LIVE TEXT | Ziua 260 de război: Ucraina rămâne sceptică cu privire la retragerea Rusiei din Herson / UE propune un plan de apărare cibernetică din cauza îngrijorările legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei

LIVE TEXT | Ziua 260 de război: Ucraina rămâne sceptică cu privire la retragerea Rusiei din Herson / UE propune un plan de apărare cibernetică din cauza îngrijorările legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei
Sursă Foto - Agora.md
Publicat: 10/11/2022, 15:00
Actualizat: 11/11/2022, 07:20

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru. Anunțul a generat reacții contradictorii la nivel internațional. Mai mulți analiști militari occidentali consideră că anunțul Rusiei este unul real, determinat de dorința Kremlinului de a salva unele dintre cele mai bune trupe și echipamente ale sale și de a evita repetarea retragerii haotice din regiunea Harkov în septembrie. Președintele american Joe Biden a declarat, la o conferință de presă, că se aștepta la această decizie „de ceva timp” și că retragerea reflectă „probleme reale” pe care le are armata rusă. Dar autoritățile ucrainene par să fie sceptice față de mișcarea tactică a Rusiei.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – UE propune un plan de apărare cibernetică

UE propune un plan de apărare cibernetică din cauza îngrijorările legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Comisia Europeană a propus joi două planuri de acțiune pentru a aborda deteriorarea situației de securitate în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Strategiile își propun să consolideze apărarea cibernetică și să permită forțelor armate să se deplaseze mai repede peste granițe.

Oficialii UE au explicat că atacurile cibernetice rusești asupra țărilor Uniunii Europene și a partenerilor lor au fost un semnal de „alarmă”. Este nevoie de mai multe măsuri pentru a proteja cetățenii și forțele armate, iar cooperarea cu NATO ar trebui intensificată, este concluzia reprezentanților UE, scrie Mediafax.

„Războiul s-a întors la granițele noastre, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei subminează pacea și sistemul internațional bazat pe reguli la nivel global. Ne afectează și trebuie să ne adaptăm politicile de apărare la acest nou mediu”, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la amenințările tot mai mari din spațiul cibernetic, menționând atacurile recente împotriva sateliților, a infrastructurii critice și a departamentelor guvernamentale, în special ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE ora 13:00 – Ucraina a recucerit un oraș important aflat pe drumul principal către Herson

Armata ucraineană a recucerit orașul Snihurivka din sudul țării. Victoria este importantă deoarece orașul se află pe drumul principal către Herson.

Armata ucraineană a recucerit Snihurivka, un oraș din sudul regiunii Nikolaiv care se află pe drumul principal către orașul Herson, ocupat de ruși.

Potrivit unor imagini, joi dimineață trupele ucrainene au intrat în piață principală a orașului, ținând în mână steaguri ucrainene, în timp ce un grup de localnici aplaudă.

„Astăzi, 10 noiembrie, așezarea Snihurivka a fost eliberată de către batalionul 131 de cercetași”, spune un soldat, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Recucerirea localității Snihurivka este o victorie importantă pentru armata ucraineană în înaintarea ei spre orașul Herson. Aceasta apare la o zi după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragerea forțelor rusești de pe malul vestic al râului Dnipro, în regiunea Herson.

UPDATE ora 11:00 – Bloggerul Nekoglai, expulzat de Rusia în Republica Moldova, după ce a parodiat armata rusă

Un tribunal din Rusia a decis expulzarea bloggerului Nekoglai în Republica Moldova, după parodierea armatei ruse.

Tribunalul Presnenski din Moscova a decis miercuri expulzarea forțată din Rusia a cetățeanului moldovean Nikolai Lebedev, cunoscut în mediul online ca bloggerul Nekoglai.

(Citește continuarea aici…)

Foto: Nekoglai / captură video

UPDATE ora 10:00 – Procurorii moldoveni deschid un dosar penal în privința rachetelor rusești

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și a Cazurilor Speciale din Republica Moldova a anunțat pe 9 noiembrie că a deschis un dosar penal pentru a ancheta cazul de pe 10 octombrie, când trei rachete au traversat spațiul aerian moldovenesc și pe 31 octombrie, când epava unei rachete a căzut în satul Naslavcea.

FOTO – caracter ilustrativ: Profimedia

UPDATE ora 09:00 – Ucraina rămâne sceptică cu privire la retragerea Rusiei din Herson

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru. Anunțul a generat reacții contradictorii la nivel internațional.

Mai mulți analiști militari occidentali consideră că anunțul Rusiei este unul real, determinat de dorința Kremlinului de a salva unele dintre cele mai bune trupe și echipamente ale sale și de a evita repetarea retragerii haotice din regiunea Harkov în septembrie.

Președintele american Joe Biden a declarat, la o conferință de presă, că se aștepta la această decizie „de ceva timp” și că retragerea reflectă „probleme reale” pe care le are armata rusă.

Dar autoritățile ucrainene par să fie sceptice față de mișcarea tactică a Rusiei, scrie The Guardian.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în discursul său de miercuri seara că „inamicul nu ne aduce cadouri” și „nu pleacă pur și simplu”. Zelenski afirmă că Hersonul și alte zone ocupate vor fi recucerite de Ucraina.

Șeful administrației prezidențiale a Ucrainei, Andri Yermak, a sugerat că Rusia încearcă să păcălească Ucraina.

„Cineva crede că sunt foarte vicleni, dar suntem cu un pas înainte”, a scris Yermak.

În mod similar, consilierul Zelenski, Mihailo Podaliak, a scris miercuri seara pe Twitter că Ucraina nu a văzut nicio dovadă că Rusia ar pleca fără luptă și că trupele ruse sunt încă prezente în orașul Herson.

„Ucraina eliberează teritorii pe baza informațiilor, nu pe declarații TV puse în scenă”, a spus el.

UPDATE ora 08:00 – Peste 100.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina, potrivit Statelor Unite

Peste 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a estimat miercuri şeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley, adăugând că pierderile sunt probabil similare de partea ucraineană, relatează France Presse.

„Sunt peste 100.000 de soldaţi ruşi ucişi şi răniţi”, a declarat generalul Milley, care s-a exprimat în faţa New York Economic Club. „Probabil acelaşi lucru (este valabil) de partea ucraineană”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Cifrele date de generalul Milley, care nu au putut fi confirmate independent, sunt cele mai precise furnizate până în prezent de Washington, notează AFP.

Înaltul responsabil militar american şi-a exprimat totodată speranţa că vor avea loc negocieri pentru a pune capăt războiului, considerând că victoria militară nu este posibilă nici pentru Rusia şi nici pentru Ucraina.

Citește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Ziua 259 de război: Volodimir Zelenski promite că forțele ucrainene nu vor ceda „nici măcar un centimetru” în luptele pentru controlul regiunii Donețk / Cel mai mare avion din lume, distrus în timpul războiului din Ucraina, va fi reconstruit

Ziua 257 de război: Ucraina a primit sisteme antiaeriene suplimentare din SUA, Spania şi Norvegia / Volodimir Zelenski avertizează cu privire la „atacuri în masă” asupra rețelei electrice

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bărbatul omorât în bătaie de doi tineri de 16 și 20 de ani lângă Parcul...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Mărturia revoltătoare a șoferului începător din Timișoara, care a condus-o pe Moni spre moarte la...
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Mesajul sfâșietor transmis de fiica preotului Ilie Geangavelea, după ce a murit în accidentul de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce amendă riști dacă ești prins de poliție cu un cârlig de remorcare, dar nu...
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Final de sezon pentru serialul „Clanul”. Denis Hanganu dezvăluie câți bani a primit pentru rolul...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
Ce răspuns a primit Florin Piersic de la Carmen Harra când a întrebat-o: "Carmen, eu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Cum recunoști un psihopat după mișcările capului
×