Oficial rus: ”Dialogul SUA-Rusia despre stabilitatea strategică este înghețat în mod oficial”

Oficial rus: ”Dialogul SUA-Rusia despre stabilitatea strategică este înghețat în mod oficial”
Vladimir Yermakov | Foto - Profimedia Images
Publicat: 30/04/2022, 14:09

Vladimir Yermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare și control al armelor al Ministerului rus de Externe, a declarat că nu se mai poate discuta, oficial, despre un dialog SUA-Rusia despre stabilitatea stratgică.

Potrivit agenției TASS, Yermakov elimină, în momentul de față, orice perspective optimiste în legătură cu acest subiect, dar îndreaptă un deget acuzator către Washington.

În urma invadării Ucrainei, SUA au adoptat o poziție fermă, alături de aliații occidentali, condamnând războiul declanșat de Vladimir Putin și adoptând sancțiuni economice dure la adresa Rusiei și a oligarhilor ruși.

”Dialogul este oficial înghețat de Washington. (…) Deocamdată, situația indică faptul că în prezent nu se poate vorbi despre perspectivele unor discuții cu Statele Unite privind stabilitatea strategică. Din păcate, toate acțiunile Washingtonului sunt întreprinse în direcția diametral opusă”, a precizat Vladimir Yermakov.

”În orice dialog este necesară măcar prezența unui partener adecvat”

Dialogul Rusia-SUA privind stabilitatea strategică s-ar putea relua ”după ce Rusia își va îndeplini sarcinile operațiunii sale speciale din Ucraina”, a insistat Yermakov.

Vladimir Yermakov acuză SUA că nu reprezintă un ”partener adecvat” pentru un astfel de dialog, dar evitând să facă vreo referire la invazia din Ucraina ca formă de agresiune asupra unui stat suveran.

”În orice dialog, mai ales într-un dialog strategic, este necesară măcar prezenţa unui partener adecvat. Deocamdată, acest dialog este îngheţat oficial de partea americană”, a subliniat oficialul rus.

”Se pare că va fi posibil să se revină la discuția de fond privind perspectivele reluării unui proces de negociere pe scară largă Rusia-SUA pe chestiuni strategice numai după ce toate sarcinile stabilite în cadrul operațiunii militare speciale din Ucraina vor fi implementate”, a mai declarat Vladimir Yermakov.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase