NATO îi taie din elan lui Putin. Stoltenberg: „Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa teritoriile ocupate de Rusia și noi o vom sprijini”

NATO îi taie din elan lui Putin. Stoltenberg: „Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa teritoriile ocupate de Rusia și noi o vom sprijini”
NATO îi taie din elan lui Putin. Stoltenberg: „Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa teritoriile ocupate de Rusia și noi o vom sprijini” / Sursa FOTO: picryl.com
Publicat: 30/09/2022, 23:05

Decizia Rusiei de a anexa patru regiuni ocupate din Ucraina a determinat Alianța Nord-Atlantică să lase deoparte diplomația și să-și asume rolul jucat în acest război. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că organizația pe care o reprezintă va sprijini Kievul să recupereze „cu forța” teritoriile pierdute.

Chiar dacă a reafirmat că NATO nu se implică direct în conflict, Stoltenberg admite că Alianța va juca un rol mai important ca până acum.

Stoltenberg: „Aceste regiuni sunt Ucraina, la fel cum Crimeea este Ucraina”

„Ucraina are dreptul să recupereze cu forţa aceste teritorii acum ocupate şi noi o vom sprijini să continue eliberarea acestor teritorii”, a reacționat secretarul general al NATO într-o conferinţă de presă ținută la Bruxelles.

Răspunsul „Aliaților„ a venit la numai câteva ore după ce Vladimir Putin a semnat documentele de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de trupele ruse.

„Aceste regiuni sunt Ucraina, la fel cum Crimeea (n.r. – anexată în 2014 de Rusia) este Ucraina. Aliaţii nu vor recunoaşte niciodată aceste teritorii ca făcând parte din Rusia” – Jens Stoltenberg

Poziția NATO este categorică: victoria Rusiei în războiul cu Ucraina nu este un scenariu de luat în calcul!

Temeri că Rusia ar putea ataca și alte state

„Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige în Ucraina, va fi catastrofal pentru Ucraina. Ucraina va înceta să existe ca o naţiune independentă şi suverană, dar va fi periculos şi pentru noi. Nu e ca şi cum inacţiunea nu este un risc, inacţiunea este un mare risc pentru că va crea o lume în care Putin va vedea că poate folosi forţa militară nepedepsit, poate invada un vecin şi să îşi stabilească o sferă de influenţă”, a adăugat Stoltenberg.

Mai mult, secretarul general al NATO a spus că „Aliații” sunt gata să plătească prețul pentru victoria împotriva Rusiei! „Când asculţi ce a spus nu doar despre Ucraina, ci şi despre membrii NATO, aliaţii estici, aceea va fi o lume care va fi mai periculoasă pentru noi toţi. Deci, da, ne confruntăm cu un război periculos în Ucraina, dar nu e ca şi cum acel război nu va mai fi periculos dacă îl lăsăm pe Putin să câştige! În multe feluri, ar creşte riscul pe termen lung pentru toţi. De aceea plătim preţul pentru sprijinirea Ucrainei”, a explicat Stoltenberg.

NATO nu este parte din conflict, sprijinim Ucraina, dar asta nu ne face parte din conflict, sprijinim o naţiune suverană în dreptul său suveran la autoapărare. În plus, am crescut semnificativ prezenţa militară în partea estică a Alianţei, am făcut asta imediat după invazie, pentru că eram pregătiţi” – Jens Stoltenberg

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase