LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 171: ONU solicită o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie, pe fondul mai multor bombardamente / Rusia ameninţă Statele Unite cu ruperea relaţiilor bilaterale /Ucraina este în incapacitate de plată, conform S&P şi Fitch

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 171: ONU solicită o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie, pe fondul mai multor bombardamente / Rusia ameninţă Statele Unite cu ruperea relaţiilor bilaterale /Ucraina este în incapacitate de plată, conform S&P şi Fitch
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13/08/2022, 15:00
Actualizat: 13/08/2022, 23:44

Armata ucraineană a declarat că artileria sa a lovit un depozit de muniție rusesc lângă un pod-cheie și a adăugat că acum are capacitatea de a lovi aproape toate liniile de aprovizionare ale Moscovei din regiunea ocupată. În paralel, ONU a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie, deoarece Rusia și Ucraina fac schimb de acuzații în cazul mai multor bombardamente. Compania de energie nucleară a Ucrainei a declarat că instalația din sud-estul țării a fost bombardată de cinci ori de către forțele ruse în cursul joi, astfel că personalul nu a putut face schimbul de ture. Valentin Reznichenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a declarat că trei civili – inclusiv un băiat – au fost răniți în urma bombardamentelor din noaptea de vineri în Marhanets, un oraș situat lângă centrală.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 23:30 – VIDEO | Panică în zona centralei nucleare Zaporojie. Oamenii iau cu asalt șoselele pentru a fugi din calea bombardamentelor

Panică în zona centralei nucleare Zaporojie în urma intensificării bombardamentelor lansate de armata rusă în regiune, după cum transmit autoritățile ucrainene. Oamenii care trăiesc lângă centrala nucleară Zaporojie iau cu asalt șoselele pentru a părăsi regiunea. Astfel că s-au format cozi uriașe la ieșirea din orașul Energodar, la periferia căruia se află instalația nucleară.

Primarul localității le-a cerut oamenilor să rămână în case, dar mulți au decis să plece din calea bombardamentelor, mai ales că în zonă există și riscul unui dezastru ecologic. De altfel, imagini cu autovehicule care stau în coloane pe șosele au apărut pe rețelele de socializare.

Agenția ucraineană de informații a avertizat sâmbătă cu privire la noi „provocări” rusești la centrala nucleară din sudul Ucrainei, în timp ce primarul al orașului în care se află unitatea a declarat că zona a fost supusă unor noi bombardamente, relatează Reuters.

UPDATE ora 15:00 – Viața în Mariupol, după trei luni de ocupație rusă. Nu există apă, gaz sau medicamente. Orașul ar urma să se numească Jdanov, în onoarea unui politician stalinist

Pe 20 mai, ultimii apărători ai orașului Mariupol au părăsit uzina Azovstal. De atunci, orașul a fost ocupat complet de ruși. Autoritățile de ocupație au fost primele care au revopsit borna de la intrarea în oraș în culorile steagului rusesc, au schimbat indicatoarele stradale în rusă și au fost numiți la conducere oficiali ruși.

Cei aproximativ 170.000 de locuitori care au rămas la Mariupol nu au acces la lucruri de bază – apă, lumină, gaz. Bărbații, în schimb, riscă să ajungă în lagăre.

Publicația ucraineană Babel a vorbit cu cei care au reușit recent să plece din oraș, iar, pentru siguranța lor, numele le-au fost schimbate. (Citește mai multe detalii aici….)

Mariupol /
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 14:00 – Rusia confirmă un posibil schimb de prizonieri în vederea eliberării baschetbalistei Brittney Griner

Rusia este pregătită să efectueze un schimb de prizonieri, care ar permite eliberarea baschetbalistei americane Brittney Griner, condamnată la nouă ani de închisoare la Moscova, pentru deţinere de stupefiante, a declarat un diplomat rus, relatează L’Equipe, citată de News.ro.

Alexander Dartchiev, directorul departamentului America de Nord al Ministerului rus de Externe, a confirmat, sâmbătă, că Statele Unite şi Rusia discută despre un posibil schimb de prizonieri, în care este implicată sportiva Brittney Griner, condamnată la începutul lunii august la nouă ani de închisoare, pentru deţinere de narcotice, respectiv canabis terapeutic, pentru care avea reţetă medicală.

Statele Unite au anunţat în mod repetat că au făcut o ”ofertă substanţială” pentru a obţine eliberarea a doi dintre cetăţenii americani, a lui Griner şi a unui fost militar, Paul Whelan.

Potrivit presei americane, cei doi americani ar fi schimbaţi cu Viktor Bout, un celebru traficant de arme, supranumit ”comerciantul morţii”, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite.

Viaţa lui Bout a fost inclusă în scenariul filmului ”Traficantul de arme” (”Lord of War”), lansat în 2005, care descrie povestea unui traficant de arme interpretat de Nicolas Cage.

Statele Unite propun Rusiei un schimb de prizonieri: Doi cetățeni americani în schimbul celebrului traficant Viktor Bout
Viktor Bout. Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 13:00 – Zelenski: „Restricțiile de vize pentru cetățenii ruși sunt corecte. Europa nu poate deveni un supermarket unde nu contează cine intră”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că, după tot ce au făcut forțele ruse în Ucraina, „poate exista o singură atitudine față de Rusia – cea față de un stat terorist”, el subliniind că restricțiile de vize pentru cetățenii Federației Ruse sunt corecte. „Nu se poate transforma Europa într-un supermarket unde nu contează cine intră, iar principalul lucru este să plătească pentru bunuri”.

„Astăzi, pentru prima dată, Ucraina sărbătorește Ziua Internațională a Tineretului, odată cu majoritatea țărilor din lume. Această decizie a fost luată vara trecută – de a amâna sărbătoarea până în 12 august pentru a fi împreună cu Europa într-un astfel de eveniment simbolic. Și a funcționat. Ziua Tineretului s-a simțit organic azi. Și mai presus de toate, împreună cu Prima Doamnă, m-a întâlnit cu tineri eroi salvatori – sunteți grozavi. Sunt mândru de copiii și tinerii care sunt puternici în pofida vârstei lor, care sunt responsabili în pofida vârstei.”, a susținut Zelenksi în videoclipul postat pe internet.


UPDATE ora 12:00 – Moscova: Orice confiscare de către SUA a bunurilor rusești va deteriora permanent legăturile

Orice posibilă confiscare a activelor ruseşti de către Statele Unite va distruge complet relaţiile bilaterale ale Moscovei cu Washingtonul, a declarat, sâmbătă, şeful Departamentului Nord-American al Ministerului rus de Externe, relatează o agenție de presă din Rusia.

Șeful Departamentului Nord-American de la Ministerul de Externe al Rusiei a mai spus că Rusia a avertizat SUA că legăturile diplomatice vor fi grav deteriorate și chiar ar putea fi rupte dacă Rusia este declarată un stat sponsor al terorismului.

Relațiile Rusiei cu Occidentul s-au deteriorat brusc de când Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie, numind-o „operațiune militară specială”.

Sursa FOTO: Shutterstock/ Caracter ilustrativ

UPDATE ora 10:00 – Ucraina este în incapacitate de plată, conform S&P şi Fitch

Două importante agenţii internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au coborât vineri ratingul de ţară atribuit Ucrainei până la SD (‘selective default’), respectiv RD (‘restricted default’), în condiţiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, transmite Reuters, citată de Agerpres.

O ţară este considerată în „default” (-incapacitate de plată – n.r.) atunci când nu îşi poate onora angajamentele financiare faţă de creditori, care pot fi state, instituţii financiare (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, etc.) sau investitori de pe pieţele financiare. Default-ul poate fi calificat drept parţial atunci când statul nu rambursează o parte din obligaţiunile sale.

La începutul acestei săptămâni, creditorii internaţionali ai Ucrainei au aprobat cererea autorităţilor de la Kiev pentru îngheţarea, timp de doi ani, a plăţilor pentru obligaţiuni în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari. Moratoriul va permite Ucrainei să economisească plăţi în valoare de aproape şase miliarde de dolari, potrivit premierului ucrainean, Denis Smihal.

Cu toate acestea, vineri S&P a coborât, cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei de la CC/C până la SD (‘selective default’). „Având în vedere termenii şi condiţiile anunţate în restructurare, precum şi criteriile noastre, considerăm că această tranzacţie este echivalentă cu un default”, a informat S&P într-un comunicat de presă.

În paralel, Fitch a coborât şi ea, tot cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei de la C până la RD (‘restricted default’).

De asemenea, niciuna dintre cele două agenţii de evaluare nu a asociat şi o perspectivă calificativelor acordate Ucrainei, care ar fi semnalat dacă intenţionează să îmbunătăţească, să retrogradeze sau să menţină ratingul de ţară al Ucrainei.

Afectată de invazia rusească începută la data de 24 februarie, Ucraina riscă o contracţie economică de 35% până la 45% în 2022 şi lunar are de acoperit un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari.

UPDATE ora 09:00 – Ministerul britanic al Apărării: Exploziile din Crimeea au afectat semnificativ marina rusă

Exploziile din această săptămână la un aerodrom operat de Rusia în Crimeea au „degradat semnificativ” flota rusă din Marea Neagră, susține Ministerul britanic al Apărării, citat de BBC, scrie Mediafax.

Baza Saki, situată în vestul Crimeei, aflată sub control rusesc, a fost zguduită marți de o serie de explozii care au provocat moartea unei persoane.

Deflagrațiile au dus la pierderea a opt avioane de luptă rusești, a precizat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Ucraina nu a revendicat responsabilitatea, dar imaginile din satelit sugerează posibilitatea unui atac țintit.

Cauza exploziilor este neclară, dar cel puțin cinci avioane de vânătoare și trei avioane multirol au fost „aproape sigur distruse sau grav avariate”, arată ministerul.

Pierderea a opt avioane de luptă reprezintă o diminuare minoră a flotei totale de avioane a Moscovei, dar va fi un regres semnificativ pentru flota din Marea Neagră.

„Capacitatea aviației navale a flotei este acum semnificativ degradată”, adaugă ministerul.

Rusia a negat că vreunul dintre avioanele sale a fost avariat în explozii, dar imaginile din satelit sugerează contrariul.

Aceasta este a doua lovitură majoră pentru flota rusă din Marea Neagră. În aprilie, nava sa amiral, crucișătorul de rachete Moskva, s-a scufundat după ce a fost „grav avariat”.

UPDATE ora 08:00 – Rusia își mobilizează industria pentru un război prelungit în Ucraina 

Se pare că Rusia încearcă să-și mobilizeze industria pentru a sprijini eforturile prelungite de război din Ucraina, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Direcția principală de informații militare ucrainene (GUR) a raportat că Moscova a inițiat „mobilizarea industrială” a întreprinderilor din domeniul apărării la începutul lunii august, interzicând unor angajați și întregii conduceri de la conglomeratul industrial de stat rus Rostec să își ia concediu, notează HotNews.ro.

UPDATE ora 07:00 – Secretarul general al ONU cere o zonă demilitarizată în apropierea centralei de la Zaporojie

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în legătură cu bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala de la Zaporojie, agravând temerile cu privire la un eventual dezastru nuclear.

În acest context, secretarul general al ONU solicită înființarea unei zone demilitarizate în apropierea centralei, iar Ucraina solicită forțelor ruse să se retragă din zonă. (Citește mai multe aici…)

Secretarul general al ONU cere o zonă demilitarizată în apropierea centralei de la Zaporojie
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 06:00 – Ucraina revendică o lovitură asupra unui depozit rus de muniție 

Armata ucraineană a declarat că artileria sa a lovit un depozit de muniție rusesc lângă un pod-cheie și a adăugat că acum are capacitatea de a lovi aproape toate liniile de aprovizionare ale Moscovei din regiunea ocupată, notează The Guardian.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Adevărul despre SERVICE-URILE AUTO. Ce trebuie să știe cei care își duc mașina la reparat
Iubitul Aryney Sabalenka a fost ucis la Miami Open, unde se află și Halep
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Rose Hanbury, presupusa amantă a prințului William, rupe tăcerea pentru prima dată despre infidelitate
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista