Nicio mâncare nu este sănătoasă. Nici măcar salata

Redactor:
Diana Bahrin
Nicio mâncare nu este sănătoasă. Nici măcar salata
Ni se spune din toate părțile, de la doctori și nutriționiști la reviste culinare și ziare, să mâncăm mâncare sănătoasă. Luăm drept adevăr universal că o salată este sănătoasă și că o porție de cartofi prăjiți nu este.

„Sănătos” este un cuvânt „falimentar”, avertizează Roxanne Sukol, specialist în medicină preventivă la Clinica Cleveland și autodidact în ceea ce privește nutriția.

Salatele pe care ne place să le lăudăm nu sunt „sănătoase”, ci hrănitoare. Problema ține de denumire, mâncarea aducându-ne nutrienții necesari pentru a fi sănătoși, însă dacă am mânca doar salată, de exemplu, ne-am îmbolnăvi. Astfel de denumiri ne arată doar cu ce ar trebui să începem.

„Mâncarea noastră nu este sănătoasă. Noi suntem sănătoși. Mâncarea noastră este hrănitoare.Țin foarte mult la cuvinte. Cuvintele reprezintă cheia necesară oamenilor pentru a-și da seama ce ar trebui să mănânce. Toată lumea este confuză”, spune Roxanne Sukol.

Anul trecut, FDA a trimis o notificare producătorului de batoare Kind prin care îl anunță că folosirea cuvântului sănătos pe ambalaj nu este potrivită din cauza grăsimilor conținute de produsul acestora. Kind a raspuns printr-o petiție făcută de cetățeni pentru reevaluarea felului în care este definit cuvântul „sănătos”.

Să luăm exemplul proteinelor, un cuvânt pe care credem că îl cunoaștem. Știm despre proteine că sunt bune, ajutând la întărirea masei musculare. Acesta este motivul pentru care „shake-urile de proteine” formează o afacere de miliarde de dolari. În schimb, jumările de porc nu sunt văzute cu ochi buni pentru că ne gândim că acestea sunt foarte grase, însă pe lângă stratul de grăsime, acestea sunt o sursă la fel de bună ca oricare alta de proteine.

Rafinat sau purificat, însemnând fără impurități, este un alt cuvânt care naște confuzii. Rafinarea grâului, de exemplu, duce la eliminarea fibrelor, fierului și a vitaminelor care fac grâul hrănitor și bun pentru organism. Din acest motiv, rezultatul trebuie îmbogățit. Astfel, companiile adaugă fierul pe care l-au eliminat prin procesul de rafinare, dar nu în cantitatea necesară, spune Sukol.

Ceea ce nu știm, adaugă Sukol, este că aceste completări, combinate cu lipsa fibrelor, ne vor afecta metabolismul pe termen lung, scrie Washington Post.

Concluzia ar că vor fi sănătoși dacă vom mânca mâncare nutritivă, în cantitățile potrivite, însă nu ar trebui să ne bazăm doar pe anumite super alimente să facă totul în locul nostru. Alegerile noastre determină dacă ceea ce mâncăm este cu adevărat sănătos sau ajungem să ne facem mai mult rău crezând că mâncăm ceea ce trebuie.

Inchide