A murit Jiri Menzel, regizor premiat cu Oscar. Ce spunea cineastul într-un interviu acordat Gândul: „În ’68 l-am iubit pe Ceaușescu”

Redactor:
Mihai Georgescu
A murit Jiri Menzel, regizor premiat cu Oscar. Ce spunea cineastul într-un interviu acordat Gândul: „În ’68 l-am iubit pe Ceaușescu”
A murit Jiri Menzel, regizor premiat cu Oscar. Ce spunea cineastul într-un interviu-eveniment din 2012, acordat lui CTP: „În ’68 l-am iubit pe Ceaușescu” / Mediafax FOTO, Victor Ciupuliga

Regizorul ceh Jiri Menzel, premiat cu Oscar, a trecut în neființă la vârsta de 82 de ani, după ce s-a luptat cu probleme grave de sănătate, a anunțat soția sa, Olga Menzelova. În 2012, celebrul cineast i-a acordat un interviu gazetarului Cristian Tudor Popescu.

Menzel a câștigat în 1967 premiul Academiei Americane de Film pentru cel mai bun film străin cu „Trenuri bine păzite”, o dramă care se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Mediafax.

Născut la 23 februarie 1938, Jiri Menzel a studiat regia de film la Praga, absolvind în 1962. În anii ’60, a fost una dintre figurile de frunte ale noului val al cinematografiei cehoslovace, alături de un alt câştigător al premiului Oscar, celebrul și controversatul Milos Forman.

„Closely Watched Trains”, un film clasic

„Closely Watched Trains”, bazat pe un roman al scriitorului ceh Bohumil Hrabal, a fost primul lungmetraj al lui Menzel.

Jiri Menzel a câştigat şi Ursul de Aur la festivalul internaţional de film din Berlin în 1990.

Menzel a fost, dincolo de cinematografie, un regizor de teatru prolific, precum şi actor şi scriitor, şi a primit titlul francez de Cavaler al Artelor şi Literelor.

Jiri Menzel, în conversație cu CTP

În 2012, cineastul i-a acordat un amplu interviu gazetarului Cristian Tudor Popescu.

Jiri Menzel și-a reamintit de momentele din 1968, când tancurile rusești puneau capăt mișcării de reformă din Cehia, iar Nicolae Ceaușescu vizita Praga în semn de susținere a regimului lui Alexander Dubaek.

„În acele momente, în care eram amenințați de ruși și Ceaușescu a venit în vizită la Praga, îl iubeam. Acum știu adevărul și știu că s-a purtat mai rău decât comuniștii noștri. Imaginea mea de acum asupra lui Ceaușescu nu este una bună, dar atunci l-am văzut doar ca o persoană care s-a pus contra lui Brejnev, a povestit Jiri Menzel.

Regizorul ceh a lămurit și fenomenul unic petrecut în Cehia, după 1989. Față de celelalte țări din blocul comunist, Cehia s-a distanțat în loc să se apropie de religie.

„Cehia are un motiv istoric. Nouă ne-a fost impusă credința catolică, dar nu a fost aproape de sufletul nostru. Pentru că ne-a fost impusă, am avut mereu o atitudine laxă față de religie”, aspus Jiri Menzel, continuând să arate felul în care diferitele confesiuni creștine modelează dezvoltarea unui popor.

„Catolicii au avut noroc cu mișcările protestante. Protestanțiiau învățat să fie independenți, catolicii nu chiar în așa mare măsură. De aceea, dacă treceți din Germania protestantă în Franța catolică, veți vedea că ați trecut dintr-o țară curată și civilizată într-una haotică. De asemenea, în țările scandinave,care sunt protestante, corupția este la cel mai mic nivel, în timp ce, dacă ne uităm la Italia catolică, avem parte de corupție generalizată”, a spus regizorul, trecând apoi la ortodoxism.

„Și mai rău este în țările ortodoxe. Nu e vorba nici măcar de corupție, e vorba de apatie. Apatie care a făcut ca rușii să accepte atât de ușor comunismul și biserica pravoslavnică să găsească imediat puncte comune cu puterea comunistă”, a spus Jiri Menzel, trecând apoi la descrierea mentalităților germanilor și a rușilor în prezent.

„După zeci de ani, deși nu mai trăiește niciun german implicatîn al Doilea Război Mondial, Germania tot mai plătește compensații evreilor, germanii încă își mai cer scuze, încă au mustrări de conștiință. Pentru rușii ortodocși, ce-a fost, a fost, așa a vrut Dumnezeu. Nu o să găsiți nicăieri un rus care să-și ceară scuze”.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Cum arată acum fosta soţie a lui Mădălin Ionescu! Îşi înnebuneşte admiratorii cu imagini...
Fetița care a uimit toți profesorii cu răspunsul ei. Cât fac 9 x 9? Vezi...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
România, amenințată direct de Moscova! Rușii se pregătesc de RĂZBOI în Marea Neagră
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
Fetița care a uimit toți profesorii cu răspunsul ei. Cât fac 9 x 9? Vezi...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Cea mai mare companie de taxi acuzată de focar de COVID19
Prima țară lovită de al treilea val al pandemiei de coronavirus. "Va fi o catastrofă"
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide