Ministrul Sănătății, după ce în România au fost diagnosticate trei cazuri de „variola maimuței”: Singura metodă infailibilă de prevenire este abstinența

Ministrul Sănătății, după ce în România au fost diagnosticate trei cazuri de „variola maimuței”: Singura metodă infailibilă de prevenire este abstinența
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 16/06/2022, 08:55

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, în contextul în care trei cazuri de variolă a maimuței au fost diagnosticate în România, că „singura metodă infailibilă de prevenire este abstinența”, având în vedere că boala se transmite și prin contact sexual.

El a vorbit și despre posibilele sancțiuni pe care ar trebui să le primească pacienții diagnosticați cu boala care au refuzat să spună cu cine au intrat în contact.

„Trebuie judecat de la caz la caz. În măsura în care timpul dovedeşte că nu apar cazuri noi în legătură cu acea persoană care a refuzat să facă orice fel de declaraţie, în mod evident nu ai niciun fel de motiv să consideri că ar trebui să fie sancţionat” a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Primul român care a fost depistat cu variola maimuței a refuzat să ofere detalii despre persoanele cu care a intrat în contact. Poliția a deschis un dosar penal.

„Dacă apar cazuri secundare şi se favorizează transmiterea unei boli infecţioase, ştiţi bine că există o legislaţie în acest domeniu”, a precizat el.

Variola maimuței
Sursa foto: Shutterstock

„Singura metodă infailibilă  de prevenție este abstinenţa”

„Se pot identifica membrii de familie ai persoanei respective. Pentru că acest contact apropiat, nu trebuie să vă gândiţi neapărat la relaţii sexuale, poate să fie vorba de o convieţuire cu membrii de familie şi ei trebuie ţinuţi sub observaţie”, a mai spus Rafila.

Pentru că boala se transmite şi prin contact sexual, specialiștii recomandă abstinenţa.

„Prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă. Să ştiţi că singura metodă infailibilă este abstinenţa. Aşa este, aşa scrie în literatură şi vă reproduc din literatura de specialitate”, a conchis ministrul Sănătăţii, citat de Observator.

Până acum, în România, au fost confirmați cu această boală trei pacienți din București. E vorba de trei bărbați cu vârste cuprinse între 26 și 32 de ani și, în cazul tuturor, starea de sănătate este bună.

Citește și:

Alexandru Rafila, după apariția celui de-al treilea caz de variola maimuței: „Nu vă gândiți la izolete sau la lucruri de genul acesta”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase