Viața în Mariupol, după trei luni de ocupație rusă. Nu există apă, gaz sau medicamente. Orașul ar urma să se numească Jdanov, în onoarea unui politician stalinist

Viața în Mariupol, după trei luni de ocupație rusă. Nu există apă, gaz sau medicamente. Orașul ar urma să se numească Jdanov, în onoarea unui politician stalinist
Mariupol / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13/08/2022, 15:41
Actualizat: 13/08/2022, 15:42

Pe 20 mai, ultimii apărători ai orașului Mariupol au părăsit uzina Azovstal. De atunci, orașul a fost ocupat complet de ruși. Autoritățile de ocupație au fost primele care au revopsit borna de la intrarea în oraș în culorile steagului rusesc, au schimbat indicatoarele stradale în rusă și au fost numiți la conducere oficiali ruși 

Cei aproximativ 170.000 de locuitori care au rămas la Mariupol nu au acces la lucruri de bază – apă, lumină, gaz. Bărbații, în schimb, riscă să ajungă în lagăre.

Publicația ucraineană Babel a vorbit cu cei care au reușit recent să plece din oraș, iar, pentru siguranța lor, numele le-au fost schimbate.

Sursa foto: Profimedia

Apa și electricitatea sunt disponibile doar în unele zone ale orașului

Yevhen, în vârstă de 25 de ani, a părăsit Mariupol la câteva săptămâni după ocupația rușilor. Părinții lui sunt încă în oraș și au primitcurent și apă abia în urmă cu o lună. Pentru a te conecta electricitate sau apă, trebuie să depui o cerere la primărie, dar apoi durează câteva luni până când ești conectat la utilități. În cazul gazului, rușii promit că vor asigura locuitorilor această resursă naturală în aproximativ doi ani.

Telefonia și internetul sunt doar în limba rusă. Alisa, în vârstă de 20 de ani, spune că a fost nevoită să renunțe la operatorul de telefonie mobilă ucraineană și să treacă la „Phoenix” (operatorul rus de telefonie) pentru că nu există altă conexiune. Dar, spune fata, vorbește la telefon doar despre subiecte neutre, pentru că îi este frică să nu fie ascultată.

Rușii continuă să „filtreze” localnicii

Orice persoană suspectă, în opinia ocupanților, poate fi filtrată. De asemenea, orașul a deschis recent „puncte de filtrare”, unde cetățenii din Mariupol trebuie să se prezinte la audieri dacă nu vor să aibă probleme.

Ocupanții îi tratează pe localnici cu dispreț, mai spune Alisa. Fata s-a ocupat personal de ruși când a ajutat în centrul de voluntariat Mariupol.

Un alt voluntar din Mariupol, Maria, în vârstă de 24 de ani, aduce în fiecare săptămână ajutor umanitar în oraș.

„Dacă la punctele de control bănuiesc că ești pro-Ucraina – în cel mai bun caz ești dus în lagăr, în cel mai rău caz – ești împușcat”, a povestit tânăra.

„La intrarea în Mariupol, ocupanții verifică oamenii să vadă dacă tatuaje tematice și se uită și la comportament. Singura șansă de a aduce ajutor localnicilor este de a păcăli armata rusă, precum și de a da mită”, adaugă Maria.

Mariupol
Sursa foto: Profimedia

Există mâncare, dar este foarte scumpă

Maria duce produse alimentare de bază la Mariupol, deși rafturile magazinelor sunt pline cu produse din Crimeea ocupată. În ciuda acestui fapt, locuitorii din Mariupol, care în mare parte nu au un loc de muncă sau primesc un salariu de cel mult 10.000 de ruble nu își pot cumpăra nici măcar cu pâine.

În Mariupol se folosesc atât grivne (moneda Ucrainei), cât și ruble (moneda rusească), dar salariile angajaților la stat, de exemplu, sunt plătite în ruble.

Yevhen, ai cărui părinți sunt încă în Mariupol, spune că, la început, ocupanții au dat rații – ulei, hrișcă, conserve. Dar recent au încetat să ofere aceste produse, iar prețurile continuă să crească.

Deficit de medicamente

Farmaciile sunt deschise, dar selecția de medicamente este minimă, spune Yevhen.

„Îți vor da paracetamol pentru toate bolile. Dacă cădeți și vă răniți, de exemplu, brațul, nimeni nu vă va face o radiografie și nu vă va pune un ghips”, a adăugat tânărul.

Au de suferit și gravidele, pentru că maternitatea a fost distrusă și nu există alternativă.

Cei uciși în timpul ostilităților sunt îngropați în gropi comune sau arși într-un crematoriu. Începând cu 24 februarie, cel puțin 22.000 de oameni au murit în oraș – dar numărul real poate fi mai mare, deoarece oamenii au fost îngropați pur și simplu la curți. Ocupanții ruși încearcă să ascundă numărul real al morților.

Mariupol
Sursa foto: Profimedia

Mariupol ar putea deveni Jdanov

Ocupanții își fac planuri de viitor în Mariupol. Rușii construiesc patru clădiri cu cinci etaje, pe care se presupune că plănuiesc să le dea locuitorilor din Mariupol care au rămas fără casă.

Localnicii bănuiesc că ocupanții ar putea să ofere acele locuințe și cetățenilor ruși. De exemplu, apartamentul Mariei a fost distrus. Cu toate acestea, când a întrebat când poate primi o despăgubire i s-a spus că peste zece ani.

Autoritățile de ocupație mai vor să redenumească orașul Mariupol în Jdanov, în onoarea unuia dintre militanții regimului lui Stalin, Andriy Jdanov.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”