul de drept și independența sistemului judiciar, precizând că îi va contacta pe Victor Ponta și Traian Băsescu pentru a discuta despre această situație.

UPDATE 15:52

UPDATE 14:45

UPDATE 15:19 Referindu-se la al șaptelea capăt de acuzare al USL, potrivit căruia Băsescu a susținut că nu va numi un premier de la USL, CCR susține că: „în situația în care Primul ministru al României este președintele Uniunii Social Democrate, desemnat de Președintele României”

UPDATE 15:12 La capitolul șase privind abandonarea rolului de mediator, judecătorii Constituționali spun că : „domnul Traian Băsescu nu și-a exercitat cu maximă eficiență și exigență funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate”

UPDATE 14:53 Curtea Constituțională constată în aviz că „declarațiile Președintelui României nu au fost de natură a aduce atingere independenței judecătorilor constituționali„, așa cum reclama USL la punctul cinci din cererea de suspendare.

UPDATE 14:49 Referitor la acuzația a patra că președintele a inițiat un proiect neconstituțional de revizuire a Constituției, magistrații notează: „Faptul că unele prevederi din proiectul de lege pentru revizuirea Constituției au fost constatate ca fiind neconstituționale, deoarece aveau ca efect suprimarea unor drepturi fundamentale, nu poate conduce la concluzia că Președintele României ar fi încălcat prevederile Legii fundamentale”.

UPDATE 14:43 În privința celui de al treilea capăt de acuzare al USL, încălcarea separațiilor puterilor în stat și independența justiției, prin declarații atunci când a vorbit despre amânarea judecării dosarelor sau deciziile referitoare la plata salariilor, Curtea Constituțională susține: „Aceste declarații ale Președintelui României nu au produs efecte juridice, neavând un caracter decizional. De aceea, nu se poate reține că încălcarea prevederilor constituționale referitoare la independența justiției, declarațiile critice formulate nefiind de natură să determine pe magistrați să nu-și îndeplinească atribuțiile constituționale”

UPDATE 14:35 Cât privește al doilea motiv incocat de USL pentru suspendare, încălcarea dreptului la salariu și pensie prin declarațiile referitoare de scădere a salariilor și pensiilor, Curtea Cosntituțională susține că: „Motivele invocate de autorii propunerii privind încălcarea unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la muncă și dreptul la pensie, nu se pot constitui în elemente ce conduc la atingerea substanței acestor drepturi fundamentale. În acest sens, Curtea constată că măsurile legislative referitoare la diminuarea salariilor și a pensiilor au fost adoptate de către Guvern, prin asumarea răspunderii.

UPDATE 14:25 Cutea Constituțională nu precizează clar dacă dă un aviz negativ sau favorabil suspendării lui Traian Băsescu. Judecătorii încep analiza motivelor celor 7 motive invocate de USL în cererea de suspendare. La primul punct, magistrații susțin că „faptul că președintele României, prin comportamentul său politic, și-a asumat public inițiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte ca acestea să fie adoptate de către guvern, prin asumarea răspunderii, poate fi reținut ca o încercare de a diminua rolul și atribuțiile primului ministru„. „De aceea, această atitudine imputată domnului Traian Băsescu nu poate fi încadrată în conceptul „opinii și opțiuni politice”, astfel cum acesta a fost stabilit de Curtea Constituțională prin Avizul consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007, potrivit căruia Președintele României poate, în virtutea prerogativelor și a legitimității sale, să exprime, să formuleze observații și critici cu privire la funcționarea autorităților publice și a exponenților acestora”, se arată în aviz.

UPDATE 14:20 Curtea Constituțională a publicat avizul consultativ.

UPDATE 14:15 Ședința Curții Constituționale s-a încheiat, președintele instituției, Augustin Zegrean, declarând că decizia legată de cererea de suspendare a șefului statului va fi publicată pe site.

UPDATE 13:39 Aspazia Cojocaru, judecător la Curtea Constituțională, a fost amenințată înaintea ședinței în care CCR se pronunța pe cererea de suspendare a președintelui Băsescu.

