LIVE | Război în Ucraina, ziua 406: Emmanuel Macron și Joe Biden vor ca liderul chinez să ajute la găsirea unei soluții pentru războiul din Ucraina

LIVE | Război în Ucraina, ziua 406: Emmanuel Macron și Joe Biden vor ca liderul chinez să ajute la găsirea unei soluții pentru războiul din Ucraina
Publicat: 05/04/2023, 10:32
Actualizat: 05/04/2023, 16:12

Ziua 406 de război în Ucraina. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi preşedintele american, Joe Biden, au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice înaintea vizitei la Beijing a lui Macron, să implice China pentru a grăbi sfârşitul războiului din Ucraina, a anunţat, miercuri, Palatul Élysée.

Cele mai noi informații din războiul din Ucraina

UPDATE 3: Andrzej Duda i-a acordat lui Volodimir Zelenski cea mai înaltă distincţie poloneză

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, i-a acordat omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, cea mai înaltă distincţie poloneză, în cursul vizitei de stat la Varşovia, informează agenţiile de presă PAP şi Ukrinform.

Volodimir Zelenski a fost primit miercuri la Palatul prezidenţial din Varşovia.

„Ordinul Vulturului Alb, pe care am onoarea şi plăcerea de a-l oferi astăzi preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, este cea mai veche şi cea mai înaltă distincţie poloneză. Este acordată persoanelor care au realizări excepţionale (…)”, a declarat preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Discuţiile preşedintelui Andrzej Duda cu Volodimir Zelenski se concentrează pe dezvoltarea relaţiilor bilaterale, pe planurile de reconstrucţie a Ucrainei, pe continuarea asistenţei militare şi pe integrarea europeană a ţării.

Vizita lui Zelenski intervine în contextul tensiunilor generate de protestele fermierilor polonezi faţă de volumul mare al cerealelor ucrainene ajunse în Polonia. Administraţia de la Varşovia a cerut Comisiei Europene soluţii pentru facilitarea distribuirii cerealelor ucrainene spre state din afara Uniunii Europene, relatează Mediafax.


UPDATE 2: Presa din Rusia: O dronă ucraineană s-a prăbușit în apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie

Presa rusă susține că o dronă ucraineană s-ar fi prăbușit în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei.

Informația a fost oferită de un ofiţer rus responsabil de unitatea militară rusă care asigură securitatea uzinei și vine în contextul în care șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, urmează să viziteze miercuri regiunea Kaliningrad din Rusia, la o săptămână după ce a vizitat instalaţiile de la Zaporojie, controlate de forțele ruse. Citește mai mult…

UPDATE 1: Volodimir Zelenski a ajuns în Polonia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trecut granița și se află în Polonia, într-o vizită oficială, a declarat miercuri consilierul de politică externă al președintelui polonez, citat de The Guardian.

„Pot spune că președintele Zelenski a trecut granița poloneză”, a declarat Marcin Przydacz pentru postul privat de televiziune TVN24.

Preşedintele Ucrainei va avea discuţii cu omologul său polonez, Andrzej Duda, pe tema asistenţei necesare în eforturile Kievului de respingere a invaziei militare ruse.

Vizita la Varşovia va dura o zi. De la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, în urmă cu mai mult de un an, Zelenski a mai efectuat vizite la Washington, Londra, Paris şi Bruxelles, scrie Mediafax.

Emmanuel Macron și Joe Biden vor ca Xi Jinping să ajute la găsirea unei soluții pentru războiul din Ucraina

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi preşedintele american, Joe Biden, au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice înaintea vizitei la Beijing a lui Macron, să implice China pentru a grăbi sfârşitul războiului din Ucraina, a anunţat, miercuri, Palatul Élysée.

„Cei doi lideri au menţionat dorinţa lor comună de a angaja China pentru a accelera sfârşitul războiului din Ucraina şi a participa la construirea unei păci durabile în regiune”, a transmis, miercuri, Palatul Élysée, într-un comunicat, citat de Reuters.

Biroul lui Macron a precizat că, atât preşedintele francez, cât şi Biden au sperat că China ar putea contribui la eforturile de solidaritate între nordul şi sudul global şi ar putea construi o agendă comună pentru climă şi biodiversitate.

Palatul Élysée nu a detaliat.

Macron se află în vizită în China de miercuri până vineri.

Preşedintele chinez Xi Jinping intenţionează să poarte discuţii cu el pentru a trasa un curs pentru relaţiile bilaterale, a declarat anterior Ministerul chinez de Externe, scrie News.ro.

Evenimente recente pe câmpul de luptă

Război în Ucraina, ziua 405. Rusia a pierdut peste 175.000 de soldați, 3.627 de tancuri și 306 avioane de război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 404. Șeful Wagner susține că ar fi cucerit primăria Bahmut/Rusia și Belarus sărbătoresc ziua „unității”

Război în Ucraina, ziua 403. Rusia preia președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU

Război în Ucraina, ziua 402: Statele Unite spun că Rusia ar urma să primească arme din Coreea de Nord, în schimbul unor livrări de alimente

Război în Ucraina, ziua 401: Vineri se împlinește un an de la descoperirea masacrului de la Bucea/ Zelenski: „Nu vom ierta niciodată”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii