UPDATE VIDEO | Marcel Ciolacu l-ar fi chemat de la post pe ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru / „Când sari anumite etape, te faci de râs”

Publicat: 05/12/2023, 10:56
Actualizat: 06/12/2023, 15:00

După ce ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru, i-a spus de la pupitru Ambasadei din Washington premierului României că acesta „a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor ambasadei României în SUA la întâlnirile politice din următoarele zile”, Marcel Ciolacu a venit și cu răspunsul. Dacă ar fi fost decizia lui, „categoric” l-ar fi chemat de la post pe ambasadorul Muraru, după gestul său public făcut în deschiderea vizitei premierului de luni, spune Marcel Ciolacu la Antena 3.

UPDATE

La Capitoliu, premierul Marcel Ciolacu a fost rugat să detalieze afirmația referitoare la retragerea ambasadorului Andrei Muraru. Premierul spus că se vorbește prea mult despre „un personaj care a fost depășit de calitatea diplomatică”.

Singurul lucru pe care l-am făcut, cum este și normal, am stat de vorbă cu doamna ministru Odobescu, care este membră a Guvernului României. (…) Cred că vorbim prea mult despre acest subiect și prea mult despre un personaj care a fost depășit de calitatea diplomatică pe care a avut-o. (…) De obicei e obicei în viață, ca de multe ori și în politică și în diplomație când urci sărind anumite etape la un nivel prea mare, vine un moment când te faci de râs.

Știrea inițială

Continuă „contrele” dintre premierul Marcel Ciolacu și Andrei Muraru, ambasadorul român în SUA. Întrebat dacă ar fi fost decizia lui de a îl chema de la post pe ambasadorul Muraru, Marcel Ciolacu a răspuns „categoric da”.

Potrivit primului ministru care se află încă de pe data de 2 decembrie într-o vizită de lucru în SUA, acesta nu a purtat nici o discuție nici înainte, nici după cu ambasadorul Andrei Muraru, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis și fost membru PNL.

Marcel Ciolacu și-a justificat lipsa prezenței ambasadorului român în SUA la întrevederile avute cu secretarul general al apărării, Lloyd Austin și cu șeful diplomației americane, Antony Blinken, prin prisma faptului că în dreapta sa a avut-o în permanență pe Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, care spune premierul, „este reprezentanta la vârf a diplomației române”.

Nu mai avut nici o discuţie cu domnul ambassador şi cred că o perioadă mai lungă de timp nu o să avem discuţii. În primul loc, eu am venit aici însoţit de ministra de Externe, este reprezentanta de vârf a diploaţiei române, nu apucasem să avem discuţiile aplicate cum vor fi reprezentările în ziua următoare de aceea am şi spus că câteodată e bine să ai răbdare, a precizat Marcel Ciolacu la Antena 3.

Potrivit premierului României, reacția lui Muraru a fost una „emoțională” și denotă „lipsa de anvergură a domnului ambasador”.

„Totuşi, lipsa de anvergură a domnului ambasador şi o reacţie până la urmă cred că emoţională a domniei sale nu l-a calificat pentru a fi ambasador”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.

„Contre” între Marcel Ciolacu și ambasadorul român în SUA

În cadrul întâlnirii delegației guvernamentale cu reprezentanții comunității românești, a existat și un schimb de replici între ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru și premierul Marcel Ciolacu. Muraru i-a spus lui Ciolacu că „domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanților ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile”.

„Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Ambasada României de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile.  Însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile. Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu-mi rămâne decât să vă doresc foarte mult succes, dumneavoastră şi echipei guvernamentale, pentru că succesul dumneavoastră aici în America înseamnă succesul României. Şi, în definitiv, vă dorim ceea ce ne dorim cu toţii, întâlniri de substanţă, rodnice pentru pacea, prosperitatea şi securitatea românilor”, a afirmat ambasadorul Andrei Muraru.

În acest context, Marcel Ciolacu i-a transmis și o replică ambasadorului Muraru. A spus că cea mai mare calitate în politică și diplomație este „răbdarea” și i-a dat și un sfat: „sa nu își piardă răbdarea într-un moment important pentru țara noastră”. (detalii AICI)

„O să-mi permit cred eu…. așa că dl. ambasador mai tânăr decât mine. Cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferență între politică și diplomație și sunt ferm convins că dl. ambasador nu și-a pierdut încă răbdarea cum nici eu n-am făcut-o de multe ori mi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România și mai puțin pentru interesele noastre sau viziunile noastre”, a replicat premierul Marcel Ciolacu.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Marcel Ciolacu, față în față cu Antony Blinken / „România și-a învățat lecția în ceea ce privește Rusia”

Consiliul desemnat de Ron DeSantis pentru supravegherea parcurilor Walt Disney acuză compania că a oferit cadouri pentru a închide ochii consilierilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul