Cresc tensiunile dintre Turcia și Grecia, iar amenințările se înmulțesc. „Dacă acesta nu este un motiv de război, atunci ce este?”

Cresc tensiunile dintre Turcia și Grecia, iar amenințările se înmulțesc. „Dacă acesta nu este un motiv de război, atunci ce este?”
Cresc tensiunile dintre Turcia și Grecia, iar amenințările se înmulțesc (FOTO: Wikimedia.org)
Publicat: 30/08/2020, 11:17
Actualizat: 30/08/2020, 11:47

Tensiunile dintre Turcia și Grecia continuă să crească, în fiecare zi. Autoritățile de la Ankara au avertizat, sâmbătă, că extinderea apelor teritoriale de către Grecia va fi considerată motiv de război.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu este cel care a spus că orice acţiune din partea Greciei vizând extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul ţărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată un motiv de război, scrie Agerpres.

„Ei nu îşi pot extinde acestea (apele teritoriale-n.r.) la 12 mile în Marea Egee”, a spus Cavusoglu, referindu-se la marea care separă cele două ţări.

„Acesta este un motiv de război sau casus belli*”, a adăugat şeful diplomaţiei turce într-un interviu acordat postului local de radio A Haber, citând o declaraţie din 1995 parlamentului de la Ankara.

(*casus belli provine din limba latină și înseamnă „justficarea unui act de război” sau „motiv de război”. Este un termen din dreptul internațional, care reprezintă motivația juridică a începerii unui război de către un stat împotriva unui alt stat).

Avertismentul ministrului turc de externe este o reacţie la anunţul premierului grec Kyriakos Mitsotakis, din această săptămână, potrivit căruia apele teritoriale ale ţării sale vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice (de la 11 la 22 de kilometri), de-a lungul ţărmurilor sale vestice, spre Italia, relatează Digi 24.

Mai mult, Mitsotakis a declarat că ţara sa ar putea lua în calcul extinderea apelor teritoriale şi în alte zone maritime.

„Nu este problema noastră dacă se extind la 12 km în Marea Ionică, dar poziţia noastră în Marea Egee este extrem de clară”, a replicat Cavusoglu.

„Dacă acesta nu este un motiv de război, atunci ce este?”, a avertizat, la rândul său, în cursul zilei de sâmbătă, vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

Ministerul de Externe de la Atena a reacţionat la aceste declaraţii, spunând că strategia Turciei de a-şi ameninţa cu războiul vecinii pentru că încearcă să îşi îndeplinească drepturile legale „contravine culturii politice internaţionale”.

Cum au început tensiunile dintre cele două țări

La începutul acestei luni, o fregată turcă s-a ciocnit cu o navă elenă în regiune, în apropierea unei nave de inspecţie a Turciei, iar acum nave de război turceşti şi greceşti se monitorizează reciproc şi organizează exerciţii în Mediterana de Est.

De asemenea, Grecia şi Uniunea Europeană (UE) consideră că explorările de zăcăminte de hidrocarburi ale Turciei în zonă sunt ilegale. Ankara susţină însă că acţionează în propria zonă economică exclusivă. Pe fondul creşterii tensiunilor, UE a ameninţat Ankara vineri cu sancţiuni.

Turcia şi Grecia au 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee, unde se află mai multe insule greceşti situate în apropierea teritoriului turc.

Franța trimite artileria grea în Mediterana – avioane de luptă Rafale și fregate militare! Începe războiul cu Turcia?

Franța a decis să-și arate forța în fața Turciei, în Marea Mediterană, acolo unde tensiunile sunt la cote maxime. Astfel, Parisul a desfăşurat temporar două avioane de luptă Rafale şi două nave ale Marinei naţionale în Mediterana de Est.

Între timp, Grecia acuză Turcia de escaladarea situației după ce Recep Tayyip Erdogan a ordonat să se înceapă exploatarea de gaze la o sondă maritimă.

Președintele Emmanuel Macron a ordonat Ministerului Forţelor Armate să consolideze prezenţa Franței în această regiune, scrie Swiss Info.

Fregata Lafayette era deja desfăşurată în Mediterană, ca parte a prezenţei permanente franceze în zonă, în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Lafayette a plecat din portul cipriot Larnaca și este escortată de portelicopterul Tonnerre.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult