LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 338: Rusia: Cheia încheierii războiului este la Joe Biden, dar nu o foloseşte. În schimb, „pompează” arme în Ucraina

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 338: Rusia: Cheia încheierii războiului este la Joe Biden, dar nu o foloseşte. În schimb, „pompează” arme în Ucraina
Volodimir Zelenski / Sursa FOTO: moustique.be
Publicat: 27/01/2023, 14:51
Actualizat: 27/01/2023, 14:54

Război în Ucraina, ziua 338. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar aliaților să furnizeze Ucrainei mai multe arme, după ce puțin 11 persoane au murit în urma atacurilor lansate de Moscova. Kremlinul a declarat că a văzut în livrarea promisă a tancurilor occidentale o dovadă a creșterii „implicării directe” a Statelor Unite și a Europei în războiul care durează de 11 luni, lucru pe care ambele îl neagă.

UPDATE 4: Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb, „pompează” arme în Ucraina

Cheia cu care s-ar putea pune capăt conflictului din Ucraina se află la preşedintele SUA, Joe Biden, care ar putea să dea comandă Kievului, dar Washingtonul nu a fost până acum dispus să o folosească, a declarat vineri Kremlinul, potrivit Reuters.

UPDATE 3: Polonia a anunțat că va trimite încă 60 de tancuri Ucrainei

Premierul polonez Mateusz Morawieck a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja, relatează Ukraîinska Pravda.

„Păi, în primul rând, încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

Morawieck a anunțat încă din data de 25 aprilie a anului trecut că guvernul său a trimis tancuri Ucrainei, fără a oferi însă mai multe informații despre acest lucru la momentul respectiv.

„Suntem pregătiți chiar acum să trimitem 60 dintre tancurile noastre modernizate, 30 dintre ele fiind modele PT-91. La acestea se adaugă 14 tancuri Leopard 2 pe care le avem în posesia noastră”, a anunțat acesta scrie HotNews.

UPDATE 2: Pagube semnificative la rețeaua electrică din Ucraina după un atac masiv cu rachete rusești

Rețeaua electrică din Ucraina a suferit „daune semnificative” în urma unui atac „masiv” cu rachete rusești, a anunțat Ukrenergo, operatorul energetic de stat al țării.

Reprezentanții Ukrenergo au declarat că există un deficit de energie în sistemul național, în timp ce cantitatea utilizată este la același nivel, potrivit Sky News.

„Repararea rețelei electrice devine mai dificilă și durează mai mult după fiecare atac rusesc”, a anunțat compania pe Facebook.

Potrivit acesteia, vineri, instalațiile energetice din Ucraina au fost vizate de 13 atacuri cu rachete și 15 atacuri cu drone.

Joi, rușii au lansat 70 de rachete asupra Ucrainei, dintre care 47 au fost interceptate, potrivit Forțelor Armate ucrainene.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că principalele ținte au fost instalațiile energetice, scrie Mediafax.

UPDATE 1: Volodimir Zelenski, mesaj de Ziua Memorială a Holocaustului

Volodimir Zelenski a postat un mesaj pe canalul său oficial Telegram cu ocazia Zilei Memoriale a Holocaustului. 27 ianuarie marchează aniversarea eliberării orașului Auschwitz-Birkenau.

„Astăzi, ca întotdeauna, Ucraina onorează memoria a milioane de victime ale Holocaustului.

Știm și ne amintim că indiferența ucide împreună cu ura. Indiferența și ura sunt întotdeauna capabile să creeze răul numai împreună.

De aceea este atât de important ca toți cei care prețuiesc viața să dea dovadă de hotărâre atunci când vine vorba de a-i salva pe cei pe care ura încearcă să-i distrugă”, a transmis Zelenski.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Explozii în apropierea centralei nucleare din Zaporojie

Explozii au fost auzite în apropierea centralei nucleare din Zaporojie în timpul atacurilor de joi, anunță agenția nucleară a ONU. Președintele ucrainean cere noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar aliaților să furnizeze Ucrainei mai multe arme.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a declarat că observatorii AIEA au raportat joi explozii puternice în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruși, și a reînnoit apelurile pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Însă Renat Karchaa, un consilier al șefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, a declarat că aceste comentarii sunt nefondate și le-a numit „provocare”.

În trecut, Rusia a reacționat la succesele ucrainene prin atacuri aeriene masive care au lăsat milioane de oameni fără lumină, căldură sau apă.

Joi, a părut să urmeze acest model. Premierul Denis Shmyhal a declarat că atacurile Rusiei au vizat centrale energetice.

Kremlinul a declarat că a văzut în livrarea promisă a tancurilor occidentale o dovadă a creșterii „implicării directe” a Statelor Unite și a Europei în războiul care durează de 11 luni, lucru pe care ambele îl neagă.

În discursul său nocturn după atacurile mortale cu rachete de joi, președintele ucrainean a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar aliaților să furnizeze Ucrainei mai multe arme.

Joi, cel puțin 11 persoane au murit în urma atacurilor, la o zi după ce Kievul a obținut din partea țărilor occidentale promisiuni de tancuri de luptă pentru a combate invazia Moscovei.

„Această agresiune rusă poate și ar trebui să fie oprită doar cu arme adecvate. Statul terorist nu va înțelege nimic altceva. Arme pe câmpul de luptă. Arme care să ne protejeze cerul. Noi sancțiuni împotriva Rusiei, adică arme politice și economice. Și arme juridice – trebuie să lucrăm și mai mult pentru a înființa un tribunal pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei”, a spus Zelenski.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers