LIVE TEXT. Ziua 293 de război. Rusia pare că se află în situaţia în care este forţată să folosească bombe expirate, afirmă SUA / Volodimir Zelenski: Când se va termina războiul nu-mi doresc decât să văd marea şi să beau câteva beri

LIVE TEXT. Ziua 293 de război. Rusia pare că se află în situaţia în care este forţată să folosească bombe expirate, afirmă SUA / Volodimir Zelenski: Când se va termina războiul nu-mi doresc decât să văd marea şi să beau câteva beri
Foto caracter ilustrativ / Sursa FOTO: rawpixel.com
Publicat: 13/12/2022, 13:20
Actualizat: 19/12/2022, 10:24

Ziua 293 de război. Stocurile moderne de muniţie ale Moscovei „se epuizează rapid” şi riscă să nu dureze decât până la începutul anului 2023, dacă forţele ruse vor continua să bombardeze Ucraina în ritmul actual, a declarat reporterilor oficialul militar american, sub protecţia anonimatului.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00– Rusia respinge „propunerea de pace” lansată de Zelenski și spune că Ucraina trebuie să accepte noile „realități”

Rusia a respins marți o propunere de pace în trei pași a președintelui ucrainean, transmite, marți, Sky News.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Ucraina trebuie să accepte noile „realități”, inclusiv capturarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene.

Anterior, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus o încetare a ostilităților de Crăciun. Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, a spus liderul Ucrainei.

UPDATE ora 13:00 – Volodimir Zelenski: Când se va termina războiul nu-mi doresc decât să văd marea şi să beau câteva beri

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut într-un interviu că încă nu se îndeamnă să se gândească la ce va fi după terminarea războiului, dar că i-ar plăcea să meargă la mare şi să bea câteva beri, transmite marţi EFE.

Într-un interviu acordat din Kiev jurnalistului american David Letterman şi care a fost filmat într-o staţie de metrou din capitala ucraineană, Zelenski a vorbit despre războiul din ţara sa şi despre suferinţa cetăţenilor ucraineni de la invazia rusă din 24 februarie.

Când Letterman l-a întrebat despre viitorul său şi despre viitorul Ucrainei, liderul de la Kiev a răspuns că, cel mai probabil, ”voi continua să fiu preşedinte, deşi, sincer, nu mă gândesc la ce va veni după, nu sunt pregătit încă”, scrie Agerpres.

”Dar mi-ar plăcea să merg la mare, serios, mi-e dor să văd marea şi să beau câteva beri”, i-a mărturisit Zelenski ziaristului american în interviu, difuzat pe Netflix, într-o serie numită ”Următorul meu invitat nu are nevoie de prezentare: cu David Letterman şi Volodimir Zelenski”.

Zelenski va publica o carte cu discursurile ținute în timpul războiului
Volodimir Zelenski / Sursa FOTO: ceeep.mil.pe

UDPATE ora 12:00 – Peter Szijjarto: „Ucraina a respins ajutorul financiar bilateral oferit de Ungaria”

La Bruxelles, ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a declarat că Ucraina a respins ajutorul financiar bilateral oferit de Ungaria. Anterior, Ungaria s-a opus prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană.

Ministrul de Externe ungar a declarat că Ucraina nu doreşte alte opţiuni.

Citește mai mult…

Sursă Foto – PSnews.ro

UPDATE ora 10:00 – Ucrainenii propun o încetare a ostilităților de Crăciun

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus o încetare a ostilităților de Crăciun. Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, a spus liderul Ucrainei.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina oferă o soluție de pace înainte de Crăciun.

„Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat. Foarte curând vom avea sărbători, miliarde de oameni sărbătoresc Crăciunul”, a spus Zelenski, citat de Mediafax.

În viziunea liderului ucrainean, rușii ar trebui să facă primul pas prin retragerea militarilor de pe linia frontului.

„Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune. Dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităților”, a precizat Zelenski.

Rușii au anunțat de mai multe ori că orice negociere pentru pace presupune renunțarea Ucrainei la teritoriile anexate de Rusia în ultimele luni.

UPDATE ora 09:00 – Muncitorii ucraineni cu înaltă calificare ar putea ocupa mii de locuri de muncă vacante în industria de armament a Cehiei

Muncitorii ucraineni cu înaltă calificare ar putea ocupa mii de locuri de muncă vacante în industria de armament a Cehiei, pentru a contribui la satisfacerea cererii declanşate de războiul din Ucraina, a declarat luni un oficial ceh al apărării, citat de Reuters.

Republica Cehă a fost unul dintre cei mai importanţi furnizori de arme pentru Kiev, printre aliaţii NATO, de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Livrările, totuşi, au epuizat grav stocurile, iar oficialii au avertizat că ar putea dura ani de zile până la refacerea acestora, scrie News.ro.

UPDATE ora 08:00 – Olanda este dispusă să găzduiască un tribunal special pentru invazia Rusiei în Ucraina

Olanda ar fi dispusă să găzduiască un nou tribunal, susţinut de ONU, pentru a judeca invazia Rusiei în Ucraina, a declarat luni ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, citat de Reuters.

Împreună cu UE, Olanda ar căuta sprijin internaţional şi finanţare pentru tribunal, a declarat Hoekstra, adăugând că noua instanţă nu ar trebui să interfereze cu activitatea Curţii Penale Internaţionale (CPI), care este găzduită tot în Olanda.

Luna trecută, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că un nou tribunal cu un sprijin internaţional larg ar fi necesar pentru a se asigura că invazia Rusiei, descrisă ca fiind o „crimă de agresiune”, nu va rămâne nepedepsită, scrie HotNews.

UPDATE ora 07:00 – Rusia pare să folosească bombe expirate (Pentagonul)

Rusia pare că se află în situaţia în care este forţată să folosească bombe expirate pe măsură ce stocurile sale de muniţii scad după mai bine de nouă luni de război în Ucraina, a declarat luni un înalt oficial militar american, transmite AFP.

Stocurile moderne de muniţie ale Moscovei „se epuizează rapid” şi riscă să nu dureze decât până la începutul anului 2023, dacă forţele ruse vor continua să bombardeze Ucraina în ritmul actual, a declarat reporterilor oficialul militar american, sub protecţia anonimatului.

Este „probabil ceea ce îi determină să folosească bombe pe care le-am considera expirate”, a adăugat el.”Cu alte cuvinte, încărcăm bomba şi ţinem pumnii în speranţa că va zbura sau că va exploda la aterizare”.

Luna trecută, secretarul american al Apărării a menţionat problemele legate de stocurile de muniţie cu care se confruntă forţele ruse, pe care le-a pus pe seama problemelor logistice ale Moscovei şi a loviturilor forţelor ucrainene asupra depozitelor de muniţii ruseşti, notează Agerpres.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 292 de război. Cartierul general al grupului de mercenari Wagner din Rusia, distrus de trupele ucrainene / Cadavrul unui tânăr din Zambia, mort pe frontul din Ucraina, a fost repatriat

Ziua 290 de război. ONU: Rusia încearcă să obțină rachete balistice din Iran / Vladimir Putin: Moscova ar putea lua în considerare un atac preventiv pentru a dezarma un inamic

Ziua 289 de război în Ucraina. Putin: Bombardamentele vor continua / Kremlin: Totul depinde de Zelenski

Ziua 288 de război: Bombele lansate de armata lui Vladimir Putin au ucis 10 persoane în estul Ucrainei. Volodimir Zelenski: „Un atac feroce și absolut calculat”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai