Bill Gates anunță „un scenariu înfricoșător”: „Există o șansă de 50% să avem o nouă pandemie în următorii 20 de ani. Ar putea fi un virus creat de om, de un bioterorist”

Bill Gates anunță „un scenariu înfricoșător”: „Există o șansă de 50% să avem o nouă pandemie în următorii 20 de ani. Ar putea fi un virus creat de om, de un bioterorist”
Publicat: 30/05/2022, 14:58
Actualizat: 30/05/2022, 14:59

Bill Gates spune că „există o șansă de 50% să avem o nouă pandemie în următorii 20 de ani”, care ar putea porni de la un virus pe care îl cunoaștem deja.

„Ar putea fi o variantă de gripă, un alt tip de coronavirus... Asta ne-ar permite măcar să avem niște cunoștințe despre cum să obținem tratamente și vaccinuri foarte rapid. Dar ar putea fi și altceva. Ar putea fi un virus creat de om, de un bioterorist care l-a proiectat și l-a manipulat intenționat. Acesta este un scenariu foarte înfricoșător, deoarece ar putea încerca să-l răspândească în diferite locuri simultan”, a spus miliardarul, într-un interviu pentru publicația spaniolă El Diario”.

El spune, însă, că o nouă pandemie ar putea porni, cel mai probabil, din cauza schimbărilor climatice.

„Ar putea fi ceva care face un salt din lumea naturală. Populația umană crește și invadăm tot mai multe ecosisteme. De aceea calculez că există o șansă de 50% ca în următorii 20 de ani să avem o pandemie de origine naturală, ca o consecință a schimbărilor climatice”, a spus miliardarul.

Cum ne asigurăm că nu începe o altă pandemie

„Cred că trebuie să învățăm mai mult din toată această tragedie oribilă care a fost pandemia COVID-19 pentru a ne asigura că nu se va mai repeta. Costul uman, în decese, a fost cel al unui război mondial. Și trebuie să vorbim despre tot ce am greșit, despre instrumentele de care avem nevoie pentru viitor și despre cum să nu lăsăm garda jos.

Analogia care îmi place cel mai mult să o fac este cea a pompierilor: pentru a preveni incendiile, avem pompieri cu normă întreagă. Se antrenează, se pregătesc, își iau munca în serios. Din păcate, trebuie să punem pandemiile pe lista lucrurilor pentru care un guvern trebuie să fie pregătit dacă dorește să-și protejeze cetățenii”, a explicat fondatorul Microsoft, în interviul citat anterior.

Bill Gates / Sursă Foto: Shutterstock – Ilustrativ

Bill Gates, despre variola maimuței

În același context, el a spus că nu este îngrijorat de variola maimuței, afirmând că „sunt foarte puține șanse ca această să devină mai răspândită”.

„Dar este fantastic că suntem în alertă. Dacă nu ar fi pandemia de coronavirus, variola maimuțelor nici măcar nu ar fi la știri. Și asta e bine”, a adăugat sursa citată.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult