Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei crede că alianțele post-sovietice sunt în pericol: ”Obiectivul Occidentului este transformarea Eurasiei într-un punct fierbinte al conflictului”

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei crede că alianțele post-sovietice sunt în pericol: ”Obiectivul Occidentului este transformarea Eurasiei într-un punct fierbinte al conflictului”
Publicat: 17/06/2022, 15:39

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), Comunitatea Statelor Independente (CSI) și Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) ar fi în pericol, a declarat Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, cel care este considerat și un fel de ”eminență cenușie” a Kremlinului.

Acuzația a fost lansată chiar în timpul unei reuniuni a CSTO, desfășurată în Armenia, iar Patrushev vede în SUA și aliații Occidentali un ”pericol” permanent.

Nu este pentru prima oară când ”mâna dreaptă” a lui Vladimir Putin îndreaptă un deget acuzator către Vest, încercând să creioneze, de fiecare dată, un ”scenariu” în care Occidentul ”lucrează” constant împotriva Federației Ruse.

”Considerăm o amenințare eforturile consistente depuse de SUA și aliații săi pentru a contracara alianțele post-sovietice”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

”State-marionetă sau colonii, acesta este obiectivul pe termen lung”

Așa cum se întâmplă de fiecare dată, nici Nikolai Patrushev nu pornește discuția de la ziua de 24 februarie, atunci când Federația Rusă a invadat Ucraina, considerând doar că țara condusă de Volodimir Zelenski este un ”stat-marionetă”.

(n.red. – Occidentul dorește) Transformarea Eurasiei într-un punct fierbinte al conflictului, o regiune de țări în război, precum Ucraina, de state-marionetă sau de colonii, (n.red. – acesta) este obiectivul pe termen lung al Occidentului”, a spus el.

Nikolay Patrushev a încercat să explice și în luna mai acuzațiile aduse țărilor occidentale, menționând că – după apariție unor noi centre de putere -, lumea a devenit din ce în ce mai instabilă ”din cauza reticenței anumitor țări de a-și pierde dominația geopolitică”.

”Aceste țări, sfidând interesele celorlalți, au distrus în mod intenționat sistemul de stabilitate internațională și au ignorat propunerile Rusiei de  garantare a securității”, a declarat Nikolai Patrushev, citat de TASS.

”Stabilitatea strategică a fost perturbată în Europa și Orientul Mijlociu și arhitectura securității din Regiunea Asia-Pacific a fost pusă în pericol. Războiul de sancțiuni împotriva Rusiei a destabilizat brusc situația economică din întreaga lume”

Nikolai Patrushev

Inginerul care a făcut carieră în serviciul de informații FSB, succesorul KGB-ului

Nikolai Patrushev este un inginer care – în anii `90 – a făcut carieră în serviciul de informații FSB, succesorul KGB-ului. Atunci când Vladimir Putin a devenit prim-ministru în 1999, Patrushev i-a succedat în funcția de director.

După preluarea mandatului, Patrushev a acordat un interviu cotidianului rus Komsomolskaya Pravda, declarând că serviciile de informații sunt, practic, ”noua aristocrație a Rusiei”.

Când a fost întrebat dacă toți acești spioni ar reprezenta o amenințare pe termen lung la adresa democrației, Patrushev a răspuns că acest tip de remarcă servește doar la ”știrbirea încrederii în noul guvern” (mai multe detalii AICI). Totuși, Patrushev este convins că Rusia ar avea nevoie în special de ”oameni duri”, capabili să facă față ”contradicțiilor și amenințărilor emergente”.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult