Moscova se consideră ”nevinovată” în criza gazului. Zakharova, replică pentru ministrul italian de Externe: ”Uniunea Europeană este cea care șantajează Rusia cu sancțiuni”

Moscova se consideră ”nevinovată” în criza gazului. Zakharova, replică pentru ministrul italian de Externe: ”Uniunea Europeană este cea care șantajează Rusia cu sancțiuni”
Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe | Foto - Profimedia Images
Publicat: 11/04/2022, 12:46

Luigi di Maio – ministrul italian de Externe – a spus că Italia încearcă să scape de ”șantajul gazelor rusești”, motiv pentru care va fi semnat un important acord la Alger. Italia îşi asigură aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia, iar o alternativă ar fi absolut necesară într-un astfel de context.

Încă de la începutul conflictului din Ucraina, oficialii ruși au declarat că Moscova a fost constrânsă să recurgă la un astfel de demers belicos fiindcă nu a primit garanțiile de securitate pe care le-a solicitat SUA și NATO, îndreptând un deget acuzator și către Ucraina.

Viața filorușilor ar fi fost pusă în pericol, constant, de autoritățile de la Kiev, iar intervenția militară ar fi justificată, s-a transmis de la Kremlin.

Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, și una dintre vocile constante care transmite că Rusia este ”nevinovată” în toată această perioadă, i-a dat o replică ministrului italian de Externe, scriind că, de fapt și de drept, nu Rusia ”șantajează” în problema gazului, ci este ”șantajată” de Uniunea Europeană.

Maria Zakharova, ironii pe Telegram

Zakharova nu s-a ferit să lanseze și un mesaj ironic, notând că asta se întâmplă ”de mai mulți ani”.

”Liderul italian a amestecat ceva (n.red. – a încurcat lucrurile), ca întotdeauna. Nu Rusia șantajează Uniunea Europeană cu aprovizionarea cu gaze (în ciuda tuturor, acestea merg bine). Uniunea Europeană este cea care șantajează Rusia cu sancțiuni și amenințări cu noi sancțiuni, sporind forțele armate ale țărilor lor de-a lungul perimetrului granițelor ruse, aprovizionarea cu arme de tot felul Ucrainei. Am uitat să adaug «de mulți ani»”, a scris Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe pe canalul Telegram.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că politica de izolare și slăbire a Federației Ruse este o strategie pe termen lung a Occidentului, iar sancțiunile au dat o lovitură gravă întregii economii globale. Potrivit acestuia, scopul principal al Occidentului este acela de a înrăutăți viața a milioane de oameni.

Zakharova, despre eventuala aderare la NATO a Finlandei și Suediei

Maria Zakharova, a declarat – vineri – că Moscova va trebui să răspundă și vor fi repercusiuni militare și politice grave, dacă Suedia și Finlanda vor deveni membre NATO.

”Toate statele membre ale OSCE, în calitatea lor națională, inclusiv Finlanda și Suedia, au reafirmat principiul că securitatea unei țări nu poate fi construită în detrimentul securității altora.

În mod evident, aderarea Finlandei și Suediei la NATO, care este în primul rând o alianță militară, după cum bine înțelegeți, ar avea consecințe militare și politice grave, ceea ce ar necesita ca țara noastră să ia măsuri de răspuns”, a declarat Maria Zakharova.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase