Detalii neștiute despre planurile lui Putin. Un oligarg rus dezvăluie adevăratele intenții ale țarului: „Totul s-a schimbat. Este modul lui de a se răzbuna”

Detalii neștiute despre planurile lui Putin. Un oligarg rus dezvăluie adevăratele intenții ale țarului: Totul s-a schimbat. Este modul lui de a se răzbuna
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 31/07/2022, 15:14
Actualizat: 31/07/2022, 15:40

Leonid Nevzlin, oligarh rus în exil, a declarat într-un interviu că Vladimir Putin nu vrea să anexeze Ucraina, ci să o „distrugă.” Comentariile lui Nevzlin au fost făcute într-un interviu acordat publicației The Times of Israel, în care fostul vicepreședinte al companiei petroliere Iukos – care a fost destructurată de guvernul rus la începutul anilor 2000 – a declarat că, la început, Putin „urmărea reînnoirea modelului sovietic și anexarea Ucrainei, Moldovei și Belarusului la Rusia”, dar acum „totul s-a schimbat.” Între timp, războiul din Ucraina a ajuns la cea 158 zi de invazie.

Putin încearcă să distrugă Ucraina. O înțelegem din această violență insuportabilă și din natura oribilă a acestui război”, a declarat Nevzlin pentru cotidianul online, potrivit Newsweek.com.

„El distruge orașele vorbitoare de limbă rusă, distruge ființe umane. Acesta este modul lui de a se răzbuna – împotriva Ucrainei și împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. El măcelărește ucraineni și distruge infrastructura. Oricine este implicat în lucrările de restaurare va trebui să curețe molozul și să construiască de la zero”, a adăugat acesta.

Vladimir Putin ar fi dorit inițial să împartă averile din Ucraina

Oligarhul exilat a declarat că au existat „zvonuri” potrivit cărora Putin ar fi căutat inițial să împartă averile din Ucraina, dar a precizat că, dacă „așa ar fi fost cazul, nu ar fi distrus” oțelăria Azovstal, ci „ar fi preluat-o pentru a o transmite ulterior asociaților săi.”

„Ați văzut câmpul din Donbas care a fost semănat cu bombe și explozibili? Aceasta este viziunea lui pentru Ucraina. Războiul va continua mult timp”, a adăugat Nevzlin, care a fugit din Rusia în Israel în 2003, în timp ce mai mulți colegi de-ai săi au fost arestați de oficialii ruși, potrivit protv.ro. 

Zelenski a ordonat evacuarea populaţiei din estul regiunii Doneţk

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că guvernul său a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk, scena unor lupte crâncene cu Rusia.

Într-un discurs televizat susţinut târziu în noapte, Zelenski a mai spus că sutele de mii de persoane care se află încă în zonele de luptă din regiunea Donbas, care conţine Doneţk, precum şi regiunea vecină Luhansk, trebuie să plece, relatează Reuters.

„Cu cât mai mulţi oameni părăsesc (regiunea Doneţk) acum, cu atât mai puţini oameni va putea armata rusă să ucidă”, a spus el, adăugând că locuitorii care pleacă vor primi compensaţii.