Coreea de Nord a lansat 3 rachete balistice după ce a raportat primul focar de COVID

Coreea de Nord a lansat 3 rachete balistice după ce a raportat primul focar de COVID
Foto - caracter ilustrativ: Profimedia Images
Publicat: 12/05/2022, 22:47

Autoritățile din Coreea de Sud și Japonia au transmis faptul că armata nord-coreeană a lansat joi trei rachete balistice spre mare în largul coastei sale de est.

Ultima lansare este cea mai recentă mișcare în cursa de a-și avansa programele militare, în ziua în care a raportat pentru prima dată un focar de COVID-19.

Potrivit Reuters, trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune au fost lansate în jurul orei 18:30 (0930 GMT) din zona Sunan a capitalei nordului Phenian, unde se află un aeroport internațional și unde nordul a declarat că a lansat cea mai mare rachetă balistică intercontinentală (ICBM), Hwasong-17, pe 24 martie, a declarat șeful Stat Major (JCS) din Coreea de Sud.

Rachetele au zburat aproximativ 360 de kilometri

Cele trei rachete  au zburat aproximativ 360 de kilometri, atingând o altitudine de 90 km, potrivit JCS. Armata americană a declarat că lansarea nu reprezintă o amenințare imediată pentru SUA sau pentru aliații săi.

Potrivit ministrului japonez al Apărării, Nobuo Kishi, rachetele au zburat aproximativ 350 km, până la altitudinea maximă de aproximativ 100 km, înainte de a ateriza în afara apelor teritoriale ale Japoniei.

Lansările de rachete, „inacceptabile”

„O serie de lansări de rachete atunci când are loc invazia Ucrainei este inacceptabilă”, a spus el reporterilor, adăugând că Tokyo a depus un protest împotriva Coreei de Nord prin intermediul ambasadei sale la Beijing.

Cel de-al 16-lea test de arme cunoscut din Nord din acest an a avut loc la câteva ore după ce a raportat primul focar de COVID-19, declarând „cea mai gravă urgență națională”.

Lansarea a fost, de asemenea, prima de la inaugurarea în această săptămână a președintelui conservator sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a semnalat o linie dură împotriva dezvoltării armelor din Nord.

Biroul de securitate națională al lui Yoon a emis o declarație în care condamnă lansarea și afirmă că „deplânge conduita duplicitară” de a trage rachete balistice și ignoră situația oamenilor săi în mijlocul unui focar de COVID.

În ultimul său test de arme de sâmbătă, Nordul a folosit o rachetă balistică lansată de submarin, pe care a dezvoltat-o ​​agresiv în ultimii ani.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis la sfârșitul lunii trecute că va grăbi acumularea de arsenal nuclear al țării, pe fondul stagnarii discuțiilor de denuclearizare cu Statele Unite.