LIVE TEXT. Ziua 292 de război. Cartierul general al grupului de mercenari Wagner din Rusia, distrus de trupele ucrainene / Cadavrul unui tânăr din Zambia, mort pe frontul din Ucraina, a fost repatriat

LIVE TEXT. Ziua 292 de război. Cartierul general al grupului de mercenari Wagner din Rusia, distrus de trupele ucrainene / Cadavrul unui tânăr din Zambia, mort pe frontul din Ucraina, a fost repatriat
Cartierul general al Wagner din Lugansk, distrus de ucraineni / Sursa foto: Twitter Ukrainian News24
Publicat: 12/12/2022, 14:30
Actualizat: 13/12/2022, 13:09

Ziua 292 de război între Ucraina și Rusia. Forțele ucrainene au lovit un sediu din Luhansk al grupului de mercenari Wagner din Rusia, a anunțat guvernatorul provinciei din estul Ucrainei. Guvernatorul Serhiy Haidai a declarat că un hotel din localitatea Kadiivka, regiunea Luhansk, în care grupul se întâlnea, a fost lovit cu pierderi importante. Haidai a declarat că în atacul de la Kadiivka, Rusia a suferit „pierderi semnificative” și că se așteaptă ca „cel puțin 50%” din supraviețuitori să moară din cauza lipsei de tratament medical.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:40 – Cadavrul unui tânăr din Zambia, mort pe frontul din Ucraina, a fost repatriat

Cadavrul unui tânăr din Zambia, care a murit în timp ce lupta pentru ruși pe frontul din Ucraina, a fost repatriat. Este vorba despre un student care a fost recrutat de grupul Wagner în timp ce ispășea o pedeapsă pentru trafic de droguri într-o închisoare din Rusia, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Lemekhani Nyirenda a murit în luna septembrie, dar oficialii ruși au informat autoritățile zambiene abia luna trecută. Tânărul de 23 de ani, student la Institutul de Inginerie din Moscova, ispășea nouă ani de închisoare pentru o infracțiune legată de droguri. El a fost trimis pe linia frontului de către grupul de mercenari Wagner, care recruta prizonieri.

În septembrie, Evgheni Prigozhin, șeful grupului de mercenari, a fost filmat prezentând regulile de luptă, cum ar fi interzicerea dezertării sau a contactelor sexuale cu femeile ucrainene. Ulterior, prizonierilor li se ofereau cinci minute pentru a decide dacă doresc să se înroleze.

Corpul lui Nyirenda a ajuns în capitala Lusaka și a fost predat specialiștilor pentru examinare. Corpul va fi dat familiei pentru înmormântare după ce va fi finalizată autopsia. Familia a declarat pentru BBC că dorește ca cineva să fie tras la răspundere pentru moartea tânărului.

UPDATE ora 13:00 – Summit virtual al G7, luni, despre războiul din Ucraina

Liderii din G7 urmează să aibă luni un summit virtual despre invazia rusă din Ucraina şi consecinţele sale, a anunţat luni guvernul german, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Liderii a şapte ţări – SUA, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Canada şi Japonia – urmează să aibă acest summit online luni după-amiază.

Cancelarul german Olaf Scholz, care asigură în acest an preşedinţia G7, va susţine apoi o conferinţă de presă la Berlin, la ora 16.30 GMT.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat telefonic cu omologii săi american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron pentru a pregăti acest summit, precum şi o conferinţă în sprijinul Ucrainei care va fi organizată marţi la Paris.

Conform Palatului Elysee, „şefi de stat, şefi de guvern, miniştri” din 47 de ţări, dar şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vor participa la această conferinţă de susţinere.

UPDATE ora 11:45 – Ministrul Apărării din Ucraina: Contraofensiva ucraineană va fi reluată după înghețarea terenului

Contraofensiva ucraineană din sudul și estul țării va fi reluată după înghețarea terenului, a anunțat ministrul Apărării din Ucraina.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat duminică că forțele ucrainene vor relua „acțiunile active de contraofensivă” atunci când solul va îngheța și „va deveni mai sigur pentru o trecerea echipamentelor grele”. Anunțul a fost făcut la Odesa, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și ministrul Apărării din Suedia, Pal Jonson.

„Condițiile meteorologice, trecerea de la o toamnă uscată la o iarnă nu încă geroasă… am întâlnit ploaie și condiții foarte dificile pentru atacuri de ambele părți. Pentru că solul este umed, iar vehiculele pe roți pot trece cu greu. Cred că această scădere a activității se datorează condițiilor meteorologice. Prin urmare, vom profita de momentul în care terenul va deveni mai ferm. Sunt convins că vom continua contraatacurile noastre, campania de eliberare a teritoriilor noastre”, a declarat Reznikov, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Ministrul ucrainean a calificat planul Ucrainei drept „foarte simplu”.

„Este vorba de eliberarea tuturor teritoriilor ocupate temporar de Ucraina, așa cum erau în 1991, când granițele Ucrainei au fost recunoscute la nivel internațional”, a precizat demnitarul ucrainean.

UPDATE ora 09:30 – Biden i-a reafirmat lui Zelenski sprijinul său pentru Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi-a reafirmat duminică, în cursul unei discuţii telefonice cu omologul său Volodmir Zelenski, sprijinul pentru Ucraina, transmite luni AFP, citând un comunicat al Casei Albe.

Preşedintele Biden a subliniat ‘sprijinul continuu al Statelor Unite faţă de apărarea Ucrainei în timp ce Rusia îşi continuă atacurile împotriva infrastructurilor critice’ ale ţării, se spune în comunicat, citat de Agerpres.

Discuţia telefonică de duminică a avut loc într-un context în care forţele ruse vizează infrastructurile serviciilor publice de bază, provocând, printre altele, întreruperi de electricitate ce afectează milioane de oameni pe timp de iarnă.

Comunicatul Casei Albe subliniază ajutorul american promis Ucrainei: 53 milioane de dolari pentru infrastructura energetică, anunţaţi în noiembrie, şi un pachet de 275 milioane de dolari în muniţii şi echipamente, anunţat săptămâna trecută.

The New York Post anunță că ar fi fost victima unui atac cibernetic. Un angajat ar fi postat articole în care îndeamnă la asasinarea unor politicieni americani
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 08:30 – Un guvernator ucrainean anunță o lovitură asupra cartierului general al Wagner

Forțele ucrainene au lovit un sediu din Luhansk al grupului de mercenari Wagner din Rusia, a anunțat guvernatorul provinciei din estul Ucrainei, potrivit BBC.

Guvernatorul Serhiy Haidai a declarat că un hotel din localitatea Kadiivka, regiunea Luhansk, în care grupul se întâlnea, a fost lovit cu pierderi importante. Haidai a declarat că în atacul de la Kadiivka, Rusia a suferit „pierderi semnificative” și că se așteaptă ca „cel puțin 50%” din supraviețuitori să moară din cauza lipsei de tratament medical. Informația nu a putut fi verificată din surse independente, scrie Mediafax.

Wagner sunt mercenari sponsorizați de statul rus care acționează în Ucraina, potrivit experților occidentali. Compania militară privată, înființată de Evgheni Prigozhin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a fost acuzată în repetate rânduri de crime de război și de încălcări ale drepturilor omului. Unitățile Wagner au fost desfășurate anterior în Crimeea, Siria, Libia, Mali și Republica Centrafricană.

Lovitura asupra hotelului, în est, a avut loc în timpul unui weekend plin de evenimente. Luptele au făcut ravagii și în sudul Ucrainei, Rusia vizând Odesa, iar Ucraina a bombardat o țintă din orașul ocupat Melitopol.


UPDATE ora 07:00 – Volodimir Zelenski, discuție telefonică cu Emmanuel Macron și Recep Erdogan

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a transmis duminică seara ucrainenilor că urmează o săptămână foarte importantă pentru Ucraina şi de aceea a avut în cursul zilei convorbiri telefonice cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cu cel al Turciei, Recep Erdogan, urmând ca mai târziu în cursul serii să vorbească şi cu şeful Casei Albe, Joe Biden.

„Am vorbit astăzi cu preşedintele Macron. A fost o conversaţie destul de lungă – mai mult de o oră – şi una foarte semnificativă. Apărare, energie, economie, diplomaţie… Ne coordonăm paşii, ne pregătim pentru punerea în aplicare a formulei noastre de pace – domnul preşedinte Macron o susţine, iar acest lucru este foarte important pentru noi”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul video pe care îl transmite către ucraineni în fiecare seară.

„Astăzi am vorbit, de asemenea, cu preşedintele Turciei, Erdoğan. Ca întotdeauna, o conversaţie foarte la obiect. Despre ceva care este important nu numai pentru Ucraina şi Turcia, ci este cu adevărat de importanţă globală. Am discutat despre posibilităţile de extindere a coridorului nostru pentru export pe Marea Neagră. I-am mulţumit pentru susţinerea iniţiativei noastre umanitare „Cereale din Ucraina”. Am convenit asupra unor măsuri comune importante pentru viitorul apropiat”, a spus Zelenski, fără a da alte detalii, notează News.ro.

Volodimir Zelenski a precizat că are programată mai târziu o conversaţie şi cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, iar detaliile şi rezultatele vor fi anunţate după încheierea convorbirii.

Preşedintele Volodimir Zelenski și preşedintele Franţei, Emmanuel Macron / Sursa foto: Profimedia
Preşedintele Volodimir Zelenski și preşedintele Franţei, Emmanuel Macron / Sursa foto: Profimedia

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 290 de război. ONU: Rusia încearcă să obțină rachete balistice din Iran / Vladimir Putin: Moscova ar putea lua în considerare un atac preventiv pentru a dezarma un inamic

Ziua 289 de război în Ucraina. Putin: Bombardamentele vor continua / Kremlin: Totul depinde de Zelenski

Ziua 288 de război: Bombele lansate de armata lui Vladimir Putin au ucis 10 persoane în estul Ucrainei. Volodimir Zelenski: „Un atac feroce și absolut calculat”

Ziua 287 de război: 14 drone iraniene, doborâte în Ucraina (sursa ucraineană) / SUA afirmă că nu au „permis” Ucrainei să lanseze atacuri în interiorul Rusiei

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Când vine vara în România? Meteorologii au făcut anunțul
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Armata Română a mobilizat soldații. Decizia luată de MApN
Eliminare neașteptată la Survivor All Stars. Întros din exil, Zanni a mai făcut o victimă
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Ce spune Alexandru Rafila despre bacteria nosocomială luată de Florin Piersic de la o branulă
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații