Sondaj: Angajații nu sunt pregătiți să renunțe la munca remote. Ce beneficii inedite cer angajatorilor pentru a se întoarce la birou

Sondaj: Angajații nu sunt pregătiți să renunțe la munca remote. Ce beneficii inedite cer angajatorilor pentru a se întoarce la birou
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 10/08/2022, 15:20
Actualizat: 10/08/2022, 15:23

Prânzul gratuit, spațiul de lucru izolat și cafeaua de specialitate sunt câteva dintre beneficii „altfel” cerute de angajați pentru a reveni la lucru la birou, chiar la câteva luni după ridicarea stării de alertă în România.

Munca de acasă este încă preferată de unii români, la cinci luni de la ridicarea restricțiilor anti-Covid, mai ales că îngrijorările privind răspândirea virusului prind din nou contur și au așteptări tot mai mari de la angajatori privind beneficiile pe care le acordă pentru a-i convinge să se întoarcă la birou, arată un sondaj dat publicității de una dintre cele mai mari platforme de recrutare pe piața muncii.

Aproape un sfert (24%) dintre angajații chestionați spun că în prezent lucrează încă exclusiv de la distanță remote, alți 34% se împart între biroul de acasă și cel de la sediu și mai puțin de jumătate –  doar 42% – s-au întors complet la birou, arată sondajul realizat de platforma de recrutare BestJobs, unde sunt în orice moment peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.

Peste 10% vor să își aducă animalul de companie la birou

Deși activitatea de la distanță rămâne modul de lucru preferat printre respondenții sondajului BestJobs, 84% dintre ei spun că ar fi convinși să vină mai des la birou dacă angajatorul le-ar acorda beneficii care să le crescă gradul de confort la birou și să-i facă să se simtă ca acasă.

Pe lista beneficiilor „altfel” care, după cum cred angajații, ar face mersul la birou mai atractiv se numără mâncarea sau gustările gratuite (44%), un design al biroului care să permită distanțarea de colegi (31%) și care să includă mai multe zone verzi (31%), un spațiu de relaxare (29%), o atmosferă plăcută de lucru în colectiv (27%) și, nu în ultimul rând, acces nelimitat la fructe și cafea de specialitate (21%).

Sunt destul de mulți – 13% – care spun că ar fi mai plăcut să meargă la birou dacă angajatorul le-ar permite să își aducă animalul de companie la job, mai arată sondajul BestJobs.

„Modul de lucru remote, în contextul pandemiei, a influențat cel mai mult felul în care angajații se raportează la birou. Acum, pe lângă beneficiile clasice pe care le preferă, precum tichetele de masă și asigurările de sănătate, candidații, mai ales cei obișnuiți cu lucrul de acasă, vor să regăsească și în spațiul de lucru facilitățile pe care le aveau în propriul cămin. Tocmai de aceea, regăsim pe lista de dorințe lucruri ca acces la fructe și cafea de specialitate, mâncare și gustări sau chiar posibilitatea de a veni la job cu animalul de companie. Accentul cade pe tot mai multă flexibilitate din partea angajatorilor, care se văd nevoiți acum să devină tot mai creativi privind beneficiile pe care le acordă pentru a-și ține echipele fericite la birou”,  spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Cele mai răspândite beneficii acordate de companii, atât echipelor existente, cât și pentru pozițiile pentru care recrutează în prezent prin platforma BestJobs, rămân în continuare: bonurile de masă, cursurile de specialitate și abonamentele sau asigurările private de sănătate. Pe listă se adaugă și bonusuri de performanță sau pentru vacanță, programe de dezvoltare personală și de creștere a coeziunii echipei, cafea la birou, program flexibil, decontare a transportului sau zile suplimentare de concediu de odihnă, potrivit datelor din platforma BestJobs.

Coform datelor agregate de platformă, 60% din respondenți spun că și-ar dori ca angajatorul să se preocupe de crearea unui mediu de lucru cât mai plăcut, inclusiv prin oferirea facilităților preferate de angajați, iar aproape 14% consideră că angajatorul ar trebui să le dea libertatea să-și personalizeze spațiul de lucru pentru a-l face mai primitor și mai confortabil.

Mai puțin de jumătate dintre angajați se bucură în prezent de facilități extra la actualul job, cum ar fi să aibă spații verzi în birou (21%), o sală de relaxare (10%), acces la mâncare și gustări gratuite (9%) sau la băuturi răcoritoare (7%).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
Îl recunoști?! Cine este cerșetorul din imagine, de fapt? Cândva, era un artist îndrăgit de...
FOTO. Claudia, cea mai sexy arbitră din lume! Cum arată tânăra
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
Scandal uriaș la vârful lumii interlope din București. Soția unui mafiot celebru, filmată pe ascuns...
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Cursă terminată pe patul de spital, în Târgu Jiu. Doi tineri, în stare gravă după...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Tragedie la Institutul de Urgență “C.C Iliescu”. Un medic și-ar fi pus capăt zilelor în...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Decizie radicală. Ministrul german al Transporturilor ameninţă că va interzice circulaţia cu maşina în weekenduri...
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
A murit marele actor al României. Nu ne-ar ajunge 10 vieți să-ți mulțumim
Un mare jurnalist român, moarte controversată. Care a fost varianta oficială
Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii a trecut printr-o transformare. Cum arată acum, după o...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Piotr Ilici Ceaikovski, cel mai popular compozitor rus din istorie. Autorul operelor „Frumoasa din pădurea...