Orban: Ministerul Sănătății va rezilia contractul cu câștigătorul licitației, dacă nu vine luni cu măștile pentru persoanele vulnerabile

Orban: Ministerul Sănătății va rezilia contractul cu câștigătorul licitației, dacă nu vine luni cu măștile pentru persoanele vulnerabile
Publicat: 23/08/2020, 16:38

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, la Gorj, că are convingerea că Ministerul Sănătății va finaliza licitația pentru măști detinate persoanelor vulnerabile și că, dacă firma câștigătoare nu le va livra luni, va rezilia contractul cu aceasta.

Ludovic Orban a delarat, duminică, în cadrul unei declarații de presă la Gorj, că licitația derulată de Ministerul Sănătății pentru achiziția de măști de protecție destinată persoanelor din categoriile vulnerabile „arată vulnerabilitățile în materie de derulare a achizițiilor publice”.

Despre mega-licitația pentru cele 115 milioane de măști organizată de Ministerul Sănătății GÂNDUL.RO a dezvăluit ÎN PREMIERĂ faptul că firma declarată câștigătoare întârzie să-și asume angajamentele contractuale. Reporterii GÂNDUL.RO au arătat că beneficiara contractului – NAGUMA MEDICAL SUPPLY – nu a depus garanția de execuție nici în ultima zi pe care o avea la dispoziție, după trecerea a 20 de zile de la semnarea contractului. Fără această garanție, nici livrarea efectivă a măștilor nu a început, deși primul lot de măști ar fi trebuit să ajungă la DSP-uri încă de marți, 18 august.

„Câștigătorul licitației nu a depus în termenul legal de 5 zile, crezând că beneficiază de clauza de remediere”

„Licitația s-a derulat, a fost selectat câștigătorul, la cel mai mic preț. Câștigătorul s-a angajat să livreze în termen de 7 zile, care a fost prevăzut în lictație. După ce a fost declarat câștigătorul, a fost contestată licitația, atât la CNCS, cât și în instanță. Au depus contestații trei firme. Sigur, că au fost respinse contestațiile. După ce s-a semnat contractul-cadru cu toți participanții la licitație s-a trecut la semnarea contractului subsecvent cu câștigătorul licitației. Câștigătorul licitației avea obligația ca în termen de 5 zile să depună scrisoarea de garanție, urmând să înceapă cele șapte zile de derulare a contractului. Suntem în situația în care câștigătorul licitației nu a depus în termenul legal de 5 zile, crezând că beneficiază de clauza de remediere, care este inclusă în contractul respectiv”, a mai spus șeful Guvernului.

„Săptămâna următoare urmează ca Ministerul Sănătății să ia o decizie, care e foarte clară: rezilierea contractului, în cazul în care luni nu vin cu măștile cei care au câștigat licitația, și trecerea la firma de pe locul doi pentru a livra măștile care sunt prevăzute în contract”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat cine crede că este de vină pentru această situație, premierul a răspuns: „Faza de grăbire a lucrurilor a fost în pregătirea licitației. Ulterior am solicitat CNCS să trateze cu celeritate această speță, contestație, a tratat-o cu celeritate și a rezolvat. Problema e că în generla contestațiile se depun la termenul celor 10 zile de după adjudecare sau de după apariția unei decizii. Adică s-a folosit la maxim de licitație. Am convingerea că Ministerul Sănătății va finaliza licitația și că măștile vor ajunge la persoanele vulnerabile pentru care am prevăzut banii respectivi și am alocat bani din Fondul de rezervă al Guvernului”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Recalcularea pensiilor. Șeful Casei de Pensii prezintă ultimele noutăți
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii