VIDEO | Marius Budăi, despre crizele economice prognozate pentru 2022: Fără pachetul social propus de PSD, situația ar fi fost și mai dramatică. Trebuie să căutăm și să găsim soluții

Publicat: 27/12/2021, 22:08

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, la Antena 3, că pachetul social susținut de PSD are rolul de a-i proteja pe români în fața valului uriaș de scumpiri care este așteptat din 2022. El a precizat că își dorește o bună colaborare cu toți actorii din mediile politice și economice pentru a putea gestiona crizele ce vor veni.

„Poate acum înțelege toată lumea de ce PSD a ținut foarte mult la acel pachet social și de ce pentru PSD a însemnat o linie roșie peste care nu am fi intrat la guvernare. Nu a fost un moft al social-democraților, a fost o măsură de necesitate pentru că eram obligați să abordăm un punct prin care să îi ajutăm pe cei care sunt defavorizați. Sunt extrem de bucuros că am reușit să implementez acest proiect”, a declarat Marius Budăi.

Întrebat dacă măsurile sociale adoptate de PSD sunt suficiente în contextul în care din 2022 sunt prognozate mai multe crize, atât pe plan internațional cât și în România, Marius Budăi a explicat: „Fără acest pachet social situația ar fi fost și mai dramatică. E complicată situația. Trebuie să avem un parteneriat onest cu toate mediile – și cu mediul de afaceri și cu partenerii sociali, sindicate-patronate. Trebuie să căutăm și să găsim soluții. Vom vede”.

Venituri mai mari pentru români din ianuarie 2022

Anul 2022 va începe cu o majorare a punctului de pensie cu aproape 10% și a pensiei minime garantate de stat cu 25% faţă de valorile din acest an. Este o creștere semnificativă a pensiei, însă valorile nu compensează în totalitate creșterea prețurilor de anul acesta, arată analistul Gândul Petrișor Peiu, în Top 5 evenimente economice ale săptămânii 12-19 decembrie 2021.

Guvernul Ciucă bifează îndeplinirea primei promisiuni din pachetul social de care PSD a condiționat participarea la guvernare.

Punctul de pensie va fi majorat la 1.586 lei, conform celei mai recente Ordonanţe de Urgenţă privind unele măsuri de protecţie socială în domeniul pensiilor din sistemul public. Aceasta înseamnă creşterea cu aproape 10% (9,98% mai precis) a valorii punctului de pensie faţă de nivelul la care a fost stabilit din 1 septembrie 2020, de 1.442 lei, în acord cu OUG 135/2020.