LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 351: Volodimir Zelenski, început de discurs cu LACRIMI în ochi în Parlamentul European: „Rusia încearcă să anihileze valorile europene. Nu vom permite asta. Vă apărăm” – VIDEO

Publicat: 09/02/2023, 13:00
Actualizat: 09/02/2023, 14:01

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns, miecuri seara, pe aeroportul Orly din Paris, fiind întâmpinat pe pistă de ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu. Şi cancelarul german Olaf Scholz a sosit ceva mai devreme la Paris, ambii fiind primiţi de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, relatează CNN.

Update 4: Rusia acuză o mai mare implicare a Europei în conflictul din Ucraina

Rusia a denunţat joi implicarea din ce în ce mai mare a ţărilor europene în conflictul din Ucraina prin livrările lor de armament către guvernul de la Kiev, dar a subliniat că aceasta nu o va împiedica să-şi ducă la îndeplinire obiectivele campaniei sale militare în ţara vecină, avertizând că ucrainenii vor fi cei care vor avea de suferit dacă Marea Britanie sau alte ţări occidentale vor furniza avioane de luptă Kievului, relatează EFE şi Reuters.

În cursul unei vizite la Londra, miercuri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Regatului Unit să trimită avioane de luptă avansate Kievului ca parte a următoarei etape a livrărilor de arme occidentale pentru a ajuta forţele ucrainene.

Londra nu a decis dacă va livra avioane Kievului, dar a făcut un ‘prim pas’, angajându-se să antreneze piloţi ucraineni pentru a opera avioane de luptă ale NATO, a anunţat premierul britanic Rishi Sunak, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice livrare de avioane de luptă avansate la standardele NATO nu va aduce decât durere şi suferinţă ucrainenilor şi a criticat ţările NATO pentru asumarea unui rol mai ‘direct’ în conflict.

Update 3: Zelenski în Parlamentul European: Vă apărăm. O Ucraină victorioasă va face parte din UE

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia încearcă să anihileze valorile europene, în cadrul unui discurs rostit în Parlamentul European de la Bruxelles.

La începutul discursului rostit în fața plenului Parlamentului UE, Zelenski a fost vizibil emoționat și abia a reușit să își stăpânească lacrimile.

Liderul de la Kiev a descris Rusia ca fiind „cea mai anti-europeană forță din lume” și a spus că președintele rus Vladimir Putin este „un dictator cu livrări și rezerve masive de arme sovietice și arme de la regimuri dictatoriale – în special din Iran”.

„Pentru a putea lupta astfel, Kremlinul, în mod cinic și deliberat, an după an, pas după pas, a încercat să elimine ceea ce noi considerăm a fi valorile noastre în Europa. Valoarea vieților umane a fost distrusă în Rusia. Pentru autoritățile de acolo, nimeni nu mai are valoare, în afară de cei care se află la Kremlin și care au la inimă portofelele lor.

Cei 140 de milioane de cetățeni ruși sunt, pentru liderii Rusiei, doar niște corpuri care sunt capabile să poarte arme pentru Rusia”, a spus el

În acest context, el a mulțumit Uniunii Europene pentru abordarea sa „principială și energică” în susținerea Ucrainei, scrie Mediafax.

„Ne apărăm, vă apărăm”, a adăugat el.

Zelenski şi-a mai exprimat convingerea că ţara sa se va alătura Uniunii Europene după ce va ieşi victorioasă din războiul cu Rusia, potrivit Reuters.

„Ne apărăm împotriva celei mai antieuropene forţe din lumea modernă”, a adăugat sursa citată.

În acelaşi timp, el a mulţumit Parlamentului European pentru ajutorul pe care Ucraina îl primeşte din partea UE pentru a se apăra împotriva invaziei ruse.

Zelenski a fost aclamat de eurodeputaţi, care l-au aplaudat în picioare în plenul PE, înaintea discursului său. Unii au purtat culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean.

El a fost primit de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, notează Agerpres.


Update 2: Rusia ar fi putut pierde până la jumătate din flota operațională de tancuri în Ucraina (grup de monitorizare)

Cel puțin 1.000 de tancuri rusești au fost distruse în invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit unui grup de monitorizare a războiului, un număr care, împreună cu tancurile rusești capturate sau abandonate, ar putea reprezenta jumătate din toate tancurile operaționale de care dispunea Moscova la începutul războiului, transmite CNN, citat de G4Media.

Oryx, un site de informații cu sursă deschisă, a colectat dovezi vizuale ale pierderilor de echipamente militare în Ucraina de la începutul invaziei rusești, în 24 februarie 2022.

Grupul a declarat săptămâna aceasta că a verificat 1.000 de pierderi distincte de tancuri rusești în război. Acesta a precizat că alte 544 de tancuri rusești au fost capturate de forțele ucrainene, 79 avariate și 65 abandonate.

Acest bilanț nu include pierderile pe care Oryx nu a putut să le confirme vizual, a declarat Jakub Janovsky, un analist militar care contribuie la blogul Oryx. El a estimat că bilanțul real ar putea fi mai aproape de 2.000 de tancuri.

Update 1: VIDEO | Cu soții morți pe frontul de luptă, VĂDUVELE rusoaice sunt consolate de Kremlin cu haine de blană: „Vă mulțumim din inimă!”

Soarta unui militar rus ucis pe front valorează o haină de blană! Văduvele celor care și-au pierdut viața în Donețk au primit, drept compensație, o astfel de vestimentație.

Văduvele soldaților ruși care și-au pierdut viața în Donețk au primit cu bucurie blănuri de blană din partea autorităților ruse.

(Citește continuarea aici…)

Sursă Foto – Captură de ecran/Youtube

ȘTIRE INIȚIALĂ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns, miecuri seara, pe aeroportul Orly din Paris, fiind întâmpinat pe pistă de ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu.

Şi cancelarul german Olaf Scholz a sosit ceva mai devreme la Paris, ambii fiind primiţi de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, conform CNN.

Cei trei lideri au făcut declaraţii de presă comune la începutul dineului lor de lucru de la Elysee.

„Vă mulţumesc că sunteţi aici în această seară, la Palatul Élysée, care este un loc pe care îl cunoaşteţi”, i-a spus Emmanuel Macron lui Volodimir Zelenski, care a mai fost primit de preşedintele francez în 2019, când era candidat la alegerile prezidenţiale ucrainene.

Macron a spus că doreşte „să însoţească Ucraina spre victorie şi pace” şi că „Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige”.

„Suntem alături de Ucraina. Ceea ce se întâmplă în Ucraina implică viitorul Europei. Susţinem restabilirea drepturilor Ucrainei”, a continuat el, lăudând totodată „curajul şi luciditatea” lui Volodimir Zelenski. „Vom fi acolo şi pentru a ne asigura că sunt pedepsite crimele de război comise de soldaţii ruşi”, a spus Macron.

La rândul său, Volodimir Zelenski s-a declarat „recunoscător”, felicitând totodată „unitatea continentală” şi „leadershipul lui Emmanuel” în acest război.

„Avem nevoie de arme”, a pledat el.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat prezenţa lui Zelenski în Europa, afirmând că Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Cei trei lideri vor discuta la dineul lor despre „sprijinul de neclintit al Europei pentru Ucraina”, precum şi despre continuarea „unei coordonări strânse” care să permită un răspuns rapid şi eficient la nevoile exprimate de Kiev, a precizat Preşedinţia franceză într-un comunicat difuzat înainte de sosirea şefului statului ucrainean, conform News.ro.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase