LIVE TEXT | Ziua 259 de război: Volodimir Zelenski promite că forțele ucrainene nu vor ceda „nici măcar un centimetru” în luptele pentru controlul regiunii Donețk / Cel mai mare avion din lume, distrus în timpul războiului din Ucraina, va fi reconstruit

LIVE TEXT | Ziua 259 de război: Volodimir Zelenski promite că forțele ucrainene nu vor ceda „nici măcar un centimetru în luptele pentru controlul regiunii Donețk / Cel mai mare avion din lume, distrus în timpul războiului din Ucraina, va fi reconstruit
Volodimir Zelenski - președintele Ucrainei | Foto - Profimedia Images
Publicat: 09/11/2022, 14:50
Actualizat: 09/11/2022, 18:23

Preşedintele Volodimir Zelenski promite că forţele ucrainene nu vor ceda „nici măcar un centimetru” în luptele pentru controlul regiunii Doneţk, în timp ce oficialii proruşi instalaţi acolo au declarat că forţele ucrainene se deplasează cu tancuri către un oraş din sud. Punctele-cheie ale conflictului din regiunea industrială Doneţk se află în jurul oraşelor Bahmut, Soledar şi Avdiivka, teatrul celor mai grele lupte din ţară de când forţele ruseşti au invadat Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 18:00 – Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru. Pasul înapoi făcut de soldații ruși are legătură cu ofensiva armatei ucrainene, care caută să recucerească orașul.

Herson este cel mai mare oraș din Ucraina pe care trupele ruse l-au ocupat după invadarea țării, la 24 februarie.

Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin, comandantul operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. Prin urmare, el a propus ca trupele să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului. „În aceste circumstanțe, cea mai rezonabilă opțiune este organizarea apărării de-a lungul unei linii de barieră pe râul Nipru”, a declarat generalul Surovikin la o reuniune a liderilor militari de rang înalt.

UPDATE ora 15:00 – Cel mai mare avion din lume, distrus în timpul războiului din Ucraina, va fi reconstruit

Cel mai mare avion din lume, distrus de ruși în timpul războiului din Ucraina, va fi reconstruit de ingineri. Este vorba despre avionul cargo Antonov An-225.

Ucrainenii au confirmat existența planurilor de reconstrucție a celui mai mare avion comercial din lume. Antonov AN-225 a fost distrus la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Aeronava masivă, poreclită „Mriya” (vis în limba ucraineană n.r.), a fost atacată la baza sa din Hostomel, lângă Kiev, în februarie, scrie Mediafax.

„Este posibil ca Rusia să ne fi distrus Mriya. Dar nu vor putea niciodată să distrugă visul nostru de a avea un stat european puternic, liber și democratic. Vom învinge!” a scris atunci pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Acum, producătorii săi au anunțat pe Twitter că planurile de reconstrucție a aeronavei sunt deja în curs de desfășurare, potrivit CNN.

Inginerii estimează că operațiunea va costa peste 500 de milioane de euro.

UPDATE ora 14:00 – Soldații mobilizați în Rusia, dar care refuză să lupte, sunt ținuți în condiții inumane. Imagini înfiorătoare

Un videoclip publicat de Dailymail arată cum soldații ruși care refuză să lupte pe frontul din Ucraina, sunt ținuți în condiții inumane, într-un așa numit ”lagăr de pedepse”.

”Tabăra barbară”, așa cum este numită de jurnaliștii britanici, include un dormitor comun, dar și o pivniță asemănătoare temniței din Zavitne Bazhannia.

(Vezi imaginile terorii aici….)

Foto: Profimedia

UPDATE ora 12:00 – Ucraina va boicota Campionatele Mondiale de Sambo din cauza implicării Rusiei și Belarusului

Federația de Sambo a Ucrainei nu a înscris nicio echipă la Campionatele Mondiale de Sambo de la Bișkek (Kyrgyzstan), care vor avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, națiunea alegând să nu participe, în timp ce sportivii din Rusia și Belarus au voie să concureze.

În total, 52 de națiuni se vor deplasa în Kyrgyzstan pentru Campionatele, care vor începe vineri (11 noiembrie).

„Ucraina nu participă la Campionatele Mondiale, nu a depus nicio cerere”, a precizat Federația Internațională de Sambo (FIAS) într-o declarație, citată de Mediafax.

„În total, 52 de echipe au depus cereri de participare la turneu”.

Aceasta este în concordanță cu alegerile anterioare făcute de Ucraina de a boicota Campionatele Europene de Sambo și Campionatele Europene de Sambo pentru juniori din același motiv.

Această decizie a fost luată ca răspuns la faptul că FIAS a permis sportivilor din Rusia și Belarus să participe la competițiile sale în mod neutru, împotriva recomandărilor Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

UPDATE ora 10:00 – Sean Penn îi oferă Oscarul lui Zelenski: Va rămâne la Kiev până la victorie

Actorul Sean Penn a vizitat Kievul și i-a oferit președintelui Volodimir Zelenski unul din premiile sale Oscar. Liderul ucrainean l-a decorat pe actorul american cu Ordinul de Merit pentru sprijinul acordat Ucrainei.

Aceasta este a treia vizită a lui Sean Penn în Ucraina, de la începutul invaziei ruse. Actorul a mai fost acolo pentru a filma un documentar despre război, dar a plecat de urgență, după izbucnirea războiului.

(Citește mai multe detalii despre acest subiect aici…)

Foto: Profimedia

UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski promite să nu cedeze Rusiei „niciun centimetru” de teritoriu în est

Volodimir Zelenski a promis, în mesajul transmis marţi seară către naţiune, că forţele ucrainene nu vor ceda „nici măcar un centimetru” în luptele pentru controlul regiunii Doneţk. Pe de altă parte, oficialii proruşi instalaţi în regiune spun că forţele ucrainene se deplasează cu tancuri către un oraş din sud, relatează Reuters.

Punctele-cheie ale conflictului din regiunea industrială Doneţk se află în jurul oraşelor Bahmut, Soledar şi Avdiivka, teatrul celor mai grele lupte din ţară de când forţele ruseşti au invadat Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

„Activitatea ocupanţilor rămâne la un nivel extrem de ridicat – zeci de atacuri în fiecare zi. Suferă pierderi extraordinar de mari, dar ordinul lor rămâne acelaşi – să avanseze către graniţa administrativă a regiunii Doneţk. Nu vom ceda niciun centimetru din teritoriul nostru”, a spus Zelenski.
El a mai spus că în regiunea Herson armata ucraineană „înţelege clar ce plănuieşte inamicul” şi acţionează în consecinţă, „cu atenţie şi în interesul eliberării întregului teritoriu”.

În est, „pas cu pas, ne îndreptăm spre revenirea steagului ucrainean în toate oraşele şi comunităţile noastre. De asemenea, consolidăm în mod activ graniţa”, susţine Zelenski.

El a dat asigurări că în paralel se lucrează în continuare la restabilirea vieţii normale în zonele eliberate şi se fac reparaţii la toate instalaţiile energetice avariate de loviturile ruseşti. Marţi seară, de exemplu, 4 milioane de ucraineni din 14 regiuni şi din oraşul Kiev erau deconectaţi de la alimentarea cu energie electrică.

Citește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Ziua 257 de război: Ucraina a primit sisteme antiaeriene suplimentare din SUA, Spania şi Norvegia / Volodimir Zelenski avertizează cu privire la „atacuri în masă” asupra rețelei electrice

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Câţi bani au românii în Pilonul II de pensii. Suma e de 3 ori mai...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Accident mortal în județul Suceava! Un bărbat și-a pierdut viața și altul este în stare...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Scandal de spionaj în Marea Britanie. Trei bărbaţi, acuzaţi că au lucrat cu serviciile din...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
TEST OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Propunerea a fost deja FĂCUTĂ: „Să fie o examinare...
„Zeul Haosului” vine spre Pământ. NASA îl monitorizează cu atenție
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Mesajul lui Florin Piersic Jr. care i-a revoltat pe admiratorii tatălui său, maestrul Florin Piersic
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Ar putea veninul unei broaște să fie un nou antidepresiv?
×