Medic oncolog, despre problemele de sănătate ale copiilor: Ne confruntăm cu anemii atât de severe, de parcă am fi în vremuri de foamete şi de război. Părinții nu mai țin cont de sfaturile specialiștilor

Medic oncolog, despre problemele de sănătate ale copiilor: Ne confruntăm cu anemii atât de severe, de parcă am fi în vremuri de foamete şi de război. Părinții nu mai țin cont de sfaturile specialiștilor
Medic oncolog, despre problemele de sănătate ale copiilor: Ne confruntăm cu anemii atât de severe, de parcă am fi în vremuri de foamete şi de război. Părinții nu mai țin cont de sfaturile specialiștilor
Publicat: 01/08/2020, 22:03

Medicul Smaranda Arghirescu, şef de secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu“ din Timişoara, a vorbit despre greșelile pe care le fac părinții din România în legătură cu sănătatea copiilor lor.

În cadrul unui interviu acordat pentru Adevărul, medicul a explicat că cele mai frecvente greșeli făcute de părinți apar din cauza faptului că aceștia preferă să se documenteze pe internet, în loc să ceară sfaturile specialiștilor.

Arghirescu a atras atenția că din cauza alimentației nesănătoase, mai ales în primii ani de viață, mulți copii ajung la spital cu anemii severe.

„Dacă mă refer la hematologia pediatrică, în ultimii doi ani şi jumătate ne-am confruntat cu nişte anemii atât de severe, parcă am fi în vremuri de foamete şi de război. Sunt anemii carenţiale extrem de severe. Un copil mic are hemoglobina undeva la 10-11 g/100 şi vin copii cu 3-4g/100 extrem de frecvent. Cauza aici în primul rând este faptul că tradiţiile acelea de la sat nu se mai păstrează. Întodeauna familiile cu mulţi membri, nevoiaşe, în vremuri în care nu exista asemenea bunăstare, lăsa bucăţica cea mai bună copilului, acum se pare că lumea nu mai ascultă nici de bătrâni. Toată lumea se informează de pe interent, mai exact dezinformează, din diverse grupuri.

Faptul că sunt extrem de multe operaţii de cezariană la naştere este în detrimentul copiilor, faptul că mamele nu mai alăptează şi nici nu se străduiesc să o facă şi trec foarte repede la lapte praf este de asemenea în detrimentul copiilor. Diversificarea se face foarte prost. În loc să îi dăm copilului ceea ce îi trebuie la această vârstă nu cunoaştem noţiunile, nici medicii de familie, care nu mai sunt pediatri, sunt generalişti, nu le cunosc, poate nici nu îşi fac suficient timp să discute cu aceste mămici influenţate de internet. Nu mai este la modă să te duci la medic şi să întrebi: Ce îi dau copilului? Cum îi dau, când îi dau? Ne orientăm de pe diverse grupuri de pe internet, ceea ce este o mare gafă”, a spus specialistul.

Smaranda Arghirescu: Apar din ce în ce mai multe cazuri de cancere care nu erau întâlnite până acum la copii

Arghirescu a explicat și că, în ultima perioadă, medicii se confruntă cu cazuri atipice în rândul copiilor. Astfel, din ce în ce mai mulți copii sunt acum diagnosticați cu anumite tipuri de cancer care sunt în general considerate specifice altor grupe de vârstă.

„În ultima perioadă, făcând abstracţie de pandemie, că nu are nicio legătură cu asta, am avut tot feluri de cazuri noi din ce în ce mai atipice, din ce în ce mai ciudate. Sunt multe cazuri noi la vârstă mică, nou-născuţi, sugari mici, ceea ce în anii anteriori parcă nu era aşa. Mă refer la forme de cancer care nu sunt întâlnite la această vârstă şi mă refer la vârste mult prea mici pentru aceste forme de cancer. În literatură, pe primele locuri se situează tumorile cerebrale, leucemiile, limfoamele şi apoi toate celelalte forme de cancer. În ultima vreme, nu tumorile, nu limfoanele, nu leucemiile sunt pe primul loc, ci o serie de cancere rare ale copilului, sarcoame foarte multe, sunt nişte tumori solide extrem de agresive. E o răsturnare de situaţie, cel puţin în ceea ce priveşte cazurile care ne vin nouă. Nu aş putea să fac o statistică la nivel naţional”, spune medicul.

Ea a mai explicat că părinții au tendința să le ofere anumite alimente copiilor fără să se asigure că acestea sunt într-adevăr recomandate pentru aceștia, preferând să caute informații doar pe internet.

Am zeci de exemple în care copilul în loc să primească de mâncare ceea ce trebuie să primească primeşte mango, avocado, rodie. Credem că aceste alimente, care au beneficiile lor la o anumită vârstă, sunt cele care ne ghidează creşterea şi dezvoltarea în mica copilărie. Nu este aşa. Din cauza acestei politici a internetului, a supermarketurilor de a aduce tot felul de produse exotice mămicile cumpără şi au senzaţia că aceasta este cheia de boltă în dezvoltarea copilului. Greşelile alimentare din copilărie sunt cele care generează aceste anemii. Este la modă laptele de capră. O fi bun laptele de capră din punctul de vedere al adultului, dar pentru copii generează cele mai severe anemii”, a spus Smaranda Arghirescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Momente de neratat cu divele din România! Au căscat gura maaare, maaaare
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie de ultimă oră pentru cei care au TELEFOANE mobile. Noua regulă va fi OBLIGATORIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu