CIUDAT. Jurnalistul Dan Andronic: O anchetă care scotea la iveală contracte dubioase a dispărut de pe G4Media după ce autorul se semnase probabil din greșeală!

CIUDAT. Jurnalistul Dan Andronic: O anchetă care scotea la iveală contracte dubioase a dispărut de pe G4Media după ce autorul se semnase probabil din greșeală!
Jurnalistul Dan Andronic: O anchetă care scotea la iveală contracte dubioase a dispărut de pe G4Media după ce autorul se semnase probabil din greșeală! / Sursă FOTO: EVZ
Publicat: 24/05/2020, 10:44
Actualizat: 24/05/2020, 10:49

O nouă dispută are loc pe scena jurnalismului românesc după ce, potrivit jurnalistului Dan Andronic de la Evenimentul Zilei, Alex Costache postase pe G4Media sub pseudonimul Alin Ionescu o anchetă în care scotea la iveală contracte dubioase în valoare de 12 milioane de euro „cu firmele unui mogul media și ale denunțătorului Sorinei Pintea” pe care ulterior a șters-o. 

Jurnalistul Alex Costache, angajat și al TVR, se pare că postase ancheta sub pseudonimul de Alin Ionescu, însă în partea de jos a articolului rămăsese și numele lui real, potrivit lui Dan Andronic care scrie pentru EVZ  că „Jurnalistul TVR care este extrem de apropiat de DNA și care a fost implicat recent în ceea ce am denumit Rețeaua Deontologilor. Am urmarit un fir extrem de subțire și am ajuns la un rezultat. Interesant”.

CIUDAT. „A publica sau a nu publica?”

Inițial, ancheta lui Alex Costache, publicată sub pseudonimul Alin Ionescu, fusese publicată în cursul zilei de 23 mai, cu titlul „Ministerul Transporturilor, contracte fără licitație în starea de urgență către o firmă exclusă pentru corupție de Banca Mondială și către firma foștilor parteneri de off-shore ai medicului Adrian Streinu Cercel și omului de afaceri Cristian Burci.”

Însă, în dimineața zilei de 24 mai, ancheta a fost repostată pe site-ul G4Media de către Alex Costache, care, de data aceasta, semnează cu numele real.

Prima anchetă dispare aproape fără urme

„În locul ei tronează o caricatură de dezvăluire de tipul activiștilor de partid din vremea lui Ceaușescu: Călători surprinși fără mască de protecţie şi vagoane pline la un tren Regio Sinaia-Bucureşti, deși masca este obligatorie / CFR Călători: Păstrarea distanţei sociale ţine de nivelul de conștiință al fiecărui călător. Repet, pe siteul G4 Media”, notează Dan Andronic.

„Ancheta fusese indexată. Apoi dispăruse”

De asemenea, acesta a scris și pe Facebook despre „descoperirea” neașteptată pe care o făcuse. Redăm postarea lui Dan Andronic:

„Cum dispar anchetele de pe siteul deontologilor… Citeam pe un agregator de știri ce a mai apărut. Deodată văd un titlul interesant.

Ministerul Transporturilor, contracte fără licitație în starea de urgență către o firmă exclusă pentru corupție de Banca Mondială și către firma foștilor parteneri de off-shore ai medicului Adrian Streinu Cercel și omului de afaceri Cristian Burci.

Semnat Alin Ionescu, pseudonim.

Dau click. Nimic. Pagina dispăruse de pe G4 Media. Caut în secțiunea de anchete a G4 Media. Nimic. Dau pe Google. Îmi dă un rezultat cert. Ancheta fusese indexată. Apoi dispăruse. E clar. I-au atacat trolii Kremlinului și le-au furat ancheta. Donați pentru jurnalism independent, ne îndeamnă G4 Media. Bine că nu iau bani de la Guvern, că dispăreau toate…

Era ștearsă de pe siteul G4 Media, de pe pagina de Facebook a G4 Media, iar la câteva minute după ce un cititor semnala că a rămas în cache, dispărea și de acolo”.

Ulterior, în dimineața zilei de 24 mai, ancheta a reapărut pe site-ul G4Media.

Ce relevă ancheta repostată a lui Alex Costache

Ministerul Transporturilor ar fi acordat contracte unei firme excluse pentru corupție de Banca Mondială și firmei foștilor parteneri de off-shore ai medicului Adrian Streinu Cercel și omului de afaceri Cristi Burci.

„Ministerul Transporturilor a atribuit, fără licitație, 3 contracte de tip acord-cadru (contracte de tip abonament), de până la aproape 12 milioane de euro, firmelor Tehnoplus Medical și Ducos Trading, ambele din București.

Tehnoplus este compania lui Octavian Niculescu, unul dintre denunțătorii Sorinei Pintea. Firma a fost exclusă de Banca Mondială de la contracte, în 2017, din cauza practicilor de corupție.

Ducos Trading este firma unor oameni de afaceri, foști parteneri de off-shore cu medicul Adrian Streinu Cercel și cu omul de afaceri Cristian Burci.

Ministerul Transporturilor a justificat încredințarea directă prin extrema urgență, generată de pandemia de coronavirus.

Potrivit datelor de la Registrul comerțului, firma este deținută de omul de afaceri Octavian Niculescu.

Pe 5 mai 2017, Banca Mondială a exclus de la contracte, pentru o perioadă de 2 ani, firma Tehnoplus Medical din cauza unor practici de corupție.

Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente. Aceste plăţi constituie o practică inacceptabilă, penalizată prin sistemul de sancţiuni al Grupului Banca Mondială, se arată în comunicatul Băncii Mondiale, se arată în comunicatul Băncii Mondiale”, notează Alex Costache.

Întreaga anchetă poate fi citită aici.

Cine este Alex Costache aka Alin Ionescu

GÂNDUL.RO a făcut în februarie 2020 o serie de dezvăluiri referitoare la rețelele de propagandă din presă care sunt coordonate de magistrați, oameni din servicii, asociații obscure sau oameni de afaceri, la conducerea marilor parchete din România ajunge doar cine trebuie.

GÂNDUL.RO a demarat o serie de investigații care a adus la lumină legăturile bolnăvicioase dintre magistrați, jurnaliști, ofițeri de informații, oameni de afaceri, politicieni, toți conlucrând în secret pentru a împinge la vârful instituțiilor din Ministerul Public oamenii doriți de sistem.

Unul dintre episoadele investigației noastre (îl puteți reciti AICI) a scos la suprafață faptul că Horațiu Radu și ceilalți magistrați din „tabăra” lui s-au folosit, ca de marionete, de anumiți jurnaliști, printre care și „Alin Ionescu” de la G4media. În realitate, acesta este doar un pseudonim al jurnalistului de la TVR, Alex Costache.

Între timp, tentativa acestei „tabere” de a pune monopol pe cele trei mari Parchete a eșuat, întrucât președintele Klaus Iohannis a avizat numirile în funcție ale celor trei procurori șefi. Postul ROMÂNIA TV a detonat” bomba – a difuzat filmări nocturne de la un șpriț la care au luat parte Horațiu Radu, judecătorul Răzvan Păștilă (supranumit „Îngerul vrăjitoarelor”) și jurnaliștii… Alex Costache (TVR) și Cosmin Savu (PRO TV). Ați citit bine! Horațiu Radu și Alex Costache, despre care GÂNDUL.RO scria că sunt în cârdășie și că propagă articole în presă împotriva Gabrielei Scutea și a celorlați doi magistrați: Bologa și Hossu.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
PUHOI de LUME la Târgul de CRĂCIUN din Constanța!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vacanţa de iarnă 2021 - 2022: Cât mai merg elevii la şcoală?
Umilință cruntă pentru Klaus Iohannis, chiar de 1 Decembrie: "Este din ce în ce mai...
Tensiuni fără precedent la Antena 1. Vedetele postului s-au răzvrătit. Rivalii de la PRO TV,...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...