Pastila anti-COVID-19 dezvoltată de Pfizer, autorizată de urgență în SUA. Reduce cu aproape 90% riscul de spitalizare și deces

Pastila anti-COVID-19 dezvoltată de Pfizer, autorizată de urgență în SUA. Reduce cu aproape 90% riscul de spitalizare și deces
Pastila anti-covid PAXLOVID (Sursa - caracter ilustrativ: Profimedia)
Publicat: 23/12/2021, 09:14

SUA au autorizat pastila anti-COVID-19, devoltată de Pfizer, Paxlovid. Pilula este destinată persoanelor cu vârsta peste 12 ani și este primul tratament care poate fi luat la domiciliu. 

Datele din studiul clinic al Pfizer au arătat că tratamentul antiviral, Paxlovid, a fost eficient în proporție de 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat de îmbolnăvire severă.

Datele recente de laborator sugerează că medicamentul este eficient și împotriva Omicron, a transmis Pfizer, citat de Reuters.

„Această autorizație oferă un nou instrument de combatere a COVID-19 într-un moment crucial al pandemiei, pe măsură ce apar noi variante și promite să facă tratamentul antiviral mai accesibil pacienților care prezintă un risc ridicat de devoltare a unei forme grave de COVID-19”, a declarat Patrizia Cavazzoni, director al Centrului de Evaluare și Cercetare a Medicamentului al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Pfizer a anunțat că este gata să înceapă livrarea imediată în SUA a tratamentului.

Decizia agenției americane vine în contextul în care țara se confruntă cu o creștere a cazurilor de COVID-19, determinată de varianta Omicron.

Medicamentul, autorizat de urgență

Agenția a declarat că a autorizat medicamentul în regim de urgență pentru tratarea formelor ușoare până la moderate ale bolii, pentru adulți și copii cu vârsta de peste 12 ani, care prezintă un risc ridicat de dezvoltarea a unei forme grave de COVID-19.

Medicamentul este disponibil numai pe bază de rețetă și ar trebui administrat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de cinci zile de la debutul simptomelor, a spus agenția. Pastilele trebuie luate la 12 ore timp de cinci zile.

O pastilă similară, dezvoltată de Merck & Co (MRK.N), care este în curs de analiză de către FDA, a arătat o eficacitate mai scăzută în comparație cu tratamentul Pfizer. Medicamentul Merck, Molnupiravir, a redus cu aproximativ 30% numărul de spitalizări și decese, comform datelor care au reieșit din studiul său clinic efectuat pe pacienți care aveau un risc ridicat de devoltare a formelor severe ale bolii.

Marea Britanie, prima țară din lume care a aprobat pastila anti-COVID-19

Marea Britanie a fost prima țară din lume care a aprobat pastila anti-COVID-19, creată de Merck, în noiembrie 2021.

Medicamentul folosit în Marea Britanie se numește Lagevrio și, conform unui studiu clinic, acesta reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu această boală.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult