LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 337: După ce a primit tancurile intens solicitate Occidentului, Volodimir Zelenski spune că următorul „vis” sunt rachetele cu rază lungă de acţiune şi avioanele

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 337: După ce a primit tancurile intens solicitate Occidentului, Volodimir Zelenski spune că următorul „vis” sunt rachetele cu rază lungă de acţiune şi avioanele
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26/01/2023, 09:05
Actualizat: 26/01/2023, 13:55

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe. / Centrul istoric al orașului ucrainean Odesa a fost desemnat de către agenția culturală a Națiunilor Unite drept sit al Patrimoniului Mondial în pericol, în ciuda opoziției Rusiei.

UPDATE 3: Tancurile germane Leopard 2 ar putea fi folosite în Ucraina la sfîrșitul lunii martie

Ministrul german al Apărării a declarat că tancurile Leopard 2 din Germania ar putea ajunge în Ucraina înainte de sfârșitul lunii martie.

Ministrul Boris Pistorius a făcut joi declarația privind termenul de livrare a tancurilor Leopard 2, potrivit Sky News.

Demnitarul a mai spus că antrenarea trupelor ucrainene pentru a utiliza vehiculele va începe în câteva zile.

Echipajele ucrainene vor învăța cum să opereze tancurile într-un loc de antrenament din Germania până la sfârșitul lunii ianuarie, a adăugat Pistorius, citat de Mediafax.

UPDATE 2: Atac rusesc masiv cu rachete la o oră de vârf, joi dimineaţa: 1 mort şi 2 răniţi la Kiev

Rusia a efectuat un nou atac masiv cu rachete la o oră de vârf, joi dimineaţa, împotriva Ucrainei, care a fost vizată de ‘peste 30 de rachete ruseşti’, a declarat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene pentru televiziunile publice locale, potrivit AFP. Conform ultimelor informaţii, o rachetă a lovit o clădire nerezidenţială dintr-un cartier din Kiev, făcând un mort şi doi răniţi, potrivit primarului Kievului, Vitali Kliciko, citat de postul de televiziune ucrainean Kanal 24.

‘Şase avioane Tu-95 au decolat din regiunea (rusă) Murmansk şi au lansat rachete. Ne aşteptăm la peste 30 de rachete’ în total, a afirmat Iuri Ignat, în timp ce media ucrainene au relatat despre explozii în mai multe regiuni, iar guvernatorii despre activarea apărării antiaeriene.

O explozie puternică a fost auzită la Kiev, în timp ce apărarea antiaeriană a doborât ‘mai multe de 15’ proiectile trase asupra capitalei, au anunţat autorităţile.

‘O explozie la Kiev! Rămâneţi în adăposturi!’, a transmis într-un prim mesaj pe Telegram primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, confirmând informaţia despre explozie la ora locală 10:07.

UPDATE 1: Orașul ucrainean Odesa a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO

Centrul istoric al orașului ucrainean Odesa a fost desemnat de către agenția culturală a Națiunilor Unite drept sit al Patrimoniului Mondial în pericol, în ciuda opoziției Rusiei.

Unesco a declarat că decizia sa a recunoscut „valoarea universală excepțională” a orașului.

Rusia a criticat această decizie, afirmând că este „motivată politic”, scrie BBC, citat de Mediafax.

Cunoscută drept perla Mării Negre, Odesa a fost bombardată de mai multe ori de când Rusia a invadat Ucraina.

Anul trecut, locuitorii s-au grăbit să protejeze monumentele și clădirile orașului, acoperindu-le cu saci de nisip, scrie Agerpres.

Vorbind după vot, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat că desemnarea orașului ca sit al Patrimoniului Mondial a fost un pas important.

„A existat în primul rând un aspect simbolic, care este acela de a spune că acest oraș aparține patrimoniului mondial, ne privește pe toți, îl vedem cu toții și îi recunoaștem istoria și contribuția la patrimoniu”, a spus ea. „Acesta este deja un aspect simbolic important.”


ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuţii acerbe, informează AFP.

„Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă”, a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele de socializare.

Liderul ucrainean a spus că şi-a repetat cererea într-un dialog telefonic cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De asemenea, Volodimir Zelenski a mulţumit încă o dată preşedintelui american Joe Biden şi cancelarului german Olaf Scholz pentru că au dat undă verde miercuri trimiterii de tancuri de luptă occidentale Ucrainei, o premieră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

„Le mulţumesc tuturor aliaţilor noştri pentru disponibilitatea de a ne oferi tancuri moderne şi indispensabile”, a spus el, citat de Agerpres.

Şeful statului ucrainean a dorit să sublinieze că, din punctul său de vedere,”cheia” pentru a face faţă forţelor ruse pe câmpul de luptă este „acum viteza şi volumul” livrărilor de tancuri grele armatei.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...