USL se reunește, vineri, în ședință pentru descentralizare. Ponta va prezenta propunerile și opoziției

USL se reunește, vineri, în ședință pentru descentralizare. Ponta va prezenta propunerile și opoziției
Publicat: 16/10/2013, 18:16
Actualizat: 29/07/2014, 19:35

Premierul Victor Ponta a declarat că discuțiile la nivel politic privind descentralizarea au avansat foarte mult, iar USL se va reuni, vineri, în ședință pentru a finaliza acest proiect, pe care îl va prezenta și celorlalte grupuri parlamentare.

„La nivel politic, discuțiile au avansat foarte mult cu descentralizarea, mâine (joi, nrn), de altfel, o să avem o ședință a USL pentru a trasa ultimele lucruri, în ideea corectă și bună de a apropia de cetățean deciziile cele mai importante și de a reduce costurile cu birocrația și cu administrația”, a arătat miercuri, Victor Ponta, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a subliniat că vrea să prezinte acest proiect și reprezentanților PDL, UDMR, PPDD și ai minorităților naționale din Parlament.

Ponta a solicitat totodată miniștrilor să infirme speculații precum cele privind desființarea serviciilor de ambulanță, subliniind că e vorba doar de înființarea unor dipecerate comune ale serviciilor de ambulanță și SMURD.

„O să vedeți o mulțime de șefi de la București, care o să fie contra, că rămân fără obiectul muncii, normal, nu mai pot să își mai țină aici sute de angajați, secretare și mașini și alte lucruri”, a arătat Ponta.

Vicepremierul Liviu Dragnea și prim-vicepreședintele PNL Klaus Iohannis au declarat, marți, că în Comisia mixtă PSD-PNL privind reorganizarea nu s-a ajuns încă la un acord pe tema descentralizării serviciului de ordine publică, decizia politică urmând a fi luată în USL.

„Am avut o discuție cu domnul ministru Radu Stroe, care a prezentat argumentele pentru care componenta de ordine publică din cadrul polițiilor orășenești și municpale nu este bine să fie trasferată către autoritățile locale. Asta va fi o decizie pe care o vom lua în cadrul conduceri USL, este o deczie importantă, o decizie grea. (…) Decizia va fi luată la proxima ședință din cadrul USL care va fi, sperăm noi, într-un timp foarte scurt”, a precizat Dragnea, după a doua rundă de discuții pe tema centralizării pe care Comisia mixtă PSD-PNL a avut-o la Ministerul Dezvoltării.

Dragnea a spus că în ceea ce privește ordinea publică, decizia de acum o săptămână, de la prima rundă de discuții, a fost ca tema ca să se tranșeze politic.

„Domnul Stroe a adus azi (marți, n.r.) argumente în ce privește stabilitatea, faptul că în viziunea sa trebuie să existe în continuare o comandă unică în ce privește Poliția, intervențiile. Sunt argumente pro, contra. Din acest motiv spun că e nevoie de o hotărâre politică pentru că aici părerile sunt încă împărțite, cel puțin în ceea ce privește cele două partide”, a spus Dragnea.

El a precizat că PSD susține ca ordinea publică să fie descentralizată, dar a subliniat că acest lucru nu reprezintă „piesă de rezistență” în procesul de descentralizare.

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele PNL Klaus Iohannis a precizat că PNL susține contrariul, respectiv faptul că serviciul de ordine publică nu trebuie să fie descentralizat, ci, din contra, e necesar ca acesta să rămână în continuare la Ministerul de Interne.

„Există abordări oarecum diferite, de exemplu în domeniul ordinii publice și a Poliției rutriere. PNL e de părere că acestea nu se vor descentraliza și că vor rămâne la Ministerul de Interne. PSD a venit cu propunerea de descentralizare”, a spus Iohannis.

El a arătat că va exista săptămâna viitoare, în comisia mixtă PSD-PNL, o nouă discușie pe acest subiect, decizia urmând a se lua politic, în USL, dacă în Comisie nu se va ajunge la un punct comun.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”