UPDATE 13:30 Termenul dat de Parlament Curții Constituționale pentru avizul consultativ pe suspendarea președintelui a expirat la ora 12:00. „Dacă va veni până la începerea ședinței, va fi luat în considerare”, a spus Antonescu.

UPDATE 13:28 Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că ședința în care se va da votul pe suspendarea lui Băsescu va avea loc la ora 17.00, indiferent dacă judecătorii CCR vor transmite sau nu avizul consultativ până la acea oră.

UPDATE 13:14 Comisia Europeană este îngrijorată în legătură cu ultimele evoluții din România, în special de acțiunile care par a reduce puterile ale instituțiilor independente precum CC, iar Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu premierul Ponta pentru a exprima îngrijorarea Comisiei.

UPDATE 12:48 Cursul a urcat la 4,5249 lei/euro pe piața interbancară și a atins un nou maxim istoric

UPDATE 11:02 Europarlamentarii USL Cătălin Ivan și Norica Nicolai au cerut demisia eurodeputatei PDL Monica Macovei, susținând că a manipulat și a mințit instituțiile europene.

UPDATE 10:47 Președintele comisiei de afaceri europene din Parlamentul german îi scrie lui Barroso.

UPDATE 10:36 Ponta a susținut că își asumă orice critică a partenerilor europeni în privința măsurilor luate în ultima perioadă. „Suntem gata să le corectăm”, a spus el.

UPDATE 10:34Vreau să anunț că indiferent de decizia Parlamentului, guvernul va asigura în continuare stabilitatea totală și absolută a CCR, DNA, ANI, a Parchetului și a celorlalte instituții care nu trebuie afectate de o bătălie politică. Nu vom schimba niciu judecător de la Curtea Constituțională”, a spus Ponta, adăugând că „bătălia politică nu va afecta sistemul de justiție”

UPDATE 10:29 Victor Ponta a declarat că „în această perioadă de criză politică, de conflict între președinte și parlament am avut multe contacte și discuții cu partenerii europeni. Întrebările lor sunt perfect legitime”. „România, dincolo de acest conflict intern, va rămâne o țară stabilă, în care statul de drept, Constituția vor fi respectate. Guvernul va lua toate măsurile pentru respectarea cu strictețe a obligațiilor care revin României cu FMI, CE și BM. Nu va fi afectat procesul de a îndeplini obligațiile”, a spus Ponta.

UPDATE 10:13 Cursul a urcat la 4,5050 lei/euro în prima oră a ședinței interbancare și a atins un nou maxim istoric, ca urmare a aversiunii la risc a jucătorilor în așteptarea votului din Parlament pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu.

UPDATE 09:00 Judecătorii CCR s-au întrunit astăzi începând cu ora 09.00, ei primind ieri o solicitare din partea Parlamentului pentru a-și da avizul consultativ în termen de 24 de ore. Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că ședința de suspendare va continua și în lipsa avizului consultativ al Curții Constituționale.

Potrivit articolului 95 din Constituție, președintele poate fi suspendat din funcție cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultare Curții Constituționale. Dacă cererea de suspendare va fi votată se va organiza în maxim 30 de zile un referendum pentru demiterea președintelui. Datele avansate pentru referendum sunt 22 și 29 iulie.

Președintele Traian Băsescu a anunțat că se va afla în Parlament pentru a se apăra în fața acuzelor care i se aduc. El a precizat că va dori să demonstreze punct cu punct că cererea de suspendarea nu are argumente solide, ci se bazează doar pe afirmații ale sale și nu pe fapte. Pentru suspendarea președintelui Băsescu, USL se mai bazează pe voturile celor de la UDMR, dar și ale unor parlamentari UNPR și ai minorităților naționale.

Dacă cererea de suspendare va fi votată se va organiza în maxim 30 de zile un referendum pentru demiterea președintelui. Datele avansate pentru referendum sunt 22 și 29 iulie. Traian Băsescu le-a cerut celor de la USL să organizeze simultan cu referendumul de demitere și unul pentru modificarea Constituției în sensul introducerii Parlamentului unicameral cu 300 de membri.

În cazul în care Traian Băsescu va fi suspendat, președintele Senatului, Crin Antonescu, va deveni președinte interimar al României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...