Oficial american: Rusia vrea să „anexeze” teritoriile pro-ruse din estul Ucrainei

Oficial american: Rusia vrea să „anexeze” teritoriile pro-ruse din estul Ucrainei
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03/05/2022, 10:43
Actualizat: 03/05/2022, 10:46

Un înalt oficial american avertizează că Rusia intenționează să anexeze zone mari din estul Ucrainei la sfârșitul acestei luni. În acest sens, Kremlinul a organiza referendumuri pentru a „încerca să anexeze” așa-numitele „republici” separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk.

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, a declarat că SUA consideră că Rusia intenționează să recunoască și orașul Herson ca republică independentă. Nicio mișcare nu va fi recunoscută de Statele Unite sau aliații săi, a adăugat el, conform AP.

Carpenter a citat informații potrivit cărora Rusia intenționează să organizeze referendumuri simulate în așa-numitele republici populare Donețk și Lugansk, prin care ar „încerca să adauge legitimitate democratică sau electorală” și să anexeze teritoriile Rusiei. El a mai spus că există semne că Rusia va organiza un tur de scrutin pentru independența orașului Herson.

El a menționat că primarii și consilierii locali au fost răpiți, că serviciul de internet și telefonie mobilă au fost întrerupte și că, în curând, urmează să fie impusă o programă școlară rusă. Guvernul Ucrainei a spus că Rusia a introdus și rubla ca monedă acolo.

În Mariupol, peste 100 de persoane – inclusiv femei în vârstă și mame cu copii mici – au fost evacuate, duminică, din fabrica Azovstal. Acestea au fost duse orașul Zaporizhzhia, controlat de ucrainene, la aproximativ 230 de kilometri de Mariupol.

În trecut, Ucraina a acuzat trupele Moscovei că au dus civili împotriva voinței lor în Rusia sau în zonele controlate de Rusia. Kremlinul a negat, însă, informația.

Conform unor surse locale, până la 100.000 de oameni ar putea fi încă în Mariupol, care avea o populație, înainte de război, de peste 400.000 de persoane.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru televiziunea de stat elenă că civililor rămași la Azovstal le era frică să se urce în autobuze, deoarece se temeau că vor fi duși în Rusia. El a spus că a fost asigurat de ONU că li se va permite să meargă în zonele controlate de guvernul de la Kiev.

Peste 1 milion de oameni, inclusiv aproape 200.000 de copii, au fost duși din Ucraina în Rusia de la începutul invaziei ruse, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării, potrivit TASS.

El a spus că acei civili „au fost evacuați”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult