Ucraina îi vânează pe autorii atrocităților de la Bucha. Procurorul general: ”Au fost identificați 10 militari ruși acuzați de crime de război”

Ucraina îi vânează pe autorii atrocităților de la Bucha. Procurorul general: ”Au fost identificați 10 militari ruși acuzați de crime de război”
Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei | Foto - Profimedia Images
Publicat: 30/04/2022, 10:55
Actualizat: 30/04/2022, 10:57

Ucraina ”vânează” 10 militari ruși acuzați de crime de război la Bucha, orașul din afara capitalei Kiev, acolo unde civilii au fost torturați și uciși. Ministerul Apărării, care a distribuit fotografii ale soldaților, i-a etichetat pe aceștia ca fiind ”cei 10 josnici”.

Procurorii ucraineni spun că militarii ruși sunt anchetați pentru ”crimă cu premeditare”, fiind acuzați și că luat ostatici civili, i-au torturat și i-au ucis pe mulți dintre ei. Totuși, a-i aresta pe acești soldați reprezintă mai mult decât o provocare, cu atât mai mult cu cât este foarte posibil să se afle în Rusia sau răspândiți, pentru a li se pierde urma, în alte zone de conflict.

Atrocitățile de la Bucha au îngrozit întreaga opinie mondială, în schimb Kremlinul a negat, vehement, orice implicare a soldaților ruși în aceste crime monstruoase.

Moscova a negat că ar fi fost comise crime în Bucha, care s-a aflat sub controlul brigăzii 64 de infanterie motorizată timp de mai bine de o lună la începutul războiului. Lipsit de scrupule, Vladimir Putin a acordat brigăzii un titlu onorific pentru ”eroismul și vitejia în masă, tenacitatea și curajul militarilor”.

Iryna Venediktova: ”Suspecții vor fi căutați pentru a fi reținuți”

Ucrainenii acuză că în perioada în care brigada a controlat Bucha, sute de oameni au fost uciși. O groapă comună a fost descoperită în apropierea bisericii din localitate, iar alte cadavre au fost lăsate pe străzi. Din nefericire, mii de crime de război ar fi fost documentate, până acum, de anchetatorii ucraineni, notează Mediafax.

Iryna Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a anunțat că i-a identificat pe cei 10 suspecți. Într-o postare pe pagina sa de socializare, Venediktova a explicat că soldații ruși ”sunt suspectați de tratament crud al civililor și de alte încălcări ale legilor pe timp de război”.

”Suspecții vor fi căutați pentru a fi reținuți și a fi aduși în fața justiției”, a mai scris Iryna Venediktova.

Pe de altă parte, Stephen Wilkinson – manager al Centrului internațional de drept umanitar Diakonia din Suedia – este sceptic și consideră că ”șansele de succes ale unei urmăriri penale sunt destul de reduse dacă soldații ruși acuzați de crime de război se află în Rusia”.

Cu toate acestea, potrivit informațiilor transmise de oficiali ucraineni, sângeroasa Brigadă 64 de infanterie motorizată s-a întors acum în Ucraina, după ce s-a mutat la est, la Izium, în prima linie a bătăliei pentru regiunea Donbas. Potrivit rapoartelor apărute, Brigadă 64 de infanterie motorizată a suferit pierderi grele până acum.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult