LIVE | Ziua 117 de război: Ursula von der Leyen despre admiterea candidaturii Ucrainei la UE: „O decizie istorică. Cred cu tărie că vom obține o decizie pozitivă” / Volodimir Zelenski afirmă că atacurile Rusiei se vor intensifica odată cu summitul UE: „Suntem pregătiți”

LIVE | Ziua 117 de război: Ursula von der Leyen despre admiterea candidaturii Ucrainei la UE: „O decizie istorică. Cred cu tărie că vom obține o decizie pozitivă” / Volodimir Zelenski afirmă că atacurile Rusiei se vor intensifica odată cu summitul UE: „Suntem pregătiți”
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 20/06/2022, 13:00
Actualizat: 20/06/2022, 14:50

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, crede că Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână, în timp ce liderii Uniunii Europene analizează dacă vor susține sau nu candidatura țării sale la aderarea la blocul comunitar. Liderii celor 27 de state membre ale uniunii vor analiza chestiunea în cadrul unui summit care va avea loc joi și vineri vor aproba, probabil, cererea Ucrainei, în ciuda reticențelor unor state membre. Procesul ar putea dura mai mulți ani pentru a fi finalizat.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:25 – Rusia dă un ultimatum Lituaniei după ce a fost oprit transportul de mărfuri către Kaliningrad: „Situaţia e mai mult decât gravă”

Kremlinul susține că decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor mărfuri către exclava rusă Kaliningrad este „fără precedent” şi avertizat că va reacţiona.

Reacția vine după ce autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei că decizia „încalcă totul”.
„Considerăm acest lucru ilegal. Situaţia e mai mult decât gravă (…) avem nevoie de o analiză serioasă în profunzime pentru a determina cum vom reacţiona”, a adăugat el.

„Evaluăm măsurile provocatoare ale părții letone, care încalcă obligațiile internaționale ale Letoniei și înainte de toate Declarțaia Comună dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană prvind tranzitul mărfurilor între Regiunea Kaliningrad și restul teritoriului Federației Ruse din 2002, ca deschis ostile”, a declarat și Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 13.30 – Un ucrainean a încercat să intre în România cu un permis de conducere fals. Cât l-a costat și de unde a făcut rost de document

Un cetățean ucrainean a încercat să treacă granița printr-un punct de trecere a frontierei din județul Botoșani cu un permis de conducere fals. Bărbatul le-a spus polițiștilor că a cumpărat documentul cu 100 de euro de la un cetățean moldovean.

UPDATE ora 12:00 – Germania afirmă că sprijină Polonia și România pentru exportul cerrealelor ucrainene

Germania afirmă că sprijină Polonia și România în adaptarea căilor ferate pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale blocate în Ucraina din cauza blocadei maritime rusești, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.

„Șinele de cale ferată trebuie să fie modernizate, avem nevoie de vagoane de marfă adecvate – guvernul german lucrează la acest lucru împreună cu mulți alți actori”, a declarat ea reporterilor la sosirea la Luxemburg pentru o întâlnire cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Potrivit Reuters, ea a adăugat: „Este clar că, în cele din urmă, cu siguranță nu vom reuși să scoatem toate cerealele, dar dacă reușim măcar să eliberăm o parte din ele, pe diferite rute, atunci acest lucru va fi de ajutor în momentul în care ne confruntăm cu această provocare globală”, transmite Mediafax.

UPDATE ora 10:30 – Blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale ucrainene este o crimă de război – Josep Borrell

Blocarea de către Rusia a exportului a milioane de tone de cereale ucrainene este o crimă de război, a declarat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„Facem apel la Rusia să deblocheze porturile (ucrainene)… Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame”, a declarat acesta, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

„Este o adevărată crimă de război, așa că nu-mi pot imagina că acest lucru va mai dura mult timp”, a spus el la sosirea la o reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană la Luxemburg.

UPDATE ora 09:00 – Ursula von der Leyen despre admiterea candidaturii Ucrainei la UE: „O decizie istorică. Cred cu tărie că vom obține o decizie pozitivă”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat încrederea că Ucrainei i se va acorda statutul de candidat oficial la aderare, informează DPA și Agerpres.

„Cred cu tărie că vom obţine o decizie pozitivă, că vom obţine sprijin, că de acum cursul a fost stabilit”, a declarat duminică seară von der Leyen pentru postul public german ARD.

„Desigur, aceasta este şi o decizie istorică pe care Consiliul European trebuie să o ia acum, dar pregătirile sunt bune”, a spus ea, adăugând că este încrezătoare în perspectivele existente.
Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană are un plan de rezervă în cazul în care Rusia întrerupe aprovizionarea cu gaze
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 08:30 – Germania anunță că va limita utilizarea gazului

Germania a declarat că va limita utilizarea gazelor naturale pentru producerea de energie electrică, pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilele lipsuri cauzate de o reducere a aprovizionării din Rusia.

Germania se bazează pe Moscova pentru cea mai mare parte a gazului său, dar spune că încearcă să-și umple instalațiile de stocare a gazelor și să elimine treptat importurile de energie din Rusia pentru a se pregăti pentru iarna următoare, când se teme că Rusia, care a redus livrările în ultimele zile, ar putea reduce sau chiar opri complet furnizarea acestuia.

Ministerul Economiei din Germania a declarat că noile măsuri vor include dependența sporită de centralele pe cărbune, precum și un sistem de licitații care va începe în săptămânile următoare pentru a stimula industria să consume mai puțin, notează The Guardian.

UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski se așteaptă ca atacurile Rusiei să se intensifice odată cu summitul UE

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, crede că Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână, în timp ce liderii Uniunii Europene analizează dacă vor susține sau nu candidatura țării sale la aderarea la blocul comunitar, scrie Reuters, citat de Mediafax.

„În mod evident, în această săptămână ar trebui să ne așteptăm din partea Rusiei la o intensificare a activităților ostile”, a declarat Zelenski într-un discurs video de duminică seara. „Ne pregătim. Suntem pregătiți”.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la patru zile după ce trupele ruse au trecut granița sa, în februarie. Executivul UE, Comisia Europeană, a recomandat vineri ca Ucraina să primească statutul de candidat.

Liderii celor 27 de state membre ale uniunii vor analiza chestiunea în cadrul unui summit care va avea loc joi și vineri vor aproba, probabil, cererea Ucrainei, în ciuda reticențelor unor state membre. Procesul ar putea dura mai mulți ani pentru a fi finalizat.

Acceptarea Ucrainei de către UE ar interfera cu unul dintre obiectivele declarate de președintele rus Vladimir Putin atunci când a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina: menținerea vecinului sudic al Moscovei în afara sferei de influență a Occidentului.

Putin a declarat vineri că Moscova nu are „nimic împotriva” aderării Ucrainei la UE, dar un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că Rusia urmărește îndeaproape candidatura Kievului, în special în lumina cooperării sporite în domeniul apărării între membrii UE.

UPDATE ora 07:00 – Miniștrii de Externe ai UE se vor întâlni pentru a discuta cu privire la cerealele blocate în Ucraina

Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene vor discuta modalități de eliberare a milioane de tone de cereale blocate în Ucraina, în cadrul unei întâlniri care va avea loc luni, la Luxemburg.

Ucraina este unul dintre cei mai importanți furnizori de grâu la nivel global, dar transporturile sale de cereale sunt blocate de Rusia.

UE sprijină eforturile Națiunilor Unite de a negocia un acord de reluare a exporturilor maritime ale Ucrainei în schimbul facilitării exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, dar asta ar avea nevoie de undă verde a Moscovei, conform The Guardian.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